ibni haldun

entry44 galeri26
    44.
  1. 43.
  2. Onlar “meşşailik” adı ile biliniyordu..
    1 ...
  3. 42.
  4. ibni rüşdü de unutamayalım beyler. Avrupaya aristoyu yeniden tanıtan adam. Rönesansın gizli mimarı olarak da tanınıyor.
    0 ...
  5. 41.
  6. Osmanlıyi ikinci karn'da göstermiş.
    0 ...
  7. 40.
  8. Bak, ibni haldun’un pek bilinmeyen bir özelliği, osmanlı tarihçilerinin kroniklerini daha ayağı yere basar bir üslupla yazmasına olan etkisidir.

    Mesela feridun bey risalesi veya tevarih i ali i osman’a bakarsan; özellikle padişah eleştirilerinde aşırı şiirsel olduklarını görürsün (muhtemelen korkudan). Olayları, bana kalırsa bir hatırat gibi anlatıyorlar. Hele tevarih i ali osman’ın sırp esirlerin arz talep dengesizliği nedeniyle düşük fiyatlara gitmesinden şikayet etmesi falan, geyik gibi geliyor bana.

    1. Murat, şehzade savcı’nın gözlerine mil çektirir, kronikte “nur u basıradan mechur oldu, gönül gözü açıldı” der.. işte dünya ışığından mahrum kaldı, üçüncü gözü açıldı, gibisinden.

    Veya fatih’in cenazesi bayezid i beklerken, biraz fazla bekletilmiştir: “ol mübarek sultanın vücudundan öyle cennet rayihaları (kokuları) yayıldı ki, bütün saray efradı burunlarını tuta tuta gezdi”…

    Ama naima’ya geldiğinde, artık devleti beş dönem içerisinde şematize eden bir ibni haldun görürsün.
    2 ...
  9. 39.
  10. Marx gavurundan 500 yıl önce emeğin rolüne işaret etmiş hatta değear değer kavramına yaklaşmış.
    2 ...
  11. 38.
  12. ibne haldun gibi seviyesiz ithamlara maruz kalan sosyolojinin babası.

    bir daha ibne haldun diyen, bacın siqem.
    0 ...
  13. 37.
  14. Bilinenin aksine coğrafya kaderdir diye bir sözü olmayan, her devletin belli aşamalardan geçip eninde sonunda öleceğinden bahseden, kimi liberaller tarafından hükümdarın ticarete atılmaması gerektiğini aksi halde tüccar tabakasının zarar göreceğini söylemesi nedeniyle liberal sayılan, tarihin sırf hükümdarların hayat hikayelerinden ibaret olmadığını söyleyen ve "şu yılda şu oldu bu yıl bilmem kim böyle yaptı" tarzı nakilci tarihçilik anlayışına karşı çıkan, mukaddime adlı insanın kafasına fırlatsan kafasını yaracak hacimde bir eseri olan düşünürdür kesinlikle şüphesiz..
    1 ...
  15. 36.
  16. coğrafya kaderdir demesinin alt yapısını - anlatılmak istenen olguyu - işlenen temayı bilmeden ahkam kesmeyin. eğer coğrafya kader olsaydı bir ibni haldun olmazdı. daha da somut örnek vermek gerekirse ibni haldun tarafından söylenen "matematik insanın davranışını değiştirir; hatta, dürüst kılar" sözüne bakıp tüik hesaplamalarının yanlış ve yalanlığı ortadayken ibni haldun için "bir şey bilmiyor" demeliyiz. ibni haldun ne coğrafyayı ne matematiği işliyor öne çıkarıyor.
    anlatmak istediği olgu coğrafya veya matematik değil.
    2 ...
  17. 35.
  18. Her aynanin karşisina geçtiğimde hatırladığım dusünür
    Evet coğrafya kaderdir,şu coğrafyaya bak bee ,ben bile beni beğenmezdim.
    2 ...
  19. 34.
  20. ibn Haldun[a] (Arapça: ابن خلدون 27 Mayıs 1332, Tunus - 19 Mart 1406, Kahire), modern tarihyazımının, sosyolojinin ve iktisatın öncülerinden kabul edilen 14. yüzyıl düşünürü, devlet adamı ve tarihçisidir. Ayrıca islam aleminde Liberalizm ilkelerini kitaplarında bulunduran ilk Müslüman düşünür. Köklü bir aileden geldiği için iyi bir eğitim aldı. Tunus ve Fas'ta devlet görevlerinde bulunduktan sonra Gırnata ve Mısır'da çalıştı. Kuzey Afrika'nın o dönem istikrarsız ve entrikalarla dolu siyasal yaşamı 2 yıl hapiste yatmasına neden oldu. Bedevi kabilelerini çok iyi tanımasından dolayı aranan bir devlet adamı ve danışman oldu. Mısır'da 6 defa Maliki kadılığı yaptı. Şam'ı işgal eden Timur ile görüşmesi bir fatih ile bir bilginin ilginç buluşması olarak tarihe geçti.

