çoğu şubesi konya'da olan, ankara'da da birkaç şubesi bulunan öğrenci yurdu. oldukça pahalıdır bu yurtlar. yıllığı yaklaşık 2-3 bin liradır. bu fiyata sadece sabah kahvaltısı dahildir. 12. erkek şubesi asla tavsiye edilmez. en küçük ve en bakımsız olanıdır.
konyada adamı boğan bir yurt. şuanda internet hızı 5 kbps. her dakika sıcak su bulamazsın. kış günü sıcak günlerde kalorifer son derecede yanar pişersin. verdikleri yastık da boğulabilirsin. dikkatli olun ve sakın hataya düşmeyin. gidin cemaatte kalın daha iyi.
konyada kesinlikle tercih edilmeyecek bir yurt . yeni gelenleri düşürürler daha çok överler bir sürü standlarda ama kaydı yaptırdığınızda o söylenenlerin bi çoğunu göremezsiniz.
tanıtımda sizi gezdirenler, lobideki hatunlar ünili bayanlardır. öyle bir tanıtım yaparlarki sanırsınız odada birlikte kalacaksınız. ama kayıtlar biter, kader ağlarını örmüştür.
çok para kazanan ama yatırım yapmayan, para harcamasını sevmeyen birilerinin yurdu. adamın kelle başından en az 3 bin tl aldığı yurtta internet için ödediği para aylık en fazla 200 tl. çok cimriler.
sistemli biçimde değerlendirmek için ideal yurtları'nın sss bölümü üzerinden gidiyorum (https://archive.is/saJus ). ancak ankara'daki 11. şube'sinde 5 kişilik bir odada kalmış olduğum için aşağıda yazacaklarım bütün şubeler için geçerli değildir. ben yurdu tercih etmeden önce bu tür bir ileti görmedim. belki bundan sonra kalmak isteyenler için bilgilendirici olur.
ilk soru "yurt ücretine dahil olan hizmetler nelerdir?" biçiminde. burada yazanları maddeler halinde değerlendirebiliriz. tabii burada da yalnızca hakkında bilgi sahibi olduklarım üzerine yazacağım.
-açık büfe kahvaltı hizmeti olduğu belirtiliyor ki pazar günü dışında mevcuttur. kahvaltıda verilenler dikkate alındığında çeşitlilik konusunda iyi olduğunu düşünüyorum. tat açısından evdeki kadar iyi değilse bile kahvaltılıkların herkes için aynı anda topluca hazırlandığını dikkate alırsanız ortalama denebilir. pazar günleri kahvaltının ücretli olduğu yazıyor. ancak sss kısmında ücretli yazarken, ayrıcalıklar bölümünde her gün yazması (https://archive.md/yeGON ) çelişkili bir durum ortaya koyuyor. bunun yanında, dönem arası tatillerde yurttaki öğrenci sayısı azaldığında açık büfe kahvaltının yerine bir tabakta kahvaltılık verildiği belirtilmemiş. sözleşmede yalnızca açık büfeden söz edildiği için tabakla verilme sisteminin pek de haklı bir durum olduğunu sanmıyorum. açık büfe kahvaltıda kendinize yetenin ne kadar olduğunu bildiğiniz için aç kalma durumunuz olmuyor. ancak tabak ile servis başladığında doyum hissiniz düşebilir. yine de böyle bir durumda bir iki tabak daha alabilmeniz iyi. açık büfe usulünde kahvaltılık denince akla gelen zeytin (yeşil ve siyah), peynir (beyaz ve kaşar), reçel (kayısı, gül, vişne), salatalık, salam, domates, maydonoz/havuç gibi ürünler her gün oluyor. bunun yanında ise sizi doyuracak bir yemek ile çorba oluyor. bazı günlerde de çorbanın yanı sıra kahvaltılık gevrek de veriliyor. içecek olarak çay, kahve, meyve suyu (portakal ve vişne) ve oralet var. kahve, markette satılan toz kahvelerden olduğu için ne kadar sağlıklı emin değilim. meyve suyu ve oraletin de kutularını görmediğim için içindekiler kısmı hakkında bir şey söyleyemem. ancak meyve sularına bazen ayar tutturulamayıp fazla su katılıyor ve yalnızca su içiliyormuş tadı veriyor. ekmekler küçük yuvarlak biçimde olup normal ve kepekli türde var. ekmeği de sayı olarak kendi doyumunuza göre alabilirsiniz. su sebili bizim kaldığımız binada yalnızca birinci katta vardı, yan binada ise her katta olduğunu söylediler ama hiç gitmediğim için bilmiyorum. eğer bu yazıyı okuyorsanız kendinize bir bardak alın çünkü herkesin kişisel bardağını getirmesi gerekiyor.
-ücretsiz internet var ancak yurdun taahhüt ettiği hız 1-10 mbps arasıdır. kayıt yaptırırken kurallara göre video, oyun gibi indirmeler yapılmaması gerektiği söylendi. zaten bunu bir kural olarak da eklemişler. ancak buna öğrenciler tarafından uyulmadığı ve yurt tarafından denetlenmediği için de internet ile zaman zaman sinir bozucu anlar yaşabiliyorsunuz.
