Batı eğitiminde özellikle tıp alnında halen kitapları okutulan ,bizde ise fazla okutulmayan , Kendinin ne olduğunu bilen insan, bazı kendini bilmezlerin, onun hakkında söylediklerinden etkilenmez.`günümüze iyi bir söylenmiş sözün sahibi filozof,alim.
çoğu çağdaşı gibi tek bir dalda kalmamış, tıbbın yanında aritmatik, geometri, astronomi, fizik ve kimya üzerine de yazıp çizmiştir. metafizik ve felsefe üzerine de düşmüştür. hocası farabi ile beraber islam dünyasını rönesans-reform dönemine kadar bilim ve felsefede avrupanın önüne geçiren başlıca bilgelerdendir. eserleri bir çok avrupalı düşünür ve bilimadamını eğitmiş, onlara ilham kaynağı olmuştur.
aristo ve platon arasında gerçekleştirmiş olduğu sentezle, islam felsefesinde ayrıcalıklı bir yer edinmiş ve din ile felsefenin bir arada olabileceğine inanmış, bu yönde gayret göstermiş filozof.
farabi'nin öğrencisi.
tıp alimi; felsefe, fizik, kimya, anatomi duayeni.
göçmen ruhlu, genç yaşında yetim kalan deha.
el kanun'un yazarı.
batılılar ona 'avicenna' der.
ibni sina uzun bir süre tanrıyı ret etmiş babasının büyük uğraşları ve dönemin alimleri çabalarıyla tanrının varlığını kabul etmiştir.(16-26)yıl gibi
cinsel sapmaları yönelimlerin iki ye ayırmış ,doğuştan gelen ve sonradan oluşan doğuştan olan tedavi edilemez sonradan oluşan tedavi edilir demektedir. nitekim önemli bir kişinin(sultan-yada bey oğlunu )tedavi etmiştir cinsel sapma hayvanlar arasında örnek koyunlar koçlar, köpekler, cinsiyet degişti ren deniz canlıları, tavuk-horozlar vb. görülmektir amerika da eşcinsel koyunlara beyinlerine diyot konmuş hormon ve sinyal le normale döndükleri görülmüş. ibni sina makat yırtılmalarını ve makat ameliyatları yapmıştır ve tedavi etmiştir. tek eksiği halktan çok üst sınıfa hizmet etmiştir.
konu. ile. ilgili. kitapları; vaka örnekleri; hipnotizma vural okur- hipnoz parapsikoloji prof dr recep doksat
kaynak: diyanet vakfı islam ansiklopedisi- el kanun el fit tıbb ikinci kitap-amerikan saglık siteleri
islam alimi değildir. ibn i sina müslüman değildir belki gerçekleri öğrenince şok olabilirsiniz ama velev ki, farabi ve ibn i sina müslüman değildir, ayrıca eflatun'da.
Fars ve Türk Bilim Adamıdır.
Orta Çağ Modern Biliminin kurucusu ve hekimlerin önderi olarak bilinir.
Buhara yakınlarındaki Afşana köyünde (Özbekistan) 340 Hicri (Miladi 980) yılında dünyaya gelmiş ve Hamedan şehrinde (iran) 427 Hicri (Miladi 1037) tarihinde vefat etmiş, 'Filozof ve Hekim'dir.
Tam adı: Ebu Ali el-Hüseyin ibni Abdullah ibn-i Sina El-Belhi'dir.
Ünlü bilgin Natili'den ve ismail Zahit'ten ders aldı. Geometri, özellikle 'Öklid geometrisi', mantık, fıkıh, sarf, nahiv, tıp ve doğabilim üstüne çalışmalar yaptı. Farabi'nin el-ibane's '10' aracılığıyla Aristoteles felsefesini ve metafiziğini öğrenip, hastalanan Buhara prensini iyileştirince (997) saray kütüphanesinden yararlanma olanağına kavuştu.
Babası öldükten sonra, Cür-can'da Şirazlı Ebu Muhammed'ten destek gördü 'Tıp Kanunu' adlı eserini Cürcan'da yazdı. Çağında tanınan bütün Yunan filozoflarının ve Anadolu doğacılarının yapıtlarını incelemiştir.
Tıp ve Felsefe alanında 200 eser yazmıştır. Tıp alanında 7 Asır boyunca temel kaynak eser olarak El-Kanun Fi't-Tıb (Tıbbın Kanunu) adlı kitabı ile ünlenmiş ve bu kitap Avrupa üniversitelerinde 17. asrın ortalarına kadar tıp biliminde temel eser olarak okutulmuştur. Değişik konular üzerine 240'ı günümüze gelen 450 kadar makale yazmıştır. Elimizdeki yazıların 150 tanesi felsefe, 40 tanesi de tıp üzerinedir.
En ünlü eseri : Felsefe ve Fen konularını içeren çok geniş bir çalışma olan Kitabû'ş-Şifa (iyileşme Kitabı), ile El-Kanun Fi't-Tıb'dır (Tıbbın Kanunu). Bu ikincisi ortaçağ üniversitelerinde okutulmuştur. Hatta bu eser Montpellier ve Louvain'de 1650 yılına kadar ders kitabı olmuştur
ilk okul deneyimi yaşdığı haftlarda hocasına, hocam allah bizi yaratmadan önce ne yapıyordu diye yaşına göre oldukça çaplı bir soru sorunca, hocası ilk veli toplantısında ibni sinanın babasına oğlunun tehlikeli olduğunu ve ilim tahsilinin kendisi ve ümmet için riskli olabileceğini anltıp okuldan aldırmış. sonrasını biliyorsunuz zaten.
ruhbilimin, metafizik ile fizik arasında bağlantı kuran ve bu iki bilimden de yararlanan bir bilgi alanı olduğunu savunmuş, ruhbilimini üç ana bölüme ayırmıştır: akıl ruhbilimi; deneysel ruhbilim; tasavvuf ya da gizemci ruhbilim.
ayrıca, insanların ruhlarının müzikle tedavi edilebileceğini öne sürmüş ve bu yöntemi geliştirmiştir.