    https://tr.m.wikipedia.org/wiki/%C4%B0bn_Haldun

    https://galeri.uludagsozluk.com/r/2363537/+
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/2363538/+
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/2363540/+
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/2363541/+
    3 ...
  21. 33.
  22. Hadi buldun diye okudum. Sanırım biraz daha uyumam lazım.
    2 ...
  23. 32.
  24. Mukaddime adlı eserinde döneminin nakilci tarihçilerine eleştirilerde bulunur. Kuru kuruya rivayetleri nakletmeye; sultan ve hükümdarların sadece hangi yılda hüküm sürdüklerini ele alan ve sosyolojik ve ekonomik açıdan elle tutulur bilgiler vermeyen kopyala-yapıştırcı tarihçilik anlayışına karşı çıkar. Tarihi rivayetlerde ordudaki asker sayılarının abartılı olduğundan ve kimi nakledilen olayların sadece ilgi çeksin diye uydurulduğundan bahseder. Okumak lazım kendisini kesinlikle, evet.
    4 ...
  25. 31.
  26. En aklımda kalan sözü "insan sosyal bir hayvandır" olan bilim adamı.
    1 ...
  27. 30.
  28. Valla mukaddime kaç zamandır aklımda Bi türlü denk gelmedi.
    0 ...
  29. 29.
  30. "Ana-babasının yetiştirmediği kişiyi yetiştirmeyi zaman üstlenir."
    0 ...
  31. 28.
  32. 27.
  33. 26.
  34. "coğrafya kaderdir." sözünün sahibidir.
    0 ...
  35. 25.
  36. "herhangi bir zamanda, herhangi bir ülkede, herhangi bir zihin tarafından yaratılmış en kapsamlı bir tarih felsefesini tasarlayarak ortaya koyan” kişi olarak değerlendirilmiştir ibni Haldun.

    bugün çağdaş anlamda tarih biliminin, tarih felsefesinin, sosyolojinin kurucularından biri kabul edilmektedir.

    ibni Haldun, toplumların gelişimlerini anlamak için tarihsel olayları “umrân bilimi” adını verdiği kavrama dayandırılarak yorumlanması gerektiğini savunur.

    Bu anlamda insanın toplumsal hayatını, örgütlenmesini ve bunlarla gelişen toplumsal süreci, kurumlarla birlikte bağımsız bir bilimin konusu yapmayı düşünen ilk düşünürdür.

    Yaklaşık 74 yıl yaşamıştır.
    Küçüklüğünden itibaren araştırmacı bir kişiliğe, Kıvrak bir zekaya ve kuvvetli bir hafızaya sahip olduğu söylenir.

    Mağrip, Tunus, Endülüs ve Mısır sultanlarına danışmanlık yapmıştır.

    Moğol hükümdarı Timurlenk’le tanışmıştır.
    0 ...
  37. 24.
  38. mukaddimeyi okumak istiyorum ama bir temel gerekiyormuş. Değerli alim bir abimizdir. En kısa zamanda okumaya başlayacağım eserlerini.
    0 ...
  39. 23.
  40. Mukaddime'de, Mesleme'nin el gaye'sinde geçen; sihirbazlık, kahinlik, büyücülük ile ilgili çok enteresan bir "susam yağı" hikayesini iktibas eder:

    "Bir adam, susam yağı ile dolu bir küpün veya tulumun içine sokulur, burada kırk gün bırakılır, gıda olarak da sadece incir ve ceviz verilir. Bu muamelenin sonunda adamın eti gider, sadece damarları ile başındaki organlar kalır. Sonra adam yağdan çıkartılıp, havada kurumaya terk edilir. işte bu işleme tabi tutulan bir kimse gayble ilgili olmak üzere umumi ve hususi işlerin akıbeti hakkında kendisine her ne sorulursa sorulsun, hepsine doğru cevap verir."

    Ne ilginç işler var ya. Şu meseleye olan hayretimi bir türlü atamıyorum...
    0 ...
  41. 22.
  42. https://galeri.uludagsozluk.com/r/2025004/+

    "insan, geldiği soyun değil, yaşadığı ortamın ve alışkanlıklarının çocuğudur."

    -ibn Haldun, Mukaddime.
    1 ...
  43. 21.
  44. “insanları açlık değil alışmış oldukları tokluk öldürür” sözüyle günümüzü de özetlemiştir.
    2 ...
  45. 20.
  46. aslında batıda eğitimli halk arasında çok tanınır. bizde nedense azdır.

    ünlü sözü.

    devletler yükselirken gelir çok vergi azdır. devletler yıkılırken gelir az ama vergiler çoktur.

    örneğin türkiye. adam halimizi 700 yıl önce görmüş.

    eski abd başkanı reagan bu sözü kullanmış.

    https://www.youtube.com/watch?v=KETIOgYu5uc
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük