son günlerde de iyice gözüme batar oldu bu durum. adamlar her akbil basım ba$ına en a$ağı 15 kuru$ kazanıyorlar. ve günde
en azından 500 basım yapıyorlar.
basit bi matematik i$lemi ile bakalım duruma;
15 x 500 = 75 tl kazanıyorlar günlük
75 x 5 (iş günü)= 375 tl haftalık
375 x 4 = 1.500 tl aylık.
Ve gel gelelim ben en minimum hesaptan yaptım bu i$lemi.
i$in enteresan kısmı bu kazandıkları paradan en ufak bi vergi ödemiyorlar. Hemde aynı hat üzerinde ki halk otobüslerinin ocağına incir ağacı dikiyorlar. Kaldı ki halk otobüsleri o hat için her ay çatır çatır para ödüyor. Bunlar ise devlet kurumu sırtından hat ücreti ödemeden menfaat sağlıyorlar.
Devlet denen yapı 3 kuru$ verginin hesabını küçük esnaftan çatır çatır sorarken bu adamlar malı hamuduyla götürüyor. Maa$larını bile umursamaz oldular denebilir. Devletin gerekli organlarının bu gidi$ata bir dur diyerek olaya el atmaları gerekmektedir.
alan razı veren razı çerçevesinde gerçekleşen seviye artmasıdır.
hiçbir iett şoförünün, kendi akbilini, pasosunu, beşibiryerde'sini kullanan yolcuyu durdurup "ver parayı ben basarım" dediğini ve buna zorladığını görmedim. tüm gün toplu taşıma araçlarını kullananlar mutlaka dolum yaptırılacak yerlerin önünden geçmekteler. hadi geçmiyor diyelim, "şoföre o parayı vermem arkadaş" deyip son durakta dolum yaptırabilir isteyen.
vergi konusuna bakarsak eğer halk otobüsleri de vergi konusunda sınıfta kalır. binen kaç kişi parasını verdikten sonra biletini istiyor? bilet isteyen yolcuya hangi biletçi biletini veriyor? uzun süredir bu ikisinide hiç görmedim.
hepsini geçtim. iett şöförü bilet satmak zorunda değil. iett şöförü o anda bileti olmayan, ya da kredisi biten yolcuya yardım ediyor. şöför bilet satsa fazla para aldı diye satmasa niye satmıyor diye küfür yiyecek.
iett'nin zamanında ödemediği maaşlarla ilgili olarak çalışanların sesini kısmak ve hem de bilet olayından akbil ve beşi bir yerde geçişinde sözüm ona kamu mağduriyetini asgariye düşürmek adı altında esasen kendi yükümlülüğünü unutturmak için başvurduğu yöntemden kaynaklanan durum.
alan memnun veren memnun olayı değildir. zira bazı gerizekalı iett şoförleri bu konuda her türlü yokuş eylemini yapmakta herhangi bir sakınca görmemektedir.
münferit olsa da başıma gelen.
sabah işe gitmek için 30a mecidiyeköy hattına binerim. geç kalmamak için de akbil doldurma işini öğlene bırakmış, artık şoföre fazla para vermeyi kabullenmişimdir. araç gelir binerim. şoföre parayı ( 20 tl ) uzatırım ve "bozuk yok" der. yapacak hiç bir şeyim yok. yolculara sordum kimsede bozuk para yok.
beyzade otobüsten inmemi istedi.*
dedim arkadaşım beni bu otobüsle götürmek zorundasın. sen para kazanamayacaksın diye ben işimden olacak değilim. in diyerek üzerime yürüme eyleminde bulundu. ki ben de aksine diklendim. bu iş kamu hizmeti. sen de beni götürmek zorundasın. param olsun ya da olmasın. icap ederse ileriki duraklardan bilet alabilirim ya da seninle son durağa gelir biletimi oradan alır atarım kutuya ya da akbil basarım. bu otobüsteyken beni param bozuk değil diye aşağıya indirme gibi bir hakkın yok.
bozuldu.
otobüs değil şoför.
suç şoförde değil. bu durumun böyle olmasına müsade eden, göz yuman iett genel müdürlüğünde.
ayrıca bir ibnelik de gözümden kaçmadı değil.
aldığınız beşli bileti 3 ay içerisinde kullanma gibi bir mecburiyetiniz var. bu ne lan. resmi sömürüdür bu.
ankarada aldığınız 10 binişlik (yamulmuyorsam) bileti 1 yıl bıyunca kullanabilirken biz azami 90 günde tüketim yapmak zorundayız. ha ufak tefek rakam gibi gözükse de günlük milyonlarca yolcu taşıma işi üstlenen bir kurumun insanları sömürmesinin bir manasını henüz bulabilmiş değilim.
ayrıca konuyla alakalı olarak basit bir hesap:
asgari ücret:544,44
çalışma zamanı: ayda 22 gün 22x8=176 saat
544,44/176 =3,093tl saatte kazanılan para.
3,093/60=0,05kr dakikada kazandığınız para.
akbil için fazladan ödediğiniz ücret= 25kr
25/0,05=5 dk.
yani bir kişi 5 dakika çalışarak şoföre ödediği fazla parayı kazanırken şoför bunun hiçin hiç bir emek sarf etmiyor.
istanbulda da ortalama insanlar ayda yarım saatini iett şoförleri bi skim yapmadan para alsın diye çalışmakla geçiriyor.