toplum önünde kişileri cezalandırıp topluma ders vermeyi ilkel ve vahşi buluyorum. bir toplum suçluya meydan önünde işkence ederek diğerlerini suçtan uzaklaştırmaz.
suç bir süreçtir, bir anda ortaya çıkmaz. suçu toplum hazırlar birey işler kafasındayım.
Hak ediyormuş! Belki ediyordur
Yaşayanların birçoğu ölümü hak ediyor. Ve
ölenlerin bir kısmı da yaşamayı hak ediyor
Yaşamı onlara verebilir misin? O halde öyle
hak, hukuk adına ölüm buyurmakta çok acele
etme. Çünkü en bilge olanlar bile her şeyin
sonunu göremez."
kesinlikle negatif. ilk olarak modern devlet anlayışına uymaz. devlet işlenmemiş suçu engellemek veya eğer işlenmişse onun bidaha işlenmesini engellemek ve tedbir almakla yükümlüdür. ama devlet intikam almaz. intikam bireyseldir. devletin ise bireysel davranmak gibi bir yetkisi yoktur. zaten geçmişten bugüne baktığımızda fransız devrimiyle beraber gelişmeye başlayan modern devlet yapısı en sonunda tevkif evlerini icat etmiştir. bu evlerde suçu işleyen kişi toplumdan suçuna göre almış olduğu ceza süresiyle uzaklaştırılır. aklını başına alması için süre verilir. aynı zamanda onu topluma geri kazandırmak için eğitim ve meslek kazandırma kursları verilir. bi yerde tevkif evlerinin işlevi onu cezalandırmak değil topluma yararlı bir birey olmak için kazandırmaktır zaten. bu teorik saptamalar pratikte yer buluyor mu derseniz. bulduğunu söyleyemem. ancak son zamanlarda brezilya'da yapılan bir uygulama dikkatimi çekmişti. hükümlülerin günde 5-6 saat bisiklet pedalı çevirerek şehrin sokak lambalarının elektriğini karşılaması için çalıştırıldığını görmüştüm. bu gibi çözümlerde kullanılabilir. gayet mantıklıdır.
idama gelince neden idam olmasın. uygulanmaya başladığı yerlerde suç oranını başlarda azaltmıştır ancak daha sonrasında ise pek bi çare olmamıştır. bazı insanlar radikal fikirlerinin kurbanı oldukları için ölümden korkmazlar. örneğin; teröristler. bunun yanı sıra modern devlet anlayışı onu öldürerek toplumdan uzaklaştırmaz. o caniyi (bu çocuk tecavüzcüsü,katil,terörist vs. olabilir) topluma mecburi olarak faydalı olmaya iter. brezilya örneğinde olduğu gibi o adamı elektrik üretmek için çalıştırabilir. bu durumda herif her gün yaşadığına lanet edecektir. bu işler daha da ağırlaştırılabilir suçun ağırlığına göre. böylesi daha mantıklıdır. onu topluma devletin yaptırım zoruyla faydalı bir insan yapabiliriz o istese de istemese de. onun için idama hayır.
bir diğer problem ise bildiğiniz üzere 2006-2012 yılları arasında ergenekon,balyoz ve odatv vs. gibi davalar ile karşılaştık. hukuk sistemi ağır bir sınav verdi ve ne yazık ki bu sınavda başarısız oldu. eğer idam geçerli olsaydı bu davalardan içeride olan tutuklular "anayasal düzeni cebren ortadan kaldırmaya çalışmak" suçundan idam edileceklerdi. ama bugün yıl 2016 ve biz o tutukluların gayet vatansever insanlar olduklarını biliyoruz. cemaatin yargıyı ve emniyeti ele geçirmesiyle kendilerine kumpas kurulmuştur ve sahte deliller üretilerek derdest edilmişlerdir. eğer o gün o insanlar asılmış olsaydı bunun bir geri dönüşü olmayacaktı.
Bu sebeplerden dolayı modern devlet yapısının olmadığı toplumlarda caydırıcı olmuştur ancak bugünün Türkiye'si ve dünyasında çözüm olmaktan çok problemin kendisi olacaktır.
Sadece belli düzene ve belli sisteme göre getirilirse kabul edilesi bir durumdur. Mesela adam siyasi düşüncesi yüzünden asılmamalı tecacüz ettiği için asılmalı.