bu is hz alinin cemevine gidip gitmemesi noktasinda dugumlenmiyor, koca bir halk eger ben camiye gitmem cemevinde ibadet ederim diyorsa onun nerede ibadet edecegine, tarihlerine, soylarina bakma hakki kimsenin elinde degildir. eger burasi laik, demokratik bir devletse alevilere bu hak verilmelidir, ki aksi taktirde kimse hosgoruden, kardeslikten falan bahsedemez.
not: turkiye de bir hosgoru veya kardeslik olduguna da bizzat inanmadigimi belirtmeliyim. kurt sorunu, alevi sorunu gibi bir cok sorun ortada iken; ustune ustluk turkiye iki kutuba ayrilmisken kimse kardeslikten dem vurmasin.
cemevlerinin alevilik-emevicilik ayrımı başlayınca ortaya çıktığını bilmeyen birinin söylemi. ayrıca cami emevilerin eseridir, onlardan önce sadece mescit vardı.
fikir adamı (bkz: bilenabi) derki;
mescit camilerin küçük halidir. misal bir süleymaniye camisi ile içine 100 kişinin sığabileceği ibadethanelere aynı ismi vermek otomobil ile metrobüsü bir tutmak olurdu.
neticede ikisi de ibadethanedir, ayrıca müslümana her yön kıbledir, seccadesini serdiği her alanda namazını kılabilir.
cem evi mevzusuna gelince. hz. ali camide şehit edildiği için bir küskünlükten bahsedilir. bu doğru ise (ki genel kanı o yöndedir) hz. ali'nin evinde şehit edilmesi durumunda alevilerin asla eve girmeyecekleri bir durum ortaya çıkardı.
hz. ali bu gün yaşıyor olsa idi camiden çıkmazdı, cemevi ile bir işi de olmazdı.
çünkü hz ali aleviliği bir kültür olarak yaşamış ve yaşatmak istemiştir. ama günümüzde alevi arkadaslar aleviliği din bellemiştir. alevilik dininde oruç, namaz farz değildir gibi...öyle ki, sohbet arasında "oruclumusun" diye sorduğunuzda "hayır ben aleviyim" diye skimtirak bir cevapla karşılabilirsiniz.
tanım: hz ali (a.s) hakiki bir müslümandır bu sebeple ibadetini cemevinde değil cami de yapmıştır.
Hiç cemevinde ibadet etmemiştir çünkü;
Kendisi çocuk yaştan son nefesine kadar, camilerin var olması ve kıyamete kadar da insanların akın akın camilere gitmesi için mücadele etmiştir. Bu uğurda akıl almaz sıkıntılara göğüs germiş, gerektiğinde savaş meydanlarında canını hiç çekinmeden ortaya koymuştur. Nitekim sonunda şehit edilmiştir.
Cemevleri ise, O'nun vefatından yüzyıllar sonra, O'nu çok sevdiğini ve O'nun taraftarı olduğunu iddia eden bazı Alevi (sözlük anlamı Ali taraftarı) gruplar tarafından (ironik olarak) camilere alternatif olarak kurulmuştur.
Tarihte kendisine alevi diyen ilk insanın kim olduğu, ilk cem evinin ne zaman nerede kurulduğu, cem evinde yapılan ritüelin/ayinin kim tarafından nasıl ve hangi kaynağa dayandırılarak icat edildiği gibi sorular cevaplanabilirse olay daha bir açıklığa kavuşacaktır.
emeviler camiye gidiyor diye camiye gitmemek, ışid den nefret ettiğimiz için islamı terketmek kadar manasız ve mantıksızdır. ışid militanı kafa keserken tekbir getirdiği için biz bundan sonra tekbir getirmeyelim, onun yerine haleluya mı diyelim.
eminim ki alevi kardeşlerimiz içerisinde inançlarının temellerini bilen ve yukarıdaki ilklerle ilgili sorularıma sebeplerini açıklayıcı ve mantıklı cevap veren çıkacak, toplumdaki birbirini tanımamaktan kaynaklı iletişim sıkıntısını ve başlıktaki gibi akla takılan soruları cevaplayacaktır.
___Anadolu aleviliğinin en önemli kaynaklarındandır. Sünni ibadet biçiminin dışlanması cem sayesinde olmuştur. Gerçi, Asya' da ahmet yesevi döneminde bile kadınlı erkekli dinsel toplantılar yapılmaktaydı ama bu toplantıların ilkeli bir biçimde uygulanması 12 yy da Seyyit Ebulvefa taraftarlarının güneydoğu anadolu dolaylarında kadınlı erkekli toplantılar yaptıkları anlaşılıyor ama bu toplantıların niteliği tam bilinemiyor. Fakat ebulvefa' nın alevi dedesi olduğu anlaşılıyor. sayfa 181___
KAYNAK: Rıza Zelyut- Öz kaynaklarına göre alevilik, 4. baskı
Dalay Lama arkadaşımızın 12 numaralı entrisinin ilk parağrafındaki soruları açıklamak ise kolay ve net değildir. Ancak islamiyetin kurulma ve güvenliğinin sağlanmaya çalışıldığı dönemlerde Hz. Ali' nin başka bir mezhep kurmaya çalışması düşünülemez değil mi? Zaten aleviliğin islamiyetten etkilenmeye başladığı dönemlerde Hz. Ali ile fikirsel bağı gelişmiş, aleviliğin zaman içerisinde yaşadığı sorunlara bağlı olarak kendisinin haksızlığa karşı oluşu gibi birçok üst düzey özelliği model olarak alınmıştır.
Yine kitaba dönelim:
___Zaten alevi felsefesinde Hz ali peygamberlik makamının iç yüzü sayılan imametin (vesayetin) başlangıcıdır. Bu nedenle adı, Hz. Muhammet Mustafa ile anılır. sayfa 84.
Anadolu alevileri, varlıklarını sürdürmeleri için durmadan savaşmak zorunda kaldılar. Bu nedenle, insancıl dünyalarını savaşımcı bir sembolle sarıp sarmalayarak korumaya çalıştılar. Bu sembol ise Hz. Ali oldu. Hz. Ali mücadelenin, yiğitliğin ve zulme baş eğmemenin sembolü olarak görüldü. sayfa 86.___
Kısaca toparlarsak Cem ayininin temeli 12. yy dayanır. Ahmet yesevi döneminde başlayarak ve dış etkenler dolayısıyla şekil değiştirerek bugünkü halini almıştır. Hz. ali ile ilişkisi ise direkt olmayıp, fikirsel temellere sahiptir.