açılımı "international english language testing system" olan, (bkz: TOEFL) benzeri, uluslararası geçerliliğe sahip ingilizce sınavıdır. Sınavın puanlama sistemi 9 üzerinden oldukça hassas bir biçimde yapılmaktadır. 6.5-7 bu sınav için iyi bir puan olarak kabul edilmektedir.
ielts sınavı 4 bölümden oluşur: dinleme, okuma, yazma ve konuşma. sınav yazılı veya internet üzerinden yapılır.toefl'dan farklı olarak direkt dilbilsi yeterliliği ölçülmez, dinlediğinizi ne kadar anladığınız, okuduğunuz hakkında ne kadar yorum yapabildiğiniz, rapor ve essay yazma tekniklerinde ne kadar başarılı olduğunuz, konuşmada ise dile ne kadar hakim olduğunuz ölçülür. yaklaşık 3.5 saat sürer,konuşma sınavı ise 15-20 dakika arasında değişir. akademik ve genel ingilizce sınavı olarak ikiye ayrılır.
toefl'a göre kolay olan bir sınav. toefl'dan farklı olarak speaking bölümü bulunmaktadır. speaking bölümü yaklaşık 15 dk sürer ve bu süre içerisinde çiçekler hakkında ne düşünüyorsun, kitap okumak faydalımıdır vs türünden geyik sorular karşınıza çıkar.
conrad otelde gerçekleşmekte olan sınavdır. listening kısmı en kolay bölümüdür fakat pür dikkat dinlenmelidir, bir kaçırınca 4-5 soruyu birden yanlış cevaplama gibi tatsız bir durum oluşuyor.
sonuç skalası 1 den 9 a kadar gider. akademik modül toefldan kesinlikle daha kolay değildir. özellikle listening kısmı gerçekten de sıkı konsantrasyon gerektirir. speaking de pratiğinizin ne kadar iyi olduğu puanı belirler. sınav görevlisi kimsin nesin necisin diye sorularla başlayıp ufaktan yorum sorularına döner. türkiye de sosyal statünün simgeleri nelerdir vb.
yazma ve okuma kısmıysa tipik yorum gücüne bakar.tabi tüm bu bölümlerde kullanılan dilbilgisi ve seçilen kelimelerin akademik modüle uygun olması gerekmektedir. olur olmaz do ve make kullanılmamalı onun yerine ileri düzey bir ingilizce kelime tercih edilmelidir. ayrıca herkesin bildigi basit sözcükler değil de daha havalı sözcükler de secilmelidir.
toefl a göre özellikle de yeni nesi toefl a göre inanılmaz derecede kolay olan bir ingizlice sınavıdır. soz konusu olay nedeniyle sadece sınav sadece sınavı yapan ingiltere ve müştemilatında geçerlidir. toefl ise gezegenin her yerinde ve iş hayatında daha itibar edilen bir sınavdır, bu nedenle ielts mi toefl mi karar verilecekken (özellikle hedefler de yüksekse ve sadece ingiltereyi kapsamıyorsa) bu durum da gözönüde bulundurulmalıdır. ancak ger hedef ingiltere ise kesinlikle ielts daha mantıklı bir çözüm olacaktır
speaking kısmının maya center'da, yazılı kısmının ise dedeman otel'de yapıldığı sınavdır. Türkiye'de girdiğimiz sınavlara göre ultra lükstür ki masalara suyundan şekerine herşey konmuş.sınavın içeriğine gelince genel ve akademik olarak 2 türü var bilindiği üzre * akademik hakkında pek bişey söyleyemeyeceğim ama genel abartılı şekilde kolay. benim gibi hazırlık okumaktan, günde 6 saat ders çekmekten bıktıysanız bulunmaz bir fırsat derim ben.
yaklaşık 300 TL ücreti olan geçerliliği tartışılmaz ingilizce sınavıdır. şahsen 27 haziranda gireceğim. ilginç bir rahatlık var uzerimde hadi hayırlısı.
27 haziran itibariyle önce eliteworld hotelde ardından maya center british council ofisinde gerçekleşmiş sınavdır.
Kendi Tecrübelerimi aktarmak istiyorum.
