ibrahim kafesoğlu

entry10 galeri0
    1.
  1. *Türk milliyetçiliğinin, tarih ve kültürünün büyük adamı, emsalsiz yorumcusu, tarih ve kültür adamı Kafesoğlu, 1914 yılı Ocak ayında Burdur da doğmuştur. Babası Receb Bey Cihan savaşında Erzurum cephesinde şehit düşmüştür.

    Annesi Hatice Hanım oğlunu büyük fedâkarlıklar pahasına yetiştirmiştir. Okulunu her yıl birincilikle bitirdi. Kafesoğlu dedesi Hacı Ahmed Ağa nın yanında Tefenni ilkokulu nu, izmir Muallim Mektebini bitirerek 1932de Afyon da hocalığa başlamıştır. 1936 da Ankara Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi ne girmiştir. Burada da çok değerli hocaların yanında 1940 da yüksek tahsilini tamamlamıştır. Doktorasını Macaristan da yapmıştır. 1945 de yurda dönmüştür.

    Üniversitelerimizin çeşitli kademelerinde binlerce öğrenci yetiştirdikten sonra, 18 Ağustos 1984 de istanbul Da vefat etmiştir. Mekânı cennet olsun. Rahmetli hoca ile birçok dernek kurucusu olduk ki bunların en önemlisi diyebileceğimiz Türk Edebiyatı Cemiyetidir (Şimdiki Türk Edebiyatı Vakfı) Hocanın yazı yazdığı süreli yayınların miktarı bir hayli kabarıkdır.

    Eserlerine gelince bunları şöyle saya biliriz:

    1- Macaristan Tarihi,
    2- Sultan Melikşah Devrinde Büyük Selçuklu imparatorluğu,
    3- Selçuklu Alesinin Menşei Hakkında,
    4- Harzemşahlar Tarihi,
    5- Türkler ve Medeniyet,
    6- Malazgirt Meydan Muharebesi,
    7- Türk Milliyetçiliğinin Meseleleri,
    8- Eski Türk Dini,
    9- Selçuklu Tarihi,
    10- Sultan Melikşah
    11- Türk tarih ve Kültürü,
    12- Tarih (Lise I ve II. sınıfları için),
    13- Türk Millî Kültürü
    14- Kutadgu Bilik ve Kültür Tarihimizdeki Yeri
    15- Atatürk ilkeleri ve Dayandığı tarihî temeller
    16- Türk-islâm Sentezi.
    KAYNAK:

    http://www.biyografi.net/kisiayrinti.asp?kisiid=2
    2 ...
  2. 2.
  3. Türk kültür dünyasının için çok mühim şahsiyetlerinden olan hocamız Kafesoğlu Türk Kültür tarihi ve Milliyetçiği üzerine 300 kadar makalesi vardır.Türk kültürünü her yerde yüceltmiş ve şuursuzca atılan iftiralara vesikalarıyla ve kanıtlarıyla sağlam bir şekilde karşı koymuştur.Tanımayan her Türk evladının tanıması gereken bir insandır.

    not: bugun hala istanbul üniversitesi genel türk tarihi ana bilim dalı başkanı olan prof.dr. abdülkadir donuk hoca kendisinin kafesoğlu hocamızın yetiştirdiği türklük timsali bir hocamızdır.
    2 ...
  4. 1.
  5. türk millî kültürü, türk-islâm sentezi gibi kitapların yazarı olan türk milliyetçiliğine önemli hizmetleri geçmiş isim.

    mekânı cennet olsun.
    1 ...
  6. 2.
  7. 3.
  8. Fuad köprülü ve zeki velidi togan ın görüşlerinden etkilenmiştir. Türk islam sentezinin önemli kuramcılarından biridir. Türklerin tarihini m.o. 2750 yılına kadar götürür. 5000 yıla yakın bir zaman kesintisiz olarak yaşamak her millete nasip olmaz, der. Alman, fransız ve ingiliz milletlerinin ise 1500 yıl önce olmadıklarını iddia eder.

    Kaynak: Türk milliyetçiliğinin meseleleri, 1970 basım, sy 1-8.
    2 ...
  9. 3.
  10. 6.sınıf öğrencisinin Sosyal bilgiler kitabını incelerken Ergenekon destanı konusunda kaynak olarak efsane tarihçiden yararlanıldığını görmüştüm. Hayret dedim MEB'e bak sen.
    1 ...
  11. 3.
  12. 4.
  13. türk tarihçiliğinde genel türk tarihi kürsüsü deyince akla gelen iki addan birisi. birincisi zeki velidi togan, ikincisi onun öğrencisi kafesoğlu.

    kafesoğlu hoca da kendinden sonra abdülkadir donuk'u yetiştirmiştir ve donuk hocaya bu kürsüye kadın alınmaması noktasında bir vasiyet bırakmıştır. ancak donuk hoca o vasiyeti üzülerek, çiğnemiş ve mualla uydu yücel'i kürsüye almıştır.

    kendisi türk-islam sentezinin önemli düşünürlerindendir aynı zamanda.

    selçuklu ile ilgili de araştırma ve yayınları olup bundan ötürü osman turan ile arası bozuktur.
    2 ...
  14. 5.
  15. Türk tarihine araştırmalar yaparak önemli eserler bırakan başarılı Türk tarihçidir.
    Kendisinin milli Türk Kültürü adlı kitabı mutlaka okunmalıdır.
    0 ...
  16. 10.
  17. Aydınlar Ocağının başkanlığını yapmış, Türk-islam sentezinin Bayraktarı olan kültür milliyetçisi. Tengricilik ile islam dininin ortak yönleri olduğunu ve bu nedenle Türklerin islam'ı kolaylıkla benimsediğini; islamiyet harici dinlere giren Türklerin ise milli kimliğini kaybettiğini söyler. Tarihte ilk defa laikliği Selçuklu sultanı Tuğrul bey'in 1055'te Bağdat'a girip halifenin siyasi erkini törpüleyerek uyguladığını belirtir. Türklerle Moğolların kültürel ve kan bağı farklılığından bahsederek Timur'un Türk olmadığının altını çizer. Türkleri, Moğolları ve Avrupalı kavimleri karşılaştırıp içlerinden sadece Eski Türklerin demokratik yapısının var olduğundan bahseder. "Tarih Ders Kitaplarında (1931-1993): Türk Tarih Tezinden Türk-islam Sentezine" adlı eserinde Etienne Copeaux onun için "Kemalist Türk tarih tezinin keskin taraflarını törpüleyerek türk tarih anlatısını bilimsel ve uygun hâle getirmiştir" demektedir. ibrahim hocanın birçok görüşüne katılmasam da "Türk Milli Kültürü" adlı eserini herkese öneririm efendim. Bize de Profesörümüz bütün kitabı finalde kitlemişti, kendilerine selamlarımı iletiyorum buradan swh.
    3 ...
© 2025 uludağ sözlük