anlatılanlara göre, kitapları avrupa'da 17. yy'a kadar okutulmuş olan büyük bilim adamı.. tarih boyunca ismi en çok anılan tıpçılardan biridir. kânûn fit-tib en meşhur kitaplarından biridir.
Ebu Ali B. Sina
Feylesof ve tabib idi. Asıl adı Hasan b. Abdullah b. Sina erReistir. Kendi zamanında tıp ilminde yüksek derecelere ulaşmıştı. Babası Belhlidir. Buharaya taşınmıştı. Orada ilim tahsil etti. Kuranı güzelce okuyup öğrendi. Kuranı ezberlediğinde on yaşındaydı. Hesap, cebirmukabele, öklides ve macesti ilimlerini iyice öğrendi, sonra Hekim Ebu Abdiliah en Nataliden ilim tahsil etti. Tıp ilminde kendi zamanının insanlarının çok üstüne çıktı. insanlar yanma gelip ondan bir şeyler öğrenmeye çalıştılar. Kendisi o zaman onaltı yaşındaydı. Samanoğulları hükümdarlarından Nuh b. Nasrı tedavi etti. Hükümdar ona kıymetli armağanlar verdi. Onu kendi kütüphanesine yetkili kıldı. Kütüphaneyi araştırdığında orada başka yerlerde bulunamayacak güzel ve hayret verici muazzam eserler gördü. Anlatıldığına göre o, buradaki kitapların bir kısmının kendisine ait olduğunu söylemiştir. ilahiyat ve tabiiyâta dair bir çok kitapları vardı.
fakat Gazzali üç noktada ibn Sinayı tekfir etmiş, diğer görüşlerinde onu bidatçi olarak itham etmiştir. Bir rivayette anlatıldığına göre ibn Sina öleceği esnada bu sakat görüşlerinden ötürü tevbe etmiştir. (Doğrusunu Allah bilir.)
aristo'nun metafizik adlı yapıtını 40 kez okuyup hiçbirşey anlamadığını söyleyen feylesof. neyse ki farabi'nin aristo şerhleri imdadına yetişmiş ve neredeyse aristo yorumu alanında aristo'yu ilk öğrendiği kişi olan farabi'yı dahi aşmıştır.
bae üniversitesi tarafından yapılan dünyanın ilk arapça konuşan robotu. Robot, internetten ve sosyal paylaşım sitelerinden topladığı bilgileri kullanarak insanlarla mantıklı sohbetler yapabiliyor.
bu adama bazı denyolar ibne felan demeye çalışıyor ve onları sikesim geliyor.ulan kaç tane ülkende bilim adamı varda sen bu adama ibne diyorsun?.amerikalı adam einstein'e piç diyormu?.adam şu an yaşasaydı bu halka hizmet eden kafamı sikeyim derdi.
Lise'de espri konusu olduğu ibni sinaya ibne sina diyerek girmeye çalıştığım lise tayfasının lideri olduğum çıkış noktamdır. Bu tıp, islam filozofuna çok şey borçluyum. Özgüvenimi sağladı, sağlattırdı.
isfahana yaptığı bir seyahatte yanına hiçbir kitabını almamış oraya varınca da büyük eseri kanun u okumak isteyenlerle karşılaşınca kitap yanımda değil ama isterseniz yazdırırım demiş ve kitabı baştan sona yazdırmıştır.sonraları asıl kitapla karşılaştırılan bu nüsha orjinalinin aynısı olduğu gözlenmiş;kelimesi kelimesine.
islam felsefe tarihinde ibn sina sonrası yalnızca onun düşünceleri ve kitapları şerh edilmiş daha da ileri gidilememiştir. ibn sinayı sevmeyenler ise ona hicv yazmakla yetinebilmişlerdir. ne derece büyük bi usta olduğunu yüzyıllar boyunca kanıtlamış ve kanıtlamaya devam da etmiştir.
islam ve bilimi yan yana göremeyenler için antitez oluşturacak bilim adamıdır neymiş bir kişi hem bilim adamı olup hem müslüman olabilirmiş. üstelik çok da başarılı olabilirmiş.
asırlar öncesinden kuduz rahatsızlığına dair tespitlerde bulunmuş, kuduz'un erken teşhis ve tanı şansının olmadığı durumlarda dahi; tedavi şansının olduğunu dile getirmiş, bu alanda çalışmaları ile avrupalılarca da, baz alınmıştır.
hastalığın mikroptan geldiğini bulan kişidir. batıda "avicenna" olarak bilinir el kanun fit tıp kitabı batı devletlerince latinceye çevrilmiş 400 yıl ders kitabı olarak okutulmuştur.
günümüzde insanları sakat bırakan "bel çekme", ibn-i Sina'nın kitabında yer alan bilimsel bir yöntemdir ancak uygulamayı bilen sayısı azdır. Bel çekiyorum diyen kişiler, insanların cahilliğini kullanır hale gelmişlerdir.