De ki: O, Allah, birdir. Allah, her yönden eksiksizdir ve her dileğin merciidir, her şey kendisine muhtâc olan Şanlı, Uludur. O, doğurmadı ve doğurulmadı. O'na hiçbir şey denk de olmadı.
''Cenâb-ı Hak bu sûrede buyuruyor ki: "Habîbim! Sen onlara de ki: Beni size elçi gönderen ve kendisine îman vacib olan Allâh, her bakımdan birdir, birliği mutlaktır. O'ndan başka tapılacak yoktur, her şeyi yaratan, düzene koyan O'dur. Varlık âlemindekilerin hepsi O'ndandır O'na muhtaçtır ve O'nunla durmaktadır. O ise, bunlardan hiçbirine muhtaç değildir. Bütün varlıkların sıkıntı gördüğü, darda kaldığı zaman başvurduğu, aman diye çağırdığı çağıracağı yalnız O'dur. ilk ve son O'dur. Ne evveli var, ne de sonu. ihtiyaçların temin edilmesi için yalnız O'na müracaat olunur ve yalnız O'ndan istenir. Çünkü her şeye kadir olan yalnız O'dur. O, doğurmadı ve doğurulmadı; böyle şeylerden tamamiyle uzaktır. Oğulları ve kızları var demek şirktir. Hiçbir yönden ne zâtında, ne sıfatlarında, ne işinde hiçbir suretle benzeri, eşi, ortağı, dengi, rakibi yoktur."
allah'ın doğmadığını ve baba olmadığını, ezeli ve ebedi bir varlık olduğunu, yani birilerinin iddia ettiği gibi sonradan olmadığını, zaten var olduğunu haykıran ve diğer ismi tevhid olan suredir. mesajı tüm insanlığadır!
1. De ki: "O Allah, birdir."
2. Allah Samed'dir (her varlık O'na muhtaçtır, O hiçbir şeye muhtaç değildir, başvurulup yardım istenilecek tek varlık O'dur).
3. (O) baba olmadı ve doğmadı da.(1)
4. Hiçbir şey O'na denk (ve benzer) değildir.
(Allah, zât-ı ulûhiyetinde, mülkünde, kudretinde, hükmünde, hâkimiyetinde ve bütün sıfatlarında birdir. Eşi, dengi ve benzeri yoktur.
Bu sûrenin bir adı da Tevhid sûresidir. Bundan dolayı hadîs-i şerîfte, ihlâs sûresinin, Kur'an'ın üçte birine denk olduğu bildirilmiştir.)
DiPNOTLAR:
1-incillere hıristiyanlarca yazılan: "Allah babadır, oğul Allah da isa'dır." şeklindeki küfür ve şirk inancı bu âyetle reddedilmiştir. Allah ezelî ve ebedîdir. O, ne doğmuş çocuk olarak aciz bir varlık ne de çocuğa muhtaç bir varlıktır. O, Samed'dir.
kur'an ı kerim'in 112.suresidir. 4 ayettir. birçok sahih hadis'te rivayet edildiği gibi, hz. peygamber, bu sureyi "kur'an'ın üçte birine eşit" olarak görüyordu * . surenin mekke döneminin ilk yıllarında nazil olduğu sanılmaktadır.
4 ayetten oluşan ve allah'ın varlığını açık ve net bir şekilde özet geçen ihlas suresi, kelime kelime şu şekildedir:
ayet 1:
1. kul : de
2. huve allâhu : O Allah
3. ehadun : bir, tek
ayet 2:
1. allâhu : Allah
2. es samedu : samed, herşeyin ona muhtaç olması, onun hiçbir şeye muhtaç olmaması
ayet 3:
1. lem yelid : o doğurmadı
2. ve lem yûled : ve doğurulmadı
ayet 4:
1. ve lem yekun : ve olmadı
2. lehu : onun
3. kufuven : denk, eş
4. ehadun : tek, bir
her sure gibi bu sureninde "içtenlik hissiyatının önemi sebebiyle" türkçe konuşan ve arapça bilmeyen türkler tarafından türkçe okunması tavsiye edilir.*
kibrin yalnızca allah'a mahsus olduğunu anlatan; biz insanların acizliğini dile getiren sure. hala bu surenin varlığından haberdar olup; 'Allah'ı kim yarattı?' sorusuna sığınarak, inanmayan insanları da henüz anlamış değilim.hem de her şey bu kadar ortadayken.
baş tarafında besmele ile birlikte rahmetli cinuçen tanrıkorur tarafından uşşak makamında bestelenmiş hâli aşağıdaki videodan dinlenebilecek ayettir. videonun sonundaki münacat ise aziz mahmut hüdayi hazretlerinindir. bence muhteşem ötesi bir şey.
islamın allah ı erkek olarak tasvir etmesi başlığında referans olarak gösterilen sûredir. ancak, sûredeki arapça; "lem yelid ve lem yûled" ibaresi, "Doğurmamış ve doğurulmamıştır" değil, "doğmamış ve doğurtmamıştır" anlamına gelir. "doğurulmamış"tır anlamına gelmesi için, arapça'nın dil özelliğinden dolayı "lem yelid" değil, "lem telid" olması gerekir. ama öyle değildir.
aslında sûre, hristiyanların hz. isa'yı "tanrı'nın oğlu" olarak nitelemelerine reddiyedir.
içinde geçen "bunlardan hiçbirine muhtaç değildir," sözü peki hiçbir şeye muhtaç olmayan yaradan, insanların ona tapınmasını neden istiyor ki sorusunu doğurmaktadır.
hiçbir şeye muhtaç olmayanın, kullarının ona ibadet etmesine de ihtiyacı yoktur diye düşünülebilir.
Anlamı: (Ey Muhammed!) De ki: O Allah bir tektir. Allah her şeyden müstağni ve her şey O'na muhtaçtır. O doğurmamış ve doğmamıştır. Hiç bir şey O'na denk değildir.