humeyni devriminden sonra liberallerin akıbeti

entry2 galeri0
    1.
  1. humeyni'ye şah karşısında her türlü desteği vermiş, humeyni'nin avrupa ve abd arasında irtibatı olma görevini üstlenmiş, devrimin seçkin ve elit kesimde destek bulmasına yol açmış olan iranlı liberallerin akıbetidir. çoğu devrimin ilerleyen yıllarında ya öldürülmüş ya da yurt dışına iltica etmek durumunda kalmıştır.

    sırasına göre humeyni'nin iran toplumunda harcadığı siyasi, toplumsal ve kurumsal kitleler şunlardır:

    ilk sıra: şah taraftarları ve şah ailesi,

    ikinci sıra: laik iran ordusu (yenileşme taraftarları dahil), iran muhaberatı (savak)

    üçüncü sıra: iran komünist partisi (tudeh) ve iran solu

    dördüncü sıra: iran (fars) milliyetçileri (iran'ın pers devleti olarak yola devam etmesini isteyenler)

    beşinci sıra: yenileşme ve demokrasi taraftarı olan iranlı gençler, gençlik örgütleri

    son sıra: humeyni'nin yanından ayrılmayan liberaller, iran elit ve seçkinleri, iran mason locası üyeleri.

    ---

    görüldüğü üzere oldukça stratejik ve akıllıca oluşturulmuş bir tasfiye sırası. iran devrimi taraftarı falan değilim ancak humeyni'nin toplumsal tabanların dengesini gözeterek ve yavaş yavaş, sindire sindire rejimini sağlama aldığı bu akıllıca tasfiyeye şapka çıkarmamak imkansız. humeyni sınıflar arası dengeleri çok iyi gözetmiş.

    misal iktidara ilk geldiği yıllarda batı dünyasına karşı sert mesafe koyup tepki çekmemek için batı ile arasında köprü olan liberalleri ve iran elitini en sona bırakmıştır.

    aynı şekilde kitleleri sokağa sürükleyebilecek ve devrimi tersine çevirebilecek güçte olan şaha bağlı iran muhaberatı savak'ı ve orduyu da en önce harcayarak karşı devrimin önüne geçmiştir. üstelik bunu yaparken savak'tan çok çekmiş olan iran komünistleri ile, yenileşme taraftarlarının ve cumhuriyetçi pers devleti taraftarlarının da desteğini alabilmiştir.

    en büyük güç olan ordu ve muhaberat tasfiye olduktan sonra gerisi çorap söküğü gibi gelmiş ama yine de humeyni toplumsal sınıf farkını göze almıştır. tudeh'in tasfiyesi sırasında iran milliyetçilerinin, iran milliyetçilerinin tasfiyesi sırasında yenileşme ve globalleşme taraftarlarının desteğini almak gibi. ortada en keskin muhalif çizgilerde kaybolduktan sonra sıra gençlik hareketlerinin tasfiyesine gelmiş ve hatta liberallerin bir kısmı bu gençlik hareketlerinin içine sızarak rejim güçlerine bu öğrencileri ispiyonlamıştır. en sert ve sıkı tasfiye de bu süreçte yaşanmış ve humeyni'ye muhalefet edecek bir sokak gücü ortalıkta kalmamıştır.

    bu süreç sırasında her koşulda ve tasfiyede humeyni'nin yanından ayrılmayan ve onu destekleyen liberallere kötü sürpriz ise yine humeyniden gelmiş ve artık iranda tam denetimi elinde tutan humeyni abd ve ingiltere gibi güçlere ihtiyacı kalmadığından liberalleri çok kısa bir zamanda, kendisine karşı koyamadan tasfiye etmiştir. liberallerin şanslı olanları abd, ingiltere, kanada gibi ülkelere kaçarken bir kısmı en üst rütbelerde humeyni'ye hizmet ettikleri için devrim sırları ortaya çıkmasın diye öldürülmüştür.

    iran liberalleriyle toplumsal olarak aynı sınıftan olan batı yanlısı iran eliti ve iran mason locası üyelerinin tasfiyesi ise belki de dünyadaki en kanlı tasfiyelerden biri olmuştur. iran elitinin iranda para bırakma karşılığı yurt dışına kaçmasına izin verilirken siyonist emelli olarak düşünülen iran mason locası üyelerinin tamamına yakını öldürülmüş ve iranda masonluk tamamen yasaklanmıştır. bugün dahi iran'ın mason locası iranlı elit muhalifler tarafından abd'de kurulmuş ve yaşatılmaktadır. humeyni iran mason locası üyelerini ibret olsun diye rejim güçlerine, kafalarına çivi çaktırtarak öldürtmüştür. bugün tüm dünyadaki üst düzey masonlar bu intikamı bir gün irandan alacaklarını ifade etmektedirler.

    humeyni'nin batı tarafından başa getirilmesine rağmen batı'nın istediği iran kurumlarını yabancı şirketlerle ortak yapmayıp millileştirmesi üzerine bağdat şark yıldızı mason locasının en üst rütbelisi olan saddam eliyle ırak iran savaşı patlatılmış ve iran zor durumda bırakılmak istenmiştir. bu nokta iran ırak savaşının az bilinenleri arasındadır. esas amaç söz dinlemeyen iran'ı saddam'ın ırak'ı eliyle cezalandırmaktır. abd ve israil bu savaş sırasında her iki tarafa da silah satmış ve savaş sanayilerini geliştirip zenginleştirmiştir. olan ise yok yere ölen milyonlara olmuştur.

    ---

    iran devriminin tasfiye şemasından, iran ırak savaşının perde arkasına ve batı'nın kendi eliyle yarattığı canavara karşı tutunamayaşına dek işte iran devrimi hakkında bilinmesi gereken bunlardır. hiç kuşkusuz iran devriminden bizim de almamız gereken olumlu, olumsuz dolu örnek vardır.

    örneğin geçmişte erdoğan'ın ve akp'nin en büyük destekçisi olan ve akp'nin batıyla arasında köprü olma görevini yürüten liberaller ile gülen cemaatinin tasfiyesini de ben humeyni devrimindeki tasfiyeye benzetiyorum. iç denetimi tamamen elinde tutmak isteyen ve yargıda, askeriyede, polisiyede, siyasette, iş çevrelerinde iyice güçlenen erdoğan artık kendisine rakip olabilecek bir güç istememekte ve gülen cemaati ile liberallere artık ihtiyaç duymamaktadır.

    değişen dünya dengeleri ve iç hesaplaşmalar bize erdoğan'ın üstünlüğüyle biten ve gülen ekibiyle, yılların liberallerinin tasfiyesiyle sonuçlanan bir süreç yarattı. akp politikalarından zerre kadar hazzetmesem ve milli bulmasam da gelinen nokta belki de cumhuriyetçi güçlerin yapamayacağı bir tasfiyedir ve türkiye açısından hayırlıdır. bu da erdoğan'ın kırkı yılın başı istem dışı da olsa hayırlı bir iş yaptığını gösteriyor. ancak erdoğan'dan humeyni gibi batıyı tamamen karşısına alıp yabancılara satılan kurumları tekrar millileştirecek ve milli bir siyaset güdecek bir portre çıkar mı, sanmıyorum.
    1 ...
  2. 2.
  3. Şu hayatta hiçbir zaman düşmanımın düşmanı dostumdur dememek lazım,aksi takdirde bunu diyenlerin sonu Humeyni yanlısı liberaller gibi olur.

    Devrim öncesi herkesi kucaklayan ve ılımlı görünen mollalara liberaller,solcular ve daha nice aydınlar destek vermişlerdi.Devrim sonrası şah yanlısı ne kadar yandaş varsa sindirildikten sonra sıra Şah karşıtı solculara ve liberallere de geldi.Ele geçirilen ne kadar islami düzene tehtid tip varsa sallandırıldı.

    Kısacası,teokrasi zihniyetinde olan kişiler ne kadar ılımlı görünürse görünsün uzak durulmalı...
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük