ideal bir Türk'ün dini olmaz. sadece ideal bir Türk'ün değil çağımızda yaşayan hiçbir insanın bir dini olmaması gerekir. bütün dinler kültürümüze sonradan empoze edilmiştir. ayrıca bilim ve teknoloji ışığında herhangi bir dinin gerçek olmadığı ve bir şeylerin var olması için bir tanrıya ihtiyaç olmadığı ortadadır. buna rağmen dinlere bağlılığını sürdürebilen insanlar, tamamen bu konulardaki bilgi eksikliğinden ya da bilgiyi işleyen yerlerinde var olan bir takım problemlerden ötürü hala inanmayı sürdürüyorlardır.
Elbette kişinin kendisine bağlıdır. Türk milleti birbirine din ve mezhep konusunda saygı duymalıdır. Ancak gerçekçi olmak gerekirse ideal bir Türk elbette tengrici olmalıdır. Her ulusun kendine özgü inancı vardır. Mesela milliyetçi Almanlar veya iskandinav uluslarından olan insanlar da Hristiyanlığı terk edip kendi pagan dinlerine yeniden sempati besliyorlar. Türkiye ve Türk Dünyasında da aynı şekilde Gök Tanrı inancına eğilim artıyor. Çünkü bize en uygun din bu.
1850 yılında sosyoloji biliminin kurucusu Auguste comte insanlık dini adında yeni bir din ortaya koymaya çalışmıştır. amacı pozitivist bir anlayışla bilimsel olarak hazırladığı bu yeni din ile insanları, diğer çağ dışı inançlardan ve dinlerden kurtarmaktı. ancak comte' un bu çabası karşısında bilim camiasının tepkisi "daha yeni bilim sayesinde dinlerin yalan olduğu ortaya koyuldu. şimdi sen gelip önümüze yeni bir din koyuyorsun. böyle bir şeyi kabul etmemiz mümkün değildir." şeklinde oldu. yani 1850 yılında bilim insanları kaynağı bilim bile olsa herhangi bir başka dine inanmayı reddetmiştir. etik ve bilimsel değerlerin dogmatizme dökülmesini istememişlerdir. bu toplumun gelişmesine ileride engel teşkil edebilir. bilim camiasında herhangi bir din 172 yıldır tartışılmıyor. bu sebeple 2022 yılında ideal Türk'e din aramak yanlıştır.
türk'ün asıl dini göktanrı dinidir(tengricilik) - asıl kültürümüz
islam, arapça ritüelleri olan; arabistan'da doğmuş bir arap dinidir ve gittiği her yeri asimile ederek araplaştırır
gümümüzde ideal bir türk'ün dini; akıl, bilim ve teknoloji çağında ise ateizm, deizm, agnostisizm olmalıdır.