şeytanmesih.. deccal ismiyle bildiğimiz antichrist'in, kendi mitosunu yaratan incil üzerinde yükselip, asırlardır genişleyerek aldığı kavramsal yol.
iyilikle kötülüğün arasında, zamanın tam sonunda yaşanacak savaşın merkezinde oturmaktadır.
tarih boyunca deccal, pekçok kavram ve karakterle özdeşleştirilmiştir. buna sebep olan ise, kutsal kelamlarda kullanılan yoğun sembolizmdir. nasıl ki isa, tanrının dünyadaki avatarı ise; soyut şeytanın somut karşılığı da deccaldir.
deccal olgusunu kavrayabilmek için, holy bible'a bakmak gerek.
ilk kez esamesini, babil sürgünü esnasında yaşamış, danielpeygamber'in kitabında sembolik mahiyetiyle görüyoruz. (bkz: daniel) danyal'ın kitabında ismi hiç mi hiç, "doğrudan" geçmemesine karşın, hikayesinin aksedildiğine inanılır. bunda, danyal peygamber'în gördüğü rüyalar rol oynar. hikayedeki canavarlar ve çeşitli kötücül benlikler, aslında birer deccal metaforudur. kimileri, bu tarz supernatural kavramların hiç gerçek olmadığına, sadece kötülükleriyle tanınan kişilerin, kutsal kitaplarda soyut doğalarıyla ele alınmış olduklarına inanır.
büyük iskender'in bıraktığı topraklar üzerine kurulan hegemonya'nın kralı antiyokus, deccalin kıyamet devrinde yapacağına benzer şeylerle iştigal dünyaya hükmeden despot bir kral idi... bu kralın, deccal gibi özelliklere sahip, mezalimliğiyle ünlü pers kralı antiyokus olması muhtemel. yahudilere çokça zulüm eden, ilginçtir, iblis gibi, tanrılık iddiasında bulunmuş bir kral. yahudileri helenleştirmek isteyince buna direnen yahudiler maccabe isyanını başlattılar. tam da, kıyamet ve ahir zaman literatürü burada start aldı. tarihsel realitelere göre, isyan sonrası yahudiler galibiyet kazanırlar. ama daniel kitabında bahsi geçen öyküde, yoğun metaforlar içerisindeki canavarlar, musevileri mağlup ettiler. danyal'e göre galibiyet, mesih'in gelişine kaldı.
ikinci kez, ciddi manada deccal figürünün yaratıldığına inanılan yer ise, havariyuhanna(yahya)'nın yazdığı; esinleme, Revelation yada vahiy adıyla bildiğimiz, incil'in son babı. burada da, daniel gibi görülen rüyalar üzerinden, hıristiyanlığın kıyameti anlatılıyor. en önemli arketip ise, ejderha canavar.
incil'in revulotion kısmında, bahsi geçen o müthiş karakter, 7 başlı canavardır.
canavarın denizden geleceği yazılıydı. o dönemki arami ve ibraniler, toprağa dayalı yaşamlar sürdüklerinden, kendilerince egzotik buldukları denizden gelecek kötücül bir canavar inanışı oluşması, doğaldı.
canavarın başlarından bir tanesinde bir yara vardır. yara çabucak iyileşir insanlar bunu keramet olarak algılayıp, ona tapınmağa başlarlar. (revolution 13:3) ilginçtir kitabın yazıldığı dönemde, önceden hıristiyanlara mezalimlik yapan kişilere atıfta bulunulduğu görülür. örneğin canavarın bir başında yara olması, intihara kalkışan imparator neron'un başında yara açarak, kafasını kesip kendisini öldürülüşünü sembolize ediyordu. neron, hıristiyanları çarmıhlara gerip aslanlara yem etmek, geceleri bahçesinde yakmak, diri diri haşlamak gibi fiillerle deccal benzetmesine uğramayı zaten haketmişti. zamanla neron korkusu öylesine büyümüştü ki, bazıları onun isa gibi öldükten sonra dirileceğine inanılıyordu. deccal'in de, meleklerce zincire vurulup, isa gelmeden yeniden dirileceği biliniyor.
ee bir de, büyük roma yangını vardı. burada da neron, hıristiyanları suçlamıştı.
öte yandan, neron isminin antik grekçe'deki nümerik değeri ise, 666'dır. genel anlamda deccal metaforunun roma imparatorluğuu simgelediği düşünülecek olursa, dönem insanlarının roma baskısına haiz oluşu anlaşılır. "deccal, pekçok olguya hükmedecek, kimse o canavarın sayısı olan 666 olmadan, ne alabilecek, ne satabilecekti.." (revelotion 13:17)
inanışa göre, deccal yahudidir. ve bir yahudi kolu olan dan kabilesinden gelmektedir. kaldı ki deccal, sonraları israil ile antlaşma bile yapacaktır. bunu, hıristiyanların yahudilere uyguladığı mezalimliklerden anlayabiliriz. ki hıristiyanlar onlara "deccalin çocuğu veya askeri", "deccalin ordusu" derler.
pekçok hıristiyan tarikat yapılanması, deccal'in gelişini dört gözle bekliyor. çok imanlı olduklarından değil, hayır! deccal'i sürklase edemek için, peygamber, mehdi veya mesihlerinin de geleceğini bildikleri için.. buysa, kurtuluş demek.
örneğin hıristiyan ahir zaman senaryolarında, deccal'in zühuru ile birlikte, mesih'in evanjelisthavarilerinin de yeniden gözleneceğine inanılıyor. mesih onları yanına, gökyüzüne yani cennete davet edecektir...
inanışa göre bundan sonra, mesih yanlılarının büyük sıkıntılara gebe, yedi yıllık bir dilimden geçecekleri öngörülüyor. inanlılara göre yedi miladi yıl, bir incil haftasına tekabül ediyor.
kimi araştırmacılar, deccal'in formolojik özelliklerini sıralarken, çok kültürlü, çok zeki pekçok dil bilen birisi olması gibi, tuhaf "beşeri" detayları ona aktarırlar. bunun ilk örneği, martin luther reformizasyonunda gözlemlendi. protestanlar, katolik kilisesi'nden koparken, papayı deccal olmakla suçladılar.
hıristiyanlar, baskın doktrinleri her neyse, deccalin formatını da buna entegre ediyor. bu önceleri lenin idi. hitler ve zamanla saddam hüseyin'e dek geldi.
günümüz amerikan toplumunun yaklaşık %50'si, ahir zaman beklentisi olan deccal'in zühuru meselesine inanmaktadır.
ister realite deyin, ister fiktif.. rolü çok net: şeytanın yeryüzündeki yansıması..
uzun uzadıya araştırma yapmaya gerek yok. omen üçlemesinde oldukça makul bir deccal tiplemesi çıkmıştır karşımıza. her ne kadar doga üstü güçleri de olsa, deccal in egemenligini kurmak için geldigi nokta siyaset ve servet sahibi olmasıdır.