gerçekten bir öğrenci psikolojisidir. mesela şu anda okulda çarpanlara ayırma konusunu işliyoruz. m^2 denilince tamam; ama x^2 deyince kafam karışıyor, ne yapacağımı unutuyorum.
+ ... buna göre x kaçtır?
- hocam, işin içine x girince anlamıyorum.
+ tamam a diyelim.
- hım... 3 mü?
+ doğru, x'te niye bilemedin?
doğrudur, bir öğrenci x'i görünce korkar. kendini dünyanın en zor matematik problemini çözüyormuş gibi hisseder. sakin olmak gerekir, x yerine a yazılırsa düzelecektir.
bir de havalıdır ki x, sormayın.
bir problem çözerken x terimini kullanmak, ayrı bir hava katar sorunun çözümüne.
+ 2 kere 3 kaçtır?
- hım.. x=2 ise 3x= 2^3 6 mı hocam?
/ oha lan, çocuğa bak. ne biçim çözdü lan soruyu.*
evet, böyle bişey vardır.
işin içine x girer ve zehrolur hayat. illa bilinmeyen bir sorunun, geometrinin kurbanı olunacaktır ya, gelir bulur. o da yetmez gibi üstü işareti falan koyarlar. ösym de bir fabrika vardır manyak gibi bundan üretirler. bakmayın türkçede olmadığına; yeri gelir normal bir 'a' harfi kadar çok kullanılır. tanışmamız ise ilk okul 3 te çarpma işlemiyle olur, bir diğer değişle çaktırmadan sızar beynimize.
ama o değildir sadece, yan yana gelir bunlar..
''xx''
olurlar...
bu öyle bir denklemdir ki yerine göre beşinci dereceden, üç bilinmeyenli denklemle * göğüs göğüse çarpışacak kadar karmaşlıklaşa bilirler.
evet , hatun kişiden bahsediyorum. erkekte ise tek x olması bu anlamda manidardır. y'nin ise x'i çözen bir yapısı vardır, katalizör gibidir. zaten y daha masumdur x'e göre, sorularda bile genelde y önce bulunur. zira asıl problem x'tir. polislerden kaçan esas suçlu gibi, y'yi buluncada x'in yerini söyler hemen, uyumudur hani.
neysem...
işin içine x girer ve sahiden dünya değişir. xx olunca ise kimse bilemez neler yaşanacak.
BiLiNMEYENLi DENKLEMLER SÜRÜSÜ.SADECE X OLSA iYiDiR ARKADAŞI Y DE GELiNCE OLAY BiRAZ KARIŞIR Z DE DAYANAMAYIP BU iKiLiYE KATILIRSA iŞTE OLAY ÇÖZÜLMEZ BOYUTLARA ULAŞIR.
'amerikalı bilim adamları sonunda x'i bulmuşlar, o kadar da korkulacak bir sayı değilmiş' şeklindeki geğiklere sebebiyet veren bilinmeyenin yol açtığı ahvale bir örnektir.
çok iyi bilgisayardan anlayan iki arkadaşım yanımda bilgisayar hakkında konuşurlerken arada bir 'x' geçtiğini duydum. konuşmadan da anladığım tek şey x olmuştu, o da bilinmeyen olduğu için dolayısıyla hiçbir şey anlamamış oldum**...
kümeden toplama çıkarmadan sıyrılıp adam gibi matematik öğrenmeye başlayan her oks* öğrencisinin geçeceği bir dönemdir. benim lisedeki matematik öğretmenim ilköğretim öğrencilerine ders vermenin zor olmasının nedeninin çocukların x y bilinmeyenlerini kavrayamaması olduğunu söylerdi hep.
koca koca insanlarda* görülünce insanı daha çok şaşırtan durum. ama biraz düşününce "adam 10 senedir matematiğin m sini görmemiş, ne bekliyon" cümlesi kafanızda beliriyor. allah kolaylık versin, bir sınava* hazırlanıyorlarsa işleri zor.
genelde sözel dersleri seven yurdum öğrencisinin kafasının basmamaya başladığı andaki savunma mekanizmasıdır. başlarda gerizekalı demesin diye hocaya değil*iyi not tutan arkadaşa sorulur, anlaşılmasa da hıı hııı tamam anladım denir, sonra yavaştan not alınmamaya başlanır, bir iki ders idare edilir öyle, en sonunda evladım sen neden boş boş etrafı seyrediyorsun diyen hocaya, hocam isin icine x girdi ben anlamamaya basladim denir, bir kaç dakikalık bak bu budur bu buraya geçer eksi olur falan sözleri periyodik kafa sallamalarla dinlenir, ha tamam anladım hocam diyerek deftere bişeyler karalanır, bir daha derse girilmez.