peygamber efendimizin (s.a.v) miraca çıkarken üzerinde bulunan hırkadır, her ramazan ayında dualarla korunduğu bohçaların içinden çıkartılarak ziyaretçilerin görüşüne sunuluyor. 8 parçadan oluşan, bol kolları bulunan, 1,20 cm boyundaki bej renkli hırka genç develerin boğazları altındaki ince tüylerden yapılan yünle dokunmuştur.
Hırkanın bakıma alındığını belirten yetkililer, kutsal emanetin yanlış bakım yüzünden yıprandığını kaydetti. 7 yıldır muhafazayı üstlenen kişinin ihmaline kurban giden Peygamber yadigârının bu sene cami avlusuna kurulan ekrandan halka gösterileceği duyuruldu.
not:Yazıklar olsun.
adım gibi eminim. eğer hz. muhammed hırka-i şerif'e bu denli yaklaşılacağını bilseydi onu putlaştırmasınlar diye kendisi bizzat yakardı. tamam kutsal bir hırka. eyvallah. ama putlaştırmaktan kaçının. illa sergilenecekse bir islam müzesi veya kutsal emanetler müzesinde sergilenmeli.
putlaştırılıp putlaştırılmadığı çok basit bir şekilde anlaşılabilecek elbise. birileri hırkanın yanında dualar okuyup rahmet diliyorlarsa puttur.
bir şeyin put olması aslen kötü değildir. ya da puta tapmak kötü birşey değildir. puta tapan kişi, inandığı tanrısı ile birebir iletişim kuramayacak kadar haddini bilmekte bu sebeple de aracı bir tool kullanmaktadır. ama tabi burada başkasının putlarına tahammül edemeyenler yarattıkları putlardan bahsediyoruz.
''put muamelesi'' yapıldığını söylemek haksızlıktır. her şeyde olduğu gibi aşırıya kaçanlar olabilir belki, tamam. lakin acımasızca, tamamen ''put'' diyip geçmek doğru gelmiyor bana.
hırka-i şerif'i görmek gibi bir düşüncem olmadı bugüne kadar. ama 1 gün önce nasip oldu ilk defa. heyecanlanmaktan veya mutlu olmaktan çok daha farklıydı hissettiklerim. o'nun basıp geçtiği bir kum tanesi benim için değerliyken, o'nun o bastığı kum tanesi olmak isteyen insanlar varken; yaratılanların en güzeli, yaratan'ın sevgilisi, ahlakına hayran kaldığımız kainatın efendisi hz muhammed (a.s.m)'a ait her şey o'nu seven her insan için değerlidir.
ancak soruyorum kendime, 1 gün önce de sordum; o'na layıkıyla ümmet olamadık bir kere orası kesin. ya da kendi adıma konuşayım, olamadım diyeyim. peki gerçekten seviyor muyum ?
o gün yine gördüm ki bizler her zaman olduğu gibi maddede takılıyoruz. bir sünnetini öğrenmek için 1 kilometre kuyruk yapar mıyız acaba ? peki o bizden ne istedi, isterdi ?
hırka-i şerif'in fotoğrafını çekenler var. sizce bunun yapılmasından hoşnut olur muydu ?
Enes b. Malik (r.a.)'ın rivayetiyle Rasulullah (s.a.s.) şöyle buyurur:
''Kim benim sünnetimi ihya ederse (yaşatırsa), beni ihya etmiş olur. Kim de beni ihya ederse, cennette benimle birlikte olur. ''
emir'ül mü'minin imam-ı Ali (r.a.)'dan:
''Rasulullah (s.a.s.) şöyle buyurur:
Kim benden sonra öldürülen sünnetimi diriltirse, beni sevmiş olur. Kim de beni severse, benimle beraberdir.''
öyleyse bir sünnetini ihya etmek, insan gibi yaşamak için yaratılanların en üstününü, bizi yaratan'ın bizi sevmesi için allah'ın en sevdiğini örnek almak değil midir en güzeli ?
yemekten önce tuz yemeyi hayatımıza geçirsek mesela hırka-i şerif'i görmeye gitmeden önce. ve neyi neden yaptığımızı bilerek yapsak her şeyden önce:
putun yasaklandığı islamiyetin kendi kendine yarattığı başka bir puttur. lan adam millet gelip tapınmasın diye mezarının bile yeri bilinmezken hırka ne lan?
Her ramazan'da ziyarete acılan islam dinin son peygamberi Hz. Muhammed (sav) hırkası,şimdi gelelim sözlükte tek haneli IQ hırkaya tapıyorlar şeklinde yorum yapan yazarlara, insanlar hırkaya tapmıyorlar o kutsal eşyayı görenler duygulanıyorlar hepsi bu.bu tür kıymetli eşyalara dil uzatmak sadece aptalların işidir.
tamamen şirk yuvası olduğunu düşünüyorum. millet oraya oğlu üniversite kazansın diye falan gidiyor. aslında her zaman her yerde onu duyan, kollayan, gözeten allahtan istemek varken neden insanlar böyle yerlere gidip istekle bulunurlar ki ?