iğrenmek

    20.
  1. mecazi anlamda midesi olanların, büründüğü durum. tabii bu çoğu kişice iğrenilecek bir durumun kabul gördüğü şeylerde olur. ama mecazi anlamda midesiz olan, hiç bir şeyden iğrenmez amk.
    4 ...
  2. 14.
  3. beynin zehirli olarak görüp; sakın yeme lan tadı kötü, sana zarar verebilir, diyerek geliştirdiği uyarı sistemidir.
    3 ...
  4. 17.
  5. Bakımsız kadından...
    Pis evden...
    Savaşır gibi yemek yiyenden...
    Kıroyum ama para bendecilerden...
    Taraf olmayı maharet zann edenlerden
    .
    .
    .
    Etc.
    3 ...
  6. 1.
  7. kişinin Bir şeyi tiksindirici bulması...
    2 ...
  8. 10.
  9. 13.
  10. insanların bile bile uygunsuz işler yapması görünce bile iğrenmek.
    2 ...
  11. 15.
  12. 5.
  13. Bağışıklık sisteminin bir koludur. iğrenmek sayesinde bozuk yemek, hastaliklı insan, böcek ,bakteri vs yi yanımıza yaklaştırmayız
    onlara ellemeyiz. tiksinme ahlak olgusunu oluşumundada rol oynar . tecavüzcüyü, caniyi. katili, hasta yatağındaki karısını aldatan adamı, rüşvetciyi tiksindirici buluruz. iğrenme duygusunun olumlu bir misyonu vardır hayatta kalmamızı sağlar.
    Insanlar iğrenmeyi öğrenmemiş olsaydı soyları çoktan tükenmiş olacaktı. bazen iğrenme dürtümüz kişiselde olabilir. örneğin nihat doğanın
    kazağını giyemem gibi.
    1 ...
  14. 3.
  15. herhangi bir nesne olay kişi ve ya duruma karşı beslenilen bir duygudur. iyi bir duygu değildir, hoşlanmamak, sevmemek ve miğdenin bulanması şeklinde de tercümesi olasıdır.
    1 ...
  16. 2.
  17. iğrenç kelimesinin kaynagi, bir olgu ya da meta icin kotu dusunmek; hatta ileri derecede oldugunda kusmak, midesi bulanmak anlamlarini da veren kelime.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük