kumkapı taraflarında bir meyhanede çalıyordu en son bildiğim kadarıyla. gözleri gör olmasına rağmen bi kere muhabbet ettiniz mi ikinci muhabbette kendinizi tanıtmadan, sizi tanırdı bu rahmetli udi abimiz. mekanı cennet olsun.
gözleri görmeyen fakat gönül gözü mükemmel gören, meyhanelerin vazgeçilmez sesi, büyük üstad hüdai aksu...
5 şubat 1948 bartın doğumlu üstad harika bir sese ve ud çalma yeteneğine sahipti. 1954 yılında ankara körler okuluna girdi, 1965 yılında körler okulundan mezun olduktan sonra istanbula geldi ve derneğin müzik ekiplerinde çalışmaya başladı.
1966 yılında körler okulunda tanıştığı ses sanatçısı elfida hanımla evlendi. bu evlilikten üç çocukları oldu.
1973 yılında ilk kasetini çıkaran aksu'nun toplam 41 albümü bulunuyor. çoğunun gelirinden doğru-dürüst yararlanamadığı bu albümler sayesinde yurt içinde ve özellikle yurt dışında yaşayan gurbetçiler arasında önemli bir ün kazandı.
70'li ve 80'li yıllarda bugünkü tanıtım araçlarının yeteri kadar gelişmemiş olması yüzünden kitlelere ulaşma konusunda yine de sıkıntılar yaşayan aksu'nun ulaşmış olduğu tanınmışlık düzeyi ne yazık ki sergilediği sanatına denk düşer düzeyde olamadı. aksu'nun da tanınma konusunda özel bir çaba içinde olmaması, onu kitlelere tanıtma önerisiyle yaklaşanlara kuşkuyla bakması gibi etmenlerin bu duruma yol açtığı söylenebilir.
1970'li yılların istikrarsız ortamında icra etmekte olduğu sanatına rağmen geleceğin belirsiz olduğunu gören aksu bir yandan öğrendiklerini yeni nesillere aktarabilmek, diğer yandan da kendisi ve çocuklarının geleceğini güvenceye alabilmek için körler okullarında çalışmak istemesi üzerine 1977 yılında ankara körler okulunda müzik öğreticisi olarak göreve başladı. bir yıl sonra istanbul körler okuluna tayin edilen aksu o zamanlar istinye'de bulunan istanbul körler okulunda iki yıl ud öğreticiliği yaptı.
daha sonra öğretmenlikten ayrılan aksu 21 yıl süreyle kesintisiz olarak kumkapıdaki bir eğlence mekanında akşam programları icra etti.
10 şubat 2009'da kalp yetmezliğinden aramızdan ayrılmıştır.
sesinde ki büyüleyici havayı, şarkı sözlerinde ki manayla birleştirmeyi son derece başarılı bir şekilde gerçekleştirmiş müzik üstadı, gönül dostu.
dörtbine yakın şarkıyı notalarıyla birlikte eksiksiz bir şekilde ezberinde tutabilmiştir hüdai aksu. bu yüzden kendisine iletilen hiçbir isteği geri çevirmezdi üstad.
serdar ortaç dururken böyle büyük türk sanatçılarını dinlemeye gerek duymayan yeri geldiğinde kendini yüce türk insanı zanneden kekoların dinlemediği müthiş sanatçı.
1996 de, 4-5 yaşımdayken bulunduğumuz ilçeye gelmişti. konsere falan değil; bir komşumuz onun arkadaşıymış, ziyarete gelmiş. orada görmüştüm kendisini. gözleri görmemesine rağmen kalp gözü sonuna kadar açıktı. 2009'da kaybettik kendisini. mekanı cennet olsun.
1977'de Ankara Körler Okulu’nda müzik öğreticisi göreve başladı. 4000’den fazla Türk Sanat Müziği eserini notasıyla bilen ve icra edebilen ender müzik adamları arasındaydı.. (d. 1948, Bartın – ö. 2009 istanbul)