bu filmi tanımlamak gerekirse bu filmin tam karşılığı "ehhhhh" olacaktır.
*yer yer gülebilmek mümkün.
aşağı kısımda filmde güzel ve kötü bulduğum kısımları anlatacağım.
-----
Filmin artıları:
işçilerin geceleyin tütün tarlasında çalışırken ortaya çıkan görüntü ve buna ek olarak hep bir ağızdan " amman amman off" çekmeleri bu filmin tartışmasız en güzel bölümüdür.
Teyze ve çocuğun diyalogları nispeten eğlenceliydi.
Filmin ilk yarısında samimi bir ortam yakalanmış; ege'nin köylü insanları... filmin ilk yarısı sıkılmadım doğrusu.
Filmin eksileri:
*Çocuğun oruçlu halde yaptığı yolculuk ( top yeri- köy- sahil arası) çok kasılmış ve gayet sıkıcıydı.
** Filmin sonu gelene kadar üffledik püffledik doğrusu kimse kusura bakmasın; hep sıradan diyaloglar aynı şeyler son 20 dakika döndü durdu.
***Filmin ikinci yarısını durağan ve tekrar eden şeklinde yorumlamak mümkün.
ilk yarısından farklı olarak bir kaç politik mesaj alttan verilmeye çalışılmış; bu mesajlar 80 dönemi eleştirisi şeklinde ancak tek taraflı bir pencereden olaya bakılmış. ( bu kısım sol düşünce ajitasyonu şeklinde)
bu kısım kiminin hoşuna gidebilir ama bana fevkalede sıkıcı geldi. sanırım türk sineması aynı şeylerden beslenmekten bıkmadı bıkmayacak. ama ben soruyorum: eeeeee yetti gari ne izletip durunuz aynı şeleri?
sonuç olarak notum 6/10: param ve zamanım var diyorsanız gidip izleyin yoksa değmez.
Cem yilmaz hayrani olarak kesinlikle sinemada seyredilmemesi gereken film. Cok fazla bos vaktiniz varsa eyvallah ama sadece sinema icin bi kac saat ayirdiysaniz sakin gitmeyin.
Giden arkadaslarin da eminim ki guldugu tek sahne yasli teyzenin sinir bozucu sesiyle kucuk cocuga surekli yemek yedirmeye calismasidir. Her aile buyugunun yaptigi gibi. Sive yapmak oyunculuk yapmak degildir. Evet cem yilmaz yine de iyiydi fakat film geneli itibari ile sacma idi. Sol yönü baskin bi film olmasi da cabasi.
bugün izlediğim film. bazı sahnelerde salon kahkahaya boğuldu, film komikti. cem yılmaz'ın oyunculuğunu ilk kez bu filmde beğendim. fakat final sahnesi komik değildi. *
inşallah sinemada izlemek istediğim film. gene bir cem yılmaz filmini çerezza mısırımla ve susadığım vakit suyumu içerek bir başıma izleyeceğim sanırım...izledikten sonra fikirlerimi paylaşmak isterim.
Kimse cem yılmaz batırdı güldürmüyor beceremiyor deyip önyargılı olmasın. film cem yılmaz ın değil ayrıca izlemeyen pişman olur. dram sevmem ama komedi dram tadında çok güzel bir film olmuş.
çok beğendiğim film.hokkabazla beraber cem yılmazın en güzel ve en sıcak filmi.kimse goradaki gibi anırarak gülmeyi beklemesin bu filmden ancak filmin son 20 dk sına kadar sıcak bi gülümsemeyle izleyeceğinizi garanti ederim.
filmin dondurmam gaymakla (ana fikrinin) uzaktan yakından alakası olmadığını belirtmek isterim. ufak tefek benzerlikler var nihayetinde ülkenin o yıllarda yaşadığı ve değinmeden edinilmemesi gereken olaylar bütünü. neyse. aman allahım. gitmeden önce internetten bir bakıyorum gorayla kıyaslayan mı dersin gülmedik mi dersin. ulan film 80 darbesini anlatan bir senaryonun eseri. ne gülmesi. ha güldük mü güldük. ağladık mı ağladık. bu filmi beğenmeyen net açık söylüyorum sağcı dediğimiz kısımdır. film siyasi bir film olduğu için bu ithamı kullanıyorum amacım taraf tutmak değil. uzun zamandır böyle güzel bir filme gitmemiştim. lütfen gidin bu filme. cem yılmazıda iyi ki oynatmışlar onun ismi olmasa belkide bende bu filmden bir haber kalacaktım. neyse. gidin işte.
vizyondaki yerli yapimlarla kiyaslayacak olursak acik ara iyi filmdi. Ancak senaryoda, aceleyle yazilmis gibi bosluklar vardi. O da olmasa cok iyi olurdu.
insanlar tütün toplarken, pınarın başında su içerken, deniz kenarında güneşlenirken, ikiyüzlülük yaparken, gece sahura uyanırken sanki siz de oradasınız ve müdahale etmek istiyorsunuz.
çocuğun yaşadığı bütün duyguları, travmaları ve sevinçleri siz de yaşıyorsunuz. O'nun başından geçenlerin bir çoğunu hatıralarınızdan hatırlıyorsunuz çünkü.
filmi izlerken çocukluğunuzu göreceğinize eminim. en azından seksen ve doksan kuşağı.
dönem filmi olması hasebiyle siyasi mesajları elbette var ama bu filmin çekiciliğini etkilemiyor.
duygu sömürüsü diyorlar, bira diyorlar (birayı nerelerinden uydurdular anlamadım), kemal yazısı diyorlar ( zekaya bak hele zekaya, kuantum fiziğini çökertti zannedersin) dondurmam gaymak çakması diyorlar, işte bilmem ne diyorlar... yani diyorlar da diyorlar...
peşin hükümlü embesillere aldırmayın... gidin izleyin...
yeterince necisleşen bu ülkede, bu filmi izlemekle birşey kaybetmezsiniz.
dondurmam gaymak çakması cem yılmaz ın sadece oynuyor olduğu bir film. ege şivesi de iyi olmamış fragmanına bakınca . bir egeli olarak diyeyim yani. cem ylmaz filmden uzak dursun.
bilip bilmeden bir sürü ergen gelip şurada filmin cem yılmaz'ın yazdığını hatta cem yılmaz'ın dondurmam gaymak filminin çakmasını yaptığını söylüyor.
arap asıl sen enrty girme bokunu çıkartıyorsun. senaryoyu yazan filmi yöneten yüksek aksu'dur. filmin başrol oyununu cem yılmaz ile berat efe parlakrisimli çocuk oyuncu paylaşmıştır.
bakın bilal'e anlatır gibi anlatıyorum. film yüksel aksu filmidir. cem yılmaz'ın değildir. dondurmam gaymak'ta yüksel aksu'nun ama bu film çok farklı.
edit: bakın bilal'e anlatır gibi anlatıyoruz alttaki mal dondurmam gaymak tekrar yazmış.
bilmem kaçıncı bir cem yılmaz filmi. oynasın veya çeksin derler ki kaçırmayın. açar bakarsın ortalama altı filmler. he canım reklamını yapın milyonlar izlesin. la film kriterlerini değiştireceksiniz zorla halkın be. adam zaten kırk yılda bir filme gidiyor gittiğine de iyi sanacak.