-hijyen ve oda temizliği konusunda yurttan yana bir sıkıntı yaşamamıştım. bu açıdan iyi bir hizmet sağlanıyor. fakat oda arkadaşlarınız temizlik konusunda titiz değil ise size sabır dilerim.
-birkaç çamaşır makinesi var ve her kat için belli günler ayarlanmış. yani kafanıza göre bir anda yıkama yapamazsınız. bu mantıklı bir kural olmuş ancak uygulamada her zaman da böyle işlemiyor. günlere dikkat edilmek ile birlikte gününü kaçıranlar ya da unutanlar başka günlerde de yıkama yapabiliyor. aynı zamanda yıkama süresi 30 dakika ile sınırlıdır. çamaşırınıza göre ne kadar tatmin edici olur bilemem. deterjan ve yumuşatıcıyı sizin getirmeniz gerekiyor. ütü konusunda ise yalnızca bir ütü olması pek verimli değil. aynı zamanda ütü odası denince ütülerin olduğu bir oda hayal ediyorsunuz ancak ütünün kendine ait ayrı bir odası yok. genelde burayı kullanmamış olduğum için ne kadar yoğundu bilmiyorum.
-24 saat sıcak su konusunda banyo için bir sorun yaşamadım. ancak lavaboda yazları sıcak ve kışları soğuk su sanki varsayılan gibi akıyor. yazları soğuk ve kışları sıcak suyun aktığı anı tutturmak maharet ister.
-yurtta spor salonu olduğu söyleniyor fakat daha ziyade içinde spor aletlerinin de olduğu bir oda demek daha doğru olacaktır. mevcut aletler temel düzeydeki amaçlarınız için yararlı olabilir ancak birçok kişi çevredeki spor salonlarına kaydoluyordu.
-7/24 personel hizmeti açısından bir sorun yaşamamıştım. çalışanlar nazik ve iletişim konusunda bir sorun yoktu.
yedinci soru "yurt güvenliği nasıl sağlanılmaktadır?"
-kameralar ve bina güvenliği için yangın tüpleri vb. açısından bir sorun yok. kaldığım süreçte de güvenlik açısından bir sorun yaşamadım. bazen mutfakta yapılan yemekten dolayı yangın alarmı çalıyor, dolayısıyla hemen kapatılan bu alarmların yangın olmadığını anlıyorsunuz. yalnız özel bir güvenlik şirketi ile anlaşma, özel güvenlik görevlilerinin olduğu anlamına gelmiyor. daha da önemlisi acil durumlarda ne olacağına ilişkin hiçbir bilgilendirme söz konusu değil. sonuç olarak 120 kadar kişinin yaşadığı bir yerde acil durum tahliye planı ve bunun tatbikatının olmaması ciddi bir eksik. aksi takdirde indirim kovalayan insanlar gibi bir izdihamın olması pek mümkün.
on sekizinci soru "yurt binalarının ısınma sistemleri ile ilgili bilgi edinmek istiyorum."
-son teknoloji merkezi ısınma sistemlerinden söz edilmiş. burada son teknoloji ile ne merkezi ısınma teknolojisinin kendisi kastedilmiş sanıyorum, yoksa odalarda bildiğimiz eski tip kaloriferler var. genelde ısınma sorunu olmuyor ancak ayaz olduğunda kalorifeler daha çok soğuğu kırıyor ve aşırı üşümeseniz bile iyi giyinmediğinizde ısı kaybettiğiniz hissini yaşıyorsunuz.
ayrıcalıklar sayfasından devam edecek olursak:
-tv yayınları konusunda yurtta herkes bir araya gelip futbol maçları falan izliyordu. o açıdan bir ortam arıyorsanız size uygundur. bunun dışında odalarda bildiğim kadarıyla ayrıca televizyon yok, en azından bizimkinde yoktu (https://archive.is/qBzcu ). bir tane girişte bir tane de kantinde olmak üzere iki televizyon bulunuyor.
-kartlı ya da master kilitli odalar konusunda, kaldığım şube master kilitliydi. yalnız dışarıdan kilitlenmiyor, içeriden kilit düğmesine basıp öyle çıkmanız gerekiyordu (https://archive.is/7X8ND )
-yurda giriş için parmak izi ya da kartlı okuma sisteminden söz ediliyor ancak kaldığım şubede ikisi de yoktu (https://archive.is/qJ2Z7 ). belki muadili olarak her akşam belli bir saat aralığında imza atmanız gerekiyor, bunu söyleyebilirim. imza attıktan sonra kısa işler için çıkabilirsiniz ancak uzun sürecek ya da uzak bir yere gidecek işleriniz olursa izin kâğıdı doldurmanız gerekiyor.
