hümanizm doğadaki her şey insanlar içindir, insan doğadaki en üstün varlıktır anlamında savunulan bir felsefedir. hümanizm iyi bir şeydir. türkiyede hümanist bir reforma ihtiyaç vardır. avrupa hümanizm akımından sonra rönesans ve reformla gelişmeye başlamıştır.
insan severlik anlamında kullanılan hümanizm yine iyidir. fakat kimlerin insan olduğu kimlerin olmadığının tespit edilmesi gerekmektedir.
Son yıllarda haklılığı ortaya çıkmış olan Atsız Ata'nın son derece haklı ve yerinde bir sözü. Hele hele Ortadoğulu götveren yamyamlarla kardeş mi olunur? (bkz: Zafer turizm)le bütün sığınmacılar gidecek.
insan denen organizmanın bir duruşu, tavrı, karakteri vardır. Aynı evde yaşayan üç kişilik aile bile anlaşamazken " tüm cihanın birbirini sevmesi gibi bir sapıklık nasıl şirin görünebilir?" Tarihsel sürece şöyle bir göz attığımızda hümanizma denen sapkın düşüncenin sanatçı sapıklığının, sanatçı cinsel fantezilerinin dışa vurumu olduğunu net şekilde görebiliriz. Şayet bilenler bilir bu sapık düşüncenin yayıldığı fransada bu düşüncenin alt yapısını ressam oluşturmuştur.
büyük türkçü nihal atsız a ait vecize. orjinali 'insaniyetlik köpekliktir' şeklindedir. atsız, çanakkale'ye yürüyüş isimli broşüründe sarfetmiştir bu 10 numara vecizeyi. *