olumlu gelişmedir, bu ilk adımdır, karamsar olmak istemem ama bu uçağa kısa sürede sabotaj yapmazlarsa çok şaşırırım bu entry de tarihe düşülmüş bir not olsun, hürkuş kendi uçağını kendin yap sloganını hayata geçmiş halidir, gurur vericidir.
motor yapmak motor üretmek bir kültürdür. öyle hadi la toplanıp motor yapalım demekle olmaz. zamanla olacak işler bunlar.
bugün dünyada en çok kullanılan jet uçak motoru rolls royce tarafından yapılıyor. çünkü bu öyle iki senede yapılacak şey değil. personel yetiştirmek lazım. motoru tasarlamak uçurmanın yanında tamirini bakımını yapacak adam da bir sürü olması lazım vs. yani öyle 4 parça metali kaynatıp birleştirince olmuyor. olmadığı içinde evet motoru olmadan yapılmış olması üzüntü kaynağı ama üzüntü burada henüz yapılmamış olmasında. yapılması içinde elbette bir başlangıç lazım.
aynı şey milgem için de geçerli. dünyanın en yeni radarda görünmeyen fırkateynini yapıyorsun silah sistemleri buhar türbini dışarıdan. ama aynı buhar türbinini de zaten amerika bile kasmıyor direk gidip hollandadan alıyor. silah sistemleri desen de öyle. bunlar hep kültür işleri ve zamanla oluyor.
"efendim motoru neden pervaneli, neden abd malı motor kullanılmış, neden kendimiz üretemiyoruz" diyerek ahkam kesen cahiller için de:
rahat durursanız 2015'de o da olacak. yeter ki gölge etmeyin.
ama daha yetmedi diyorsanız:
"sadece kaportasını biz yaptık" diye havlayanlar içinde buyursunlar efendim. kokpit dizayn şeması. işte türk mühendislerinin özellikle ter akıttığı bölüm.
1600 bg'lik motorların ikinci dünya savaşında alman uçaklarında kullanıldığını zanneden zırcahil takımını ortaya çıkarmış uçak. siz erke dönergeci ile övünmeye devam edin. hani 28 şubat'tan sonra hazineden çaldığınız milyarlarca doları peşkeş çektiğiniz proje...
sen aviyonik sistem nedir bilir misin? nedir, ne işe yarar, nasıl geliştirilir, dünya üzerine kaç ülkede bu konuda yetişmiş eleman var öğren de gel sonra ahkam kes.