* alacaklı ile borçlu arasında yapılan sözleşme ile, alacaklının hakkından vazgeçmesi, borçluyu edimi yerine getirmeden borcundan kurtarmasıdır.
* türk borçlar kanunu(tbk) madde 132'de düzenlenmiştir. eski borçlar kanunu'nda ise bu konuya iliskin bir düzenleme yoktur.
* alacak hakkinin sona ermesi, borclunun borcundan kurtulması için, alacaklinin tek taraflı iradesi yetmez. borçlunun da muvakafatı gerekir. alacaklinin kendisine ulaşan beyanını uygun bir süre içinde reddetmeyen borçlu muvakafat etmiş sayılır, ibra sözleşmesi tamam olur.
* ibra tasarrufi bir muameledir. bu sebeple ibranın geçerli olabilmesi için, alacaklinin alacagi üzerinde tasarruf yetkisinin bulunmasi gerekir.
* ibranın düzenlendiği maddeye göre; "borcu doğuran işlem kabunen veya taraflarca belli bir sekle tabi tutulmuş olsa bile, borç, tarafların şekle bağlı olmaksızın yapacakları ibra sözleşmesi ile tamamen veya kısmen ortadan kaldırılabilir."
* sonuçları
* ibra ile borç ve tbk md. 131 uyarınca alacağı garanti eden kefalet ve rehin gibi fer'i haklar sona erer.
ibra edilen borç bir fer'i hak ise asıl borç devam eder.
Yeni Türk Borçlar Kanunundaki değişiklerden birini oluşturur. Mesela alacaklının borçlulardan birini ibra sözleşmesiyle ibra etmesi, diğerlerini ibra edilenin oranında( iç ilişkideki) borçtan kurtarır.
7.nesil, güzel mi güzel alımlı mı alımlı ve tarihci sözlük yazarı. birde tribün çocugu, yersen. ama yediriyor. ilkten tribünden mi diye düşünüyor insan.