-çalışma salonu genellikle sessiz. yurt kapasitesi 120 civarında ama çalışma salonu 20-25 kişi kapasiteye sahip. herkesin odasında kendi çalışma masası olduğu için bu büyük bir sorun olmuyordu (https://archive.is/f0HOP ). burada da bir televizyon var ama doğal olarak hiç açılmadı.
galeri (https://archive.is/RGZ1q ) kısmından fotoğraflara bakıldığında, ilk göze çarpan eğilip bükülmüş olduklarıdır. fotoğrafların bu şekilde yüklenmiş olması, alanları olduğundan daha büyük gösteriyor. aslında görüntülerde olduğu kadar büyük değiller. zaten isterseniz sanal tur (https://www.idealyurtlari...m/Harita/sube11/index.htm ) seçeneğini kullanabilirsiniz. ancak buradaki görüntülerin bir kısmının eski olduğunu belirtmek isterim. fotoğaflara tekrar dönecek olursak bütün odalarda halı olduğu görünmesine karşın, biz kendi odamızda hiç görmedik. her bir kişi için bir dolabın bir dikey bölümü ayrılmış. dolayısıyla yer konusunda eşya ve giysi sayınıza göre sorun yaşayabilirsiniz. fotoğrafların bir kısmı da sanırım eski, kaldığım dönemdeki masalar beyaz renkliydi. herkese bir masa düştüğü için de fotoğrafta göründüğünden daha çok masa bulunuyor. aynı zamanda birkaç askılık da var, bu odadakilere yeterli oluyor. kaldığımız odada balkon büyüktü ve cam ile kapatılmıştı. yataklar inip çıkarken çok gıcırdıyordu, bu uyku sırasındaysanız bir sorun olabiliyor ya da bu sorunu siz yaratabiliyorsunuz. ancak bunun dışındaki yatak konforu iyiydi. nevresimler kirlenince görevlilere söylüyorsunuz, onlar da değiştiriyor. balkonda kullanabileceğiniz çamaşır askılıkları var ancak bir tane. aynı zamanda odanızda şanlıysanız ranza yerine bazayı size verirler ise dolabınıza sığmayan eşyaları onun altına koyabilirsiniz. bunun yanında ranzada kalanlar için de ranzanın altında çekmeceler var. son olarak bizim odada buzdolabı yoktu ama gelip giderken başka odalarda olduğunu görmüştüm. bu buzdolapları ise önceki yıllarda ortaklaşa olarak satın alan öğrencilerden kalmaymış, yine şanslıysanız böyle bir odaya gelebilirsiniz. odaların içinde genellikle banyo ve tuvalet oluyor ama bazı odalar için bu koridorda bir başka yerdeymiş, bizim odada içeride olduğu için onu sonradan öğrenmiştim. banyo ve tuvalet çok büyük değil, bazen yüzünüzü yıkarken ya da yıkanırken kollarınızı banyo kabinine çarpabiliyorsunuz. banyoda iki ucu olan bir tane askı kancası var. dolayısıyla yıkanma öncesinde bir uca havlularınızı diğer uca giysilerinizi üst üste asmanız gerekiyor, dolayısıyla bazen de bunlardan birine uzanayım derken zemine düşebiliyorlar. yani bir tane daha kanca olsa daha iyi olurdu.
yurdun bulunduğu mahalle genel olarak sessiz ve sakin, yani kafanızı dinleyebilirsiniz. bunun yanında ana caddelere ve kafelere vb. de yakın olduğu için diğer gereksinimlerinizi kolayca karşılayabilirsiniz. metroya da 5 dakikalık bir mesafede, cadde üzerinde ise taksi ve dolmuş gibi araçlardan yararlanabilirsiniz.
bunun dışında kurumsal bir görünüm sergilese de %100 kurumsaldır demek doğru olmayacaktır. örneğin kurallarda aksi geçmesine karşın valizini odasında tutan, ortak alanlar ve tuvalet-banyo için aynı terlikleri kullanan ve dolayısıyla bu ortak alanları kirleten, odayı dağınık bırakan, interneti zaman zaman film ve oyun indirmek için kullanan kişiler vardı. dolayısıyla giriş-çıkış, yurt eşyalarının kullanımı, güvenlik gibi konular daha sıkı denetlenirken, yukarıda sözünü ettiğim konular seyrek denetleniyor ya da hiç denetlenmiyor. hatta birçok öğrenci de imzaladığı belgeyi okumadığı için bu tür kurallardan haberdar olmuyor. bazı temel kuralların belirtilmesi dışında bu durum yurt idaresinin pek umrunda da değil gibi. kurumsal kimliğin sorunlu olması çalışanlarda da kendisini göstermektedir. her ne kadar yukarıda belirttiğim gibi bir sorun yaşanmasa da bakkal ahmet amca ile terzi ayşe teyze ne kadar kurumsal ise burada çalışan kişiler de o kadar kurumsaldır dersem betimleme yapabilirsiniz.
son olarak bakanlıklardan gelen dış denetçilerin yanı sıra iç denetçiler de bulunuyor. bu denetçiler konya'daki merkezden gelmekte olup ani baskın yapıkları, çalışanların herhangi bir zamandaki endişelerinden anlaşılıyor.
farklı bir konuda da soru sormak isterseniz mesaj atabilirsiniz.