evet. islamın şartlarından biri "namaz" kılmakta değil zaten. hatta peygamber bile değil diyecekler ki namaz kılmıyor dedikten sonra peygamber değil dese hiç bir şey olmaz.
namaz "salat" tan gelir, salat ibadet dua manasına gelen bir kelime, akabine resulumle ne gönderdiysem ona uyun ve vahiyler vardır, ordada salat kelimesinin fiili karşılığının namaz olduğunu peygamber efendimiz emir üzerine yapmıştır.
Allahu Ekber Allah En Büyüktür
Eşhedû en lâ ilâhe illallah Allah'tan başka ilah olmadığına şahitlik ederim
Eşhedû enne Muhammeden resulullah Muhammed'in Allah'ın resulü (elçisi) olduğuna şahitlik ederim
Hayya alel-felah Haydi kurtuluşa
Es-salatu Hayrun Mine'n Nevm* Namaz uykudan hayırlıdır* (Sadece Sabah namazında okunur)
Allahu Ekber Allah En Büyüktür
Lâ ilahe illallah Allah'tan başka ilah yoktur
umarım ordaki salah kelimesinin ne manaya geldiğini öğrenmişsindir.
kur'an'da namaz yok ama cem var. kur'an'da namazın şekli yok ama cem'in şekli var. ben bu hikayeleri 15 yıldır dinliyorum bazı alevi kesimlerden. başlığı açan zat zaten allah'ın selametine muhtaç bir kardeşimiz.
ancak bu fikri kendi kafasından uydurmuyor, emin olun, çok duydum böyle zırvaları.
tabi isteyen istediğine inanır ancak ''gerçek olan bu'' derseniz orada durun derim. çünkü kur'an'dan habersiz olduğunuzun kanıtıdır. ''namaz farsçadır araplası salattır salatın manası da duadır'' klişesinden biraz olsun sıkılın ve biraz kur'An'a yönelin.
atılır da bu kadar desteksiz ve aptalca atılmaz diye tepki verdirtir insana.
namaz kılmaktan ayakları şişen bir peygambere kuran'da allah ne diyor bir bak:
-14:31 - (Ey Muhammed!) iman eden kullarıma söyle: "Namazı dosdoğru kılsınlar, alış-veriş ve dostluğun olmadığı bir günün gelmesinden önce, kendilerine verdiğimiz rızıktan açık ve gizli (Allah için) harcasınlar."
-20:132 - (Ey Muhammed!) Ehline namaz kılmalarını emret, kendin de ona sabırla devam et. Biz senden bir rızık istemiyoruz. Seni biz rızıklandırırız. Güzel akibet takva sahiplerinindir.
hatta allah direkt olarak bana, peygambere, ona, ali'ye, mehmet'e, ayşe'ye ne diyor bir bak:
-20:14 - Şüphesiz ben Allah'ım, benden başka hiçbir ilâh yoktur. Onun için bana kulluk et ve beni anmak için namaz kıl.
-24:56 - Hem namazı kılın, zekatı verin ve peygambere itaat edin ki rahmete eresiniz.
-04:103 - ... Namaz, müminlere belli vakitlerde farz kılındı.
ayrıca tek aptallık bu da değil. "namaz" kelimesini arapça sanmaktan bahsediyorum. Namaz; Diğer bazı dini kavramlarda olduğu gibi Sanskritçeden Farsçaya oradan da Türkçe'ye geçmiş bir sözcüktür ve iran'da ateşe tapanların "ateş önünde eğilmesi" için kullanılır. oysa kuran'da namaz yerine, doğal olarak arapça kelime grubu kullanılır. o da "salat" ve bu da "dua" anlamına gelmekte.
bilgisiz insanların, dini karalamak adına uydurdukları ve gerçeği görmek istemeyen insanın boş söylemi.
Kurandan namazla ilgili bazı ayeti kerimeler;
-Gecenin bir kısmında da uyanarak sana mahsus fazla bir ibadet olmak üzere teheccüd namazı kıl ki, Rabbin seni Makam-ı Mahmud'a ulaştırsın. isra süresi79'uncu ayeti.
-inanan kullarıma söyle, namazı dosdoğru kılsınlar, hiçbir alışveriş ve dostluğun bulunmadığı bir gün gelmeden önce kendilerine rızık olarak verdiğimiz şeylerden Allah yolunda gizlice ve açıktan harcasınlar. ibrahim süresi 31'inci ayeti.
-Ailene ve ümmetine namaz kılmalarını emret, kendin de namaza devam et! Biz senden rızık istemiyoruz, bilakis senin rızkın Bize aittir. Güzel âkıbet, takvâdadır, yani Allah'ı sayıp haramlardan korunmaktadır. Taha süresi 132'inci ayet.
Görmek isteyene yüce kuranı kerimde apaçık deliller sunulmaktadır. gözleri kör, kalbleri nasırlaşmış kişiler görmemektedir bu gerçeği.
--spoiler--
namaz farşça bir kelimedir ve dua anlamına gelir.
--spoiler--
hep aynı hikaye. biriniz şu arkadaşa furkan suresi 77. ayetini göndersin. dua ile salat yani bizlerin adına namaz dediği şey arasındaki farkıi ayrımı gözetebilir belki. kur'an'daki kavramların semantik (anlam bilimsel) karşılıkları vardır, şöyle açıklayalım; şimdi türkiye'de namaz deyince herkesin aklına gelen şey günde beş vakit yapılan ibadettir değil mi? yani türkiye'de kimse namaz nedir diye sormaz, çünkü ''namaz'' kelimesinin anlam bilimsel literatürde ıstılahi denen karşılığını ve uygulamasını biliyordur. işte kur'an'daki salat kavramı da böyledir. hem peygamber döneminde hem peygamber dönemi öncesinde. namazın farsça olduğunu biliyoruz, ancak kelimelerin sözlük anlamlarını alıp fetva vermek ciddi bir sorumluluk ve cehalettir, çünkü bazı alevi dedelerinden bunu duyuyorum, konuyu açıkladıktan sonra ise makul bir cevap alamıyoruz kendilerinden bu da ayrı bir konu. çünkü bu arkadaşlar islam'ın şiarları olan ibadetlerin peygamber ile birlikte ilk defa geldiğini sanıyorlar bu ise kendilerinin kur'an hakkında zerre bilgi sahibi olmadıklarını gösteriyor.
çünkü kur'an kendinden önceki şeraitları neshetmiyor, onları da tasdikliyor. dolayısıyla salat yani namaz olgusu yeni bir şey değildir ve kelime manasının dua olması gerçeği değiştirmez, çünkü kur'an salatı ikame etmekten bahseder.
salat dua ise; ki sözlük anlamlarından biri de budur bu teknik olarak imkansız değildir çünkü her dilin söz ve gramer kuralları değişkendir. arapçada cümlenin anlam akışına göre 17 farklı anlama gelen sözcükler vardır. mesela türkçede ''yüz'' kaç anlama gelir? birden fazla anlama tabi ki, bu da onun gibidir.
çünkü kur'an'aki kavramların çoğunun içeriği böyledir, oruç yani savm; uzaklaşmak, ayırmak demektir. hac; yönelme, kasıt; hedefe alma manaları taşır. ancak bu sözlük anlamlarından farklı olarak ''ıstılahi'' manaları vardır ve bunlar zaman içinde oluşmuştur. yani sözlük anlamlarını irdeleyerek ya da ''ibadetin şekli yoktur'' gibi batıni tevillere giderek bir gerçeğin üstünü örtemezsiniz. biz bunu kabul etmiyoruz diyebilirsiniz, ancak doğrusu budur derseniz, orada durun; cehalete tahammülüm asla yoktur. hele ki bu cehalet maksatlı ise.
"namaz" kelimesi doğrudan kuran'da geçmez. namaz kelimesi sanskritçe'den farsça'ya, oradan da türkçe'ye geçmiştir. yani örnekte verilen "namaste" kelimesi ile köken bağı olduğu doğrudur. namaz kelimesinin farsçada ateşe tapanların ateş önünde eğilmesi anlamına geldiği de doğrudur. isteyen araştırsın.
kuran'da namaz salât şeklinde geçer. ancak kuran'daki her salat kelimesi namaz anlamına gelmez. yerine göre ibadet, dua, destek, ibadethane, dindarlık gibi kelimeler için de kullanılmıştır.
bunun yanında sadece kuran okunarak nasıl namaz kılınması gerektiği öğrenilemez. namazın şartları, nasıl kılınması gerektiği, hangi durumlarda kılınıp kılınamayacağı, kaç rekat olduğu, tam olarak hangi vakitlerde kılınacağı gibi bilgiler kuran'da yer almaz.
tüm bu bilgiler ışığında kuran yorumlanmadan namaz ibadetinin nasıl yapılacağını da kestirmek mümkün değildir. hz. muhammed döneminde bu yorumlamanın ne kadar yapıldığı, nasıl bir karar alındığı da kesin değildir. kısacası bizim bildiğimiz anlamda, bildiğimiz şekilde bir namaz kılınıp kılınmadığını da kesin olarak söyleyebilmek mümkün değildir.
Provakatörler burayıda basmış anlaşılan. islam diniyle uğraşmak neden bu kadar hoşunuza gider bilmem ki? Başka bir uğraş bulamadınız mı kendinize EY KAFiRLER! Madem bu kadar ilgilisiniz haydi hep birlikte ''eşhedü en lâ ilâhe illallah ve eşhedü enne muhammeden abduhû ve resûluh.'' Kafirlikten kurtuldunuz haydi bakalım alkış.
Kafirin biri yine dalga geciyor derken ciddi ciddi yazdigi gorulen teapit. Vallahi dinden ciknistir. O değil namaz kahramani ali ye iftira atmistir, efendimize a. S . M a, allah a iftira atmistir. Tukurun bu hayasizlarin yuzune.
kurban bayramı arefesinde anlamsız bir o kadar da ateist bir tespittir. tamam kardeşim sen aman kılma, kılanların da aklını bulandırma diye düşünmeme neden enteresan bir görüştür.
eğer peygamberimiz s.a.v namaz kılmıyorsa (haşa) o zaman kur'anı açıkça ihlal ediyor olurdu, zira tonla namaz ayeti var. bu ucube iftirayı ortaya atanların amacı pemgamberimizi itibarsızlaştırmaktır. hiç bir bilimsel tarihi dayanağı yoktur. dandik bi blog sitesiyle bunu ispatlamaya çalışmak da liseli ergenlerden beklenebilecek davranıştır. (bkz: liseli detected)