köken olarak 'namaz' sözcüğü, hindular'ın sabah selamı olan ve 'merhaba' anlamına gelen 'namaste' orijinlidir. namaz sözcüğü, acemlerin iran'ın muhtelif bölgelerinde 'ateşe tapınma ayinleri'ne verdikleri isim olmakla birlikte, islamiyetin kabulünden sonra 'allah'a secde ve dua etme' eylemini betimlemek için kullanılır olmuş, türkçe'ye de islamiyet sonrasında geçmiştir.
aslına bakılırsa bu sözcüğün, islamiyetin ateşe ve puta tapan insanları allah'a yöneltmek maksadıyla özellikle seçilmiş olduğu da düşünülebilir. bunlarla birlikte, namaz sözcüğünün sasaniler döneminde boyun eğenlerin; buyurganlar, kethüdalar ve tanrılara yakarışı anlamına geldiği de bilinmektedir.
hemen tüm islam alimleri ve ilahiyatçıların ortak kanısı; kur'an dili olan arapça'da 'Salat' fiilinin, konuşma dilindeki hali gibi 'okumak ve kıraat etmek' anlamında kullanılmadığı yönündedir. Aksine, onun ikame edilmesi, yani bünyeye alınması ve hayata geçirilmesi manasında kullanılmıştır. Bunun anlamı; 'sözsüz amellerin de katılımıyla yerine getirilen ödev' dir. Bazı sözlüklerde 'salat' sözcüğüne, dua ve yakarış anlamı verilmişse de burada kasdedilen onun sözlü kısmıdır. bu sözlü kısma ilave olarak sözsüz amel, hatta niyet ve zihnin odaklanmasıyla eşzamanlı ve birlikte olan bir bölümü daha vardır ki bu topyekun birliktelik ya da allah ile kulu arasındaki köprü hali, anlamı itibarı ile tam olarak namazı tariflemektedir.
kaldı ki en ilkelleri de dahil olmak üzere tüm dinlerde, tanrı ya da tanrılara yakarış anlarında belli dinsel ritüellerin kullanıldığı bilinmektedir. bu uygulama, kulların motivasyonu, ruhsal tatmine ulaşmaları ve manevi huzura kavuşmaları için de gereklidir. şamanların ve paganların davul eşliğindeki ateş dansları, kızılderililerin bir totem etrafında danslar eşliğinde dönüşleri, hristiyanların hz isa'nın çarmıha gerilmesini sembolize eden heykel ya da ikonları önünde diz çökerek istavroz çıkarmaları, yahudilerin ağlama duvarı önündeki saygı duruşları bu anlamda birer örnek teşkil eder.
hal böyle iken, kur'an'da kullanılan 'salat' sözcüğünün, yalnızca lugat anlamından hareketle ruhi ve fiziki katkıların bulunmadığı sözlü bir eylemi, 'okumak ve kıraat etmek' fiilini tariflemiş olduğunu düşünmek, bu düşünceden hareketle de hz muhammed'in namaz kılmadığına kanaat getirmek konuyu fazlasıyla hafife almaktır.
laf etti bal kabağı. bütün ümmetine şekline kadar anlatmıştır hz. muhammed. adı salah olsun veya namaz olsun. ama böyle iftira atmak havlamaktan başka bişey değildir. kimin köpeğisiniz.
arkadaşımız tüm otoriteleri yıkmakla islam aleminde yeni bir çığır açmıştır; tüh! nasıl da boş boş okumuşuz kur'an'ı. demek yokmuş, bu gerçek karşısında hepiniz sarsıldınız değil mi, itiraf edin.
yalniz bu savunmada dikkatimi ceken sey su oldu: hem hindu tapinmasi demis hem emevi adeti... yani nerden savunsak otekinden vuracak. enteresan, zekice. lakin bombos bir kafanin eseridir bunlar azizim ! bos dolduruslara itibar etmemek gerekir.
namaz farsça bir kelimedir. oruç da farsça bir kelimedir. farsça hint avrupa dil ailesine aittir. dolayısıyla hintçe'de namaz kelimesi olabilir. mesela islamiyet öncesi hristiyan araplar allah kelimesini kullanırdı buna göre islamiyette allah da yok biz hristiyanlardan aldık. bu kadar saçma salak gerizekalıca bir şey olabilir mi ya ? oluyor işte.
cahil insan söylemidir. insan bi açar kur'an okur, bi hadis araştırır değil mi? amına koyim bu kadar cahillik ancak eğitimle olur diye bir söz var ama bu ondan da öte bir şey. sadece gülüyoruz ve hepsiyle taşşak geçerek eğleniyoruz. kemolar gelsenize su çok güzel.
iftira söylemidir. sadece namaz ayetlerine odaklanmayalım, rüku et, secde et gibi emirler de var kur'anda. peygamberimizin namaz kılmadığını iddia etmek matematiği inkar etmek gibi bişeydir, hayır yani islama inanmayabilirsin, görüşün inancı farklı olabilir, fakat bu saçma iddiayı nerden buldun çıkardın, bugün en ateist tarihçi bile bunu iddia etmez, namazı emeviler çıkarmışmış, ulan koskoca farz ibadeti nasıl çıkarmışlar, neyse..
bilgisayar yok, computer var, note book yok dizüstü var, futbol değil ayaktopu basketbol değil sepet topu, araba değil otomobil hatta italyancası makine, lokomotif değil şimendifer gibi ilmi tartışmalar yol açabilir.
hayatında bırakın okumayı hz. muhammed'in hayatına dair hiçbir şey duymamış ergen iddiası. siyer desek bunu da ilk defa duyacaktır. diyelim de duysun, araştırsın bari.