hıristiyanlığın pagan kökleri

entry3 galeri0
    1.
  1. Hiristiyanlik dininde bu gun uygulanan rituellerin pagan kokleridir.

    Easter (Paskalya): Hiristiyanlar bu bayrami bahar ekinoksundan (21 mart) sonraki pazar gunu kutlar. Paskalyadan onceki 40 gun boyunca et yenmez, ve paskalya sabahi gunes dogusuna donulerek dua edilir. Bu bayramda hac seklinde yapilmis paskalya corekleri ve ziyafet maksatli domuz yenilir. Ayni zamanda boyanmis yumurtalar hediye edilir ve de tavsanlarla ilgili hikayeler anlatilir...

    bayramin iddia edilen amaci isanin yeniden dogusunu kutlamak ve hatirlamaktir, ancak yukarda anlatilan rituellerle isanin fazla bir alakasi olmadigi bariz bir sekilde gorulmektedir. Isin asli ise, bu geleneklerin antik babile dayandigidir....

    Gercek: Nuh un 3 oglu vardi, sem ham ve yafet. Ham'in oglu kus'un oglu nimroddur. Kral nimrod atletikli savasciligi ve yigitligi ile un salar. Antik babilin temllerini atar, babil, akad, nineve gibi sehirleri kurar ve kralliklarini yapar.

    Nimrod'un annesi, kusun karisi semiremis ki daha sonradan ishtar diye anilacaktir, kus olunce oglu nimrod ile evlenir ve krallik ustunde cok buyuk bir guce sahip olur. Nimrod cok gucle ve etkili bir kralidr, belli bir sure sonra tanri-kral olarak anilir. Nimrod bir dusmani'na karsi savas kaybeder ve cesedi parcalanarak kralligin her kosesine yollanir. Semiremis nimrodun butun parcalarini toplayip bir araya getirir, fakat cinsel organini bulamaz. Halka cinsel organi bulundugu zaman nimrdoun tekrardan dogacagini, simdi gunese yukseldigini ve gunes tanrisi oldugunu soyler. Nimrodun yeni isminin baal oldugunu soyler semiremis.

    Yalanlarina devam ederek kendi mitolojisini gelistirir. Kendisinin ayin kizi oldugunu iddia eder. ay 28 gunde bir yumurtlamaktadir. dolunay sirasinda bir dev yumurta ile kendisinin dunyaya dustugunu soyler, semiremis halka. kendi ismini ishtar olarak degistirir. Antik babil dilinde ishtar easter diye telaffuz edilmektedir.

    Ishtar'in bir oglu olur, ismini tammuz koyar. herkese baalin onu gunes isinlari ile hamile biraktigini, babanin aslinda baal oldugunu soyler. Tammuz nimrod gibi avci olarak buyur. Kendisinin tavsanlara karsi bir zaafi vardir, ve tavsanlar kutsal ilan edilir. Tammuz av sirasinda vahsi bir domuz tarafindan oldurulur. Ishtar oglunun da babasi gibi goge yukseldigini ve baba, ogul ve kutsal ruh olduklarini soyler. Akabinde oglunun olumu icin herkese 40 gun yas tutmasini ve bu surec icerisinde et yememelerini soyler.

    Ishtarin uydurdugu mitolojide oglu tammuz olurken kaninin bir kismi bir cam agci fidesinin ustune duser ve cam agci ertesi gun tamamen buyur. Cam agaclari kutsal ilan edilir, ve tammuz ve babasi baalin putlari onlarin ustune kazinir ve suslenir, ki bu da christmas ile alakalidir.

    21 mart sonrasindaki pazar gunu oglu icin gunese donulerek ayin yapilir. bunun oncesindeki 40 gun et yenilmez, yas tutulur ve baal ve tammuzun ogretilerine konsantre olunuru. Bu gunde bir ziyafet duzenlenir, ve tammuzu olduren domuz anisina domuz yenir. Ishtarin dunyaya inisini hatirlanmasi amacinda yumurtalar suslenir. Ve tammuzun hatirlanmasi amaciyla t harfine benzeyen yiyecekler yenir ve de dua sirasinda kalplerinin oraya t cizerler.
    2 ...
  2. 2.
  3. christmas (noel): Aslinda 2 karakterin birlesimidir noel, bunlar kuzey germanik mitolojiye gore yule tanrisi odin ve de antalyada yasayan st. nicholas'tir.

    ikisinin de uzun beyaz sakallari vardir. Odin savas tanrisidir ve genelde kirmizi kiyafetler giyinir. Odinin de noel babaninda kuzey kutbunda yasadigi iddia edilir.

    Yule mitolojisinde, odin 8 bacakli ucan bir at surer. Cocuklar coraplar icerisinde bu at icin havuc gibi besinler birakir. Bunun karsiliginda da odin coraplarin icerisine hediyeler koyardi.

    Ozellikle kuzeyde gunlerin kisalmasi cok hissedilir. Insanlarin kisalan gunlerin sonunda gunesin tamamen yok olacagindan ve tamamen kis olacagindan korkardi. Cam agaclari kis doneminde yaprak dokmeyen nadir agaclardandir, sanki kistan hic etkilenmezler. Nors'larda gunlerin en kisa oldugu donemlerde cam agaclarini susler, ve bu sekilde onlarin sihirli guclerinden yararlanarak gunlerin tekrardan uzamasini saglarlardi...

    St. nicholas ise cocuklara hediye dagitan bir rahipti. gunun birinde etiyopyali bir cocugu kurtarir, ve cocuk st. nicholasin yardimcisi olur. 1850lerde bu hikaye danimarka norvec gibi kuzel avrupa ulkelerine tasinir ve cocugun zenci olmasi irkci olarak atfedilir. Hikaye biraz degistirilir ve cocugun siyah olmasi bacalardan girip cikmasi sonucu ustu basinin kul olmasina baglanir. ayni zamanda kanadalilar hikayeyi fransizca cevirirken cocugun isminden dolayi cogul olarak cevirirler ve noel baba'nin bir yerine bir suru yardimcisi olur.

    Agac kesme ve susleme gelenegi ise genellikle semitic paganizmde gorulur. Kutsal sayilan cam agaclarina baal ve tammuz gibi tanrilarin heykelleri oyulur ve de gumus ve altinlarla suslenir. Hatta peygamber yirmiya soyle demistir:

    "tanri sana konusurken dinla israel ogullari; ve tanri dedi ki: baska halklarin yaptiklarini ogrenme ve goklerin yokundan sapma, baska milletler sapsa bile. Onlarin gelenekleri bostur; ormandan bir agac keserler ve keski ve palta ile ona sekil verirler. gumus ve altin ile suslerler, ve civilerle yere sabitlerler ki kacmasin. hiyar bostaninda korkuluk gibidirler konusamazlar. Onlari evlerine tasirlar cunku onlar yuruyemez. onlardan korkmayin, cunku bir kotuluk yapamazlar, iyilik de yapamazlar" (yirmiya 10:1-5)

    Roma zamaninda bu gelenek surdurulmustur. Bu geleneklerin sentezi ile bu gunku hiristiyan bayrami olan noel ortaya cikmistir. Enteresan bir sekilde, bu rituellerin isanin dogumu veya sunneti ile uzaktan yakindan alakasi yoktur.
    0 ...
  4. 3.
© 2025 uludağ sözlük