Saat 9:00'da başlayacak sınav için 8:15 te orda olunmasını isityorlar. o saatten itibaren herkes tek tek sınav salonuna alınıyor. Herkesin yeri önceden belli, masaların uzerinde kücük kagıtlarda resimli bilgileriniz yapıştırılmış durumda. Ayrıca masalarda su ve şekerde hali hazırda. kısacası ferah ve güzel bir ortam. Yeterli sayıda görevli size nazik bir şekilde yardımcı oluyor. gelelim sınava;
Listening kısmı bana göre en kolay kısımdı. Güzel bir ses sistemi ile donatılmış salonda duyamama anlayamama gibi bir durum asla olmuyor. Her söylenen çok net bir şekilde duyulabiliyor. cevaplarınızı kitapçığa işaretledikten sonra optik kagıda geçirmek üzere 10 dakika zaman veriliyor. Tabi sınav içersinde bölüm bölüm konusmalar dinletilirken her bölüm arasında yarım dakika kontrol amaçlı süre veriliyor. kısacası korkulacak hiçbirşey yok. iyi konsantre olduktan sonra full yapılabilir.
Reading kısmı ise şahsen en zorlandıgım kısım oldu. Aslında Strateji hatası yaptımda diyebilirim. önce paragrafları okuyup sonra soruları okumayı ve çözmeyı düşündüğüm için baya zaman kaybı yaşadım. Toplamda 3 kısım ve her kısımda baya uzun paragraflar ve herbir paragrafa ait sorular var. toplam 60 dakika veriliyor. en önemli kısım zaten bu, 60 dakika içinde yetiştirmekte zorlanabilirsiniz. Ama önerim önce soruları okuyun daha sonra soruda geçen kelimeleri paragraflarda arayın, böyle daha kolay oluyor. En azından zamanı yetirebilirsiniz. ancak dikkat edilmesi gereken nokta ise 60 dakika dolduktan sonra cevaplarınızı geçirmeniz için size 10 dakika vermiyorlar. cevaplarınızı da o 60 dakika içersinde geçirmiş olmanız gerekiyor.
Writing kısmı en kolay bölümlerden biriydi. 2 tane taslak veriliyor. biri tablo veya grafik analizi, diğeri ise verilen bir konu hakkında düşüncelerinizi aktarmanızı istiyorlar. tablo analizi en az 150 kelime diğeri ise en az 250 kelime olmak zorunda. bu bölümde de toplam 60 dakikanız var. verilen konular anlaşılır cinsten mesala 2. kısım için şöyle bir soru vardı; " hükümet ortaokul ve liseler için ücretsiz eğitim hakkı verirken universite için böyle bir destekte bulunmuyor. ogrenciler ya burs yada ailelerin yardımıyla okumak zorunda. bunu dogru buluyormusunuz" . Güzel ve zor olmayan bir soruydu. 10 dakika düşündükten sonra 30 dakika içersinde Writing sınavını bitirebilirsiniz. writing reading ve listening ayrı ayrı oldukları için zamanları yayma fırsatınız olmuyor. yani reading bitince kitapcıklar toplanıyor bidaha readinge zaman ayıramıyorsunuz. birleştirilmiş olsa writing den artan zaman cok iyi olurdu.
Bu 3 aşamada sonra sınavın ilk bölümü bitiyor. En son olarak Speaking kısmı ise Maya center 23. katta british council ofisinde oluyor.
Speaking kısmında ise sizi bir odaya alıyorlar ve ingiliz oldugunu dusundugum bir bayanla speaking kısmını tamamlıyorsunuz.
burda oncelikle size genel bir kaç soru soruyor adın ne nerelisin, eğitimin hakkında neler yapıyorsun gibisinden. Bana mail atmayı mektup yazmayı nekadar sıklıkla yaparsın diye sordu. severmisin falan demişti. yani heycan yapmadıgın surece cok kolay aslında. Daha sonra sana 1 konu veriyor ve not alıp dusunmen ıcın 45 sanıye cavrında süre veriyor. Ardından karısmadan anlattırıyor yaklasık 1-2 dakika. Sonrasında o konuyla ilgili birkaç soruda o soruyor ve speaking kısmı da yaklasık 15 dakika içersinde tamamlanıyor.
