ortada az para varken, para daha değerli olur. şöyle düşün, sınıfta bir tane kız var, herkes onun köpeği. sonra bir kız daha geliyor. ne oluyor? ilgi bölünüyor değil mi? sonra ilk kız psikolojik sorunlar yaşıyor fakat konumuz o değil siktir et. *
biz para bastık kimseye söylemeyin mnakoyum, sonra değeri düşer.
--şöyle bir örnek verelim--
4 kişi var. bunlardan birisi devlet, birisi satıcı, ikisi alıcı.
devlet para basıyor, iki alıcıya 1'er lira veriyor. sonra alıcılar, satıcıya gidip ürün için 1'er lira veriyor.
devlet gizliden 1'er lira daha basıyor. ve alıcılara dağıtıyor. bu sefer alıcılar gidip satıcıya yine birer lira veriyor. satıcı bu sefer alıcılara yarrak afedersin diyor.
para bastırılırsa, nasıl çok sayıda olan şeyin değeri düşerse, milletin elinde de çok fazla para olacağı için Türk lirasının değeri düşer.
örn: 1 dolar=3 tl
bu ülke benim zamanımda trilyonla tanıştı, şimdi katrilyonla tanıştıran yine benim diyerek enflasyonu övmüştür.
o zamanlardan kalan bir gariban sözü gibi geldi bu entry bana.
saçmalıktır. enflasyon meydana gelir. paranın değeri azalır. 1 ekmeği şuan 1 tl'ye alıyorsanız, para basınca paranın değeri azalacağından 1 ekmeği 10 tl ye alcaksınız olay bu kadar basit.
bu hükûmet yıllardır türk lirası'nı gereğinden fazla değerlendirerek, sayılarla oynayarak gsmh'yı 9000 dolar seviyesine çıkarttığını söylüyor. bununla övünüyor. bunun ceremesini de ihracatçılar çekiyor. şimdi kalkıp devalüasyon yaparsa ne olur? gsmh'nın aslında 4000 $ seviyelerinde olduğu ortaya çıkar. o zaman ne olur? ithâlat dibe vurur. ihracat zirve yapar. iç tüketim artar, dışa ve sıcak paraya bağımlılık azalır. yandaşların kârları düşer.
haaa, beylerimizin sikinde midir ihracatçı, üretici, tüketici?.. işte bütün mesele bu
Hiper enflasyon, enflasyonun yılda yüzde 1000 sınırını aştığı anlardaki halidir. "Dörtnala enflasyon" olarak da adlandırılır. Paranın değerinin yitirdiği en şiddetli enflasyon biçimidir. iktisat tarihinde çoğunlukla savaş ya da sonrasında ortaya çıkmış ve yeni bir para biriminin kurulmasını zorunlu hale getirmiştir. En önemli örneği II. Dünya Savaşı sonlarında Almanya'da görünen enflasyondur.
(kaynak:http://tr.wikipedia.org/wiki/Hiper_enflasyon )
hükümetler paraya karşılık altın vb birşey göstermek zorunda olduğu için imkansız olay.
oldu amk. bende basıyım ailemiz kalkınsın...
Aslında dışa bağımlı, dış firmaların kuşatmasında olmayan bir ülke olsak; sahte para basıp devamlı ülke içinde döndürsek mantıklı. MEsela; benim 100 liram var ve toptancıyım. Alışverişi bakkaldan yaptım; 25 giysiyi bizim terziden aldım; 50 çayı bizim hasan abiden içtim 25 param bitti. Ama giysiyi aldığım yer askıyı benden alacak. Çayı satan adam tütünü komşumdan alacak, alışveriş merkezi ülkede üretilen malı alacak. Yani paraya dışarı gitmeyecekse sorun teşkil etmez. yanlış mıyım?
Bildiğim kadarıyla en fazla sahte para amerikada ama bu büyük bir problem değil. Para ülke içinde dönüp duruyor çünkü.