aristo' dan campanella' ya kadar yüzlerce filozofun yoğun biçimde kafa yorduğu ancak hala hayata geçirilmesinin önünde bir sürü düşünce, birlik, kaynak engeli olan ütopik düzen.
enerji kaynağını dışardan satın almak yerine kendi kaynağını üretime, rüzgar, güneş gibi doğa dostu üretim yöntemlerini kullanılır, dışa bağımlılığı azaltır.
iş arayan herkese en kötü asgari ücret ile çalışma imkanı sunar. bunun için özel sektörü gerek zorlayan, gerek teşvik eden kararlar çıkarır.
tarımsal üretim için istihdamı arttırır, kullanılmayan tarlaları denetler, kurallar çerçevesinde üretmeyi kabul edene devreder, üretimi teşvik eder.
teknolojiye yatırım yapar, uluslararası büyüyen firmalara destek olur, döviz girdisi arttırılır.
yabancı ürünlerin alımını kısıtlamaz ama yerli ürünleri teşvik eder. gerekirse ikame yerli ürün kullanımı için firmalara teşvik verir, servis ağı ve hizmetin artmasını destekler, yerli ürünün tercih edilmesi için kampanyalarla ve reklamlarla halkı yönlendirir. paranın yurtdışına gitmesini ve milli borç seviyesinin artmasını engeller.
çalışamayacak durumda olan her birey için min. asgari ücretin yarısı kadar maaş bağlanır.
ülke içerisinde yatırım yapma, dükkan açma ve her türlü ticari faaliyeti başlanması için bürokratik engelleri kaldırır, teşvik eder.
Güçlü bir denetim sistemi kurar, vergi kayıplarının önüne geçer, ödeme kolaylığı sağlar.
belirlenen temel ihtiyaçları halkına kar etmeden sunar, bu ihtiyaçlar için halkın cebinden çıkan para miktarını azaltmak için gereken yatırımları yapar.
halkı zorlayan banka borçlarına yönelik halkın lehine ödeme kolaylığı sağlamak için bankacılık kurallarını düzenler.
hızlı ve doğru karar alan bağımsız bir hukuk sistemi düzenler.
yetenek ve ilgisine göre yetiştirilip yönlendiren, başarıyı destekleyen ve ödüllendiren, özel çocuklara özel ilgi gösterilen bir eğitim sistemi kurulur.
ideal devlet düzeni halkına yaşayabileceği kadar yemek verip tatlı isterlerse çalışmaları gerektiğini söyleyen devlettir.
Halkının güvenliğini önemseyen bir düzenin iktidarda olmasıdır.