Genel düşüncem iyi bir strateji uyguladığınız taktirde özellikle reading e; çok kolay bir sınav. Ayrıca Maya center 23. kattan istanbul'un görüntüsü büyüleyici, Adalara kadar tüm istanbul ayaklarınızın altında.
dün itibariyle çalışmaya başladığım, 4 aylık bir çalışmadan sonra girmeyi planladığım, 6,5 alırsam acayip sevineceğim, kaynak ve kurs bulması diğer sınavlara göre daha zor olan, toefl a göre daha kolay olacağını düşündüğüm sınav....
ielts ielts dedigin nedir ki gulum ben senin icin Toefl almayi goze almisim havasinda speaking sinavina girdigimde examiner in polat yavas gel biraz demesiyle bitmis ruyamdir.
9 ocak'ta giriceğim aslında büyük ihtimal onun bana gireceği uluslararası bir ingilizce sınavı. 5 gün gibi bi süre kalmasına karşın, halen speaking tarihi belli değil. gireceklerin bileğine, aklına ve en önemlisi diline kuvvet.
büdüt: tarihler, saatler, bütün zırvalar belli oldu. bakalım ne halt yapıcaz.
üniversitede ki ingilizce dersini geçmek için 9 üstünden 5 alınması gereken sınav. bana sınava girmeden önce 5 i kafan güzelkende alırsın demişlerdi o yüzzden sallamadan girdim. listening iyi geçti, reading kötü, writing çok kötü. 2 gün sonra yaptığım speaking ise rezaletti. bana bu kafan güzelken bile 5 alırsın diyen adama sınav sonucunu öğrenene kadar saydırdım baya. bugün öğrendim ki 5.5 almışım. demek ki elemanların dedikleri doğru: sınava girmeden önce linking words leri daya on the other hand gibi dediler. bende bol bol dayadım. hatta writingde zamanı yetiştiremedim, sanmıyorum 150 ve 250 kelime yazdığımı o kompozisyonlardan. dedikleri gibi gramere falan filan bakmıyo adamlar, ingilizce hakimiyetini ölçüyolar. bu arada sınavı yurtdışında ettim. bu yazdıklarımı benim gibi örnek alıp kafanı güzelken girmeyin sınava çalışın ama sınav sistemini belleyin. olay orada bitiyor zira.
aslinda oyle abartilacak derece zor degildir. calisirsaniz pekala pasa pasa gecebileceginiz notu alirsiniz. ama benim gibi calismayanlardansaniz biraz kastigi aci bir gercektir. daha once girenlerden ogrendigim kadariyla speaking kisminda gramere degil ne kadar akici oldugunuza bakiliyor dendi. bende butun grameri ezip gectim hizli konusmak ugruna, isin kotu yani konustuklarinizi kaydediyor olmalari daha sonra bol bol dinler not kirarlar zaar.
reading kolay deniyordu fakat beni husrana ugratan kisimlardan biriydi. hic ara vermeden listening, reading, writing ust uste 3 saat boyunca dokturmeniz bekleniyor. sahsen okadar performans sahibi bir insan olmadigim icin sinavin yarisindan sonra film koptu diyebilirim. bakalim sonuc ne cikicak bahtimiza...
her section'ın puanı toplanıp dörde bölünüyor ve yukarıdakilerden en yakın puana yuvarlanıyor. puan tam ortada çıkarsa (6.25) gibi yukarıya yuvarlanır. (6.50) olur.
ancak gt (general training) bölümü için reading kısmının puanlaması daha farklıdır. sorular kolay olduğu için aynı puanı alamak daha fazla doğru gerektirir.
Özellikle Britanya'da üniversite okumak ya da master yapmak isteyenlerin en az 6.5 alması gereken Uluslararası dil sınavıdır. Bu sınav Almanya'da yapılan Test-DAF sınavı ile içerik ve formatı bakımından benzerlik gösterir.
bir buçuk yıllık hazırlık hayatımın iki yıla uzamasının ardından karar verip girdiğim sınav. doğrusunu söylemek gerekirse çalışmadım sadece 4 bölümün* de örneklerini inceledim. listening ve readingde dikkatinizin dağılmaması önemli diye düşünüyorum. writingte de zamanı iyi değerlendirebilirseniz iki task da yetişir. speaking için ise tamamen şans diye düşünüyorum. bana çok kolay bir konu gelmişti ama çabuk heyecanlandığım için derdimi anlatamadım. sonuç olarak overall'da 5.0 aldım ama yetti mi hayır sevgili okulum 6.5 istiyor çünkü.
tanım: kasar gibi gözüken ama çok da kasmayan uluslararası dil sınavı.