hulusi akar

entry722 galeri93 video3 ses1
    1.
  1. 2.
  2. 3.
  3. an itibari ile kara kuvvetleri komutanı olup, 2015 - 2019 arası genelkurmay başkanı olması beklenen komutan. piyade sınıfı kökenlidir.
    3 ...
  4. 4.
  5. hızlı karar almasıyla meşhurdur.
    4 ...
  6. 5.
  7. usta yazar faruk mercan ın çok güzel anlattığı geleceğin genel kurmay başkanı .

    ...................................................................................................................................................

    Bugün Ankara’da, Kara Kuvvetleri Komutanlığı karargahında bir devir teslim töreni yapılacak.

    Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hayri Kıvrıkoğlu, görevi yeni Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar’a devredecek.

    Yeni Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar, Genelkurmay 2. Başkanı’ydı. Yani, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in en yakın çalışma arkadaşıydı. Genelkurmay karargahını, Orgeneral Necdet Özel adına sevk ve idare eden komutan Hulusi Akar’dı.

    Son Yüksek Askeri Şura toplantısında, hangi komutanın Kara Kuvvetleri Komutanlığına getirileceği en çok merak uyandıran ve dikkatle izlenen konuydu.

    Kimi çevreler, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Bekir Kalyoncu’nun bu göreve getirilmesini beklediler. Bunu da, Kalyoncu Paşa’nın “en kıdemli komutan” olmasına bağladılar.

    Biraz araştırma yaptım. Baktım ki, Orgeneral Bekir Kalyoncu ve Orgeneral Hulusi Akar, aslında aynı yıl Kara Harp Okulu’ndan mezun olmuşlar. ikisi de 1972’de mezun olmuşlar Kara Harp Okulu’ndan…

    Çok ilginçtir, 28 Şubat sürecinin yaşandığı 1997’de ikisi de albay rütbesindeyken; Bekir Kalyoncu tuğgeneral rütbesine terfi ediyor, ama Hulusi Akar o sene terfi ettirilmiyor.

    Hulusi Akar’ın terfi ettirildiği sene 1998.

    Bunun önemi nedir diyeceksiniz… Silahlı Kuvvetler’de eşit durumdaki iki komutandan birinin erken terfi ettirilmesi o kadar önemli ki… Bekir Kalyoncu örneğinde olduğu gibi, eğer siyasi otoritenin müdahalesi olmasaydı, Bekir Kalyoncu bugün Kara Kuvvetleri Komutanı olacaktı…

    iki Komutanın da askerlik hayatlarının sonraki safahatlarına baktım. Özellikle Işık Koşaner, ilker Başbuğ ve Yaşar Büyükanıt’ın Genelkurmay Başkanı olduğu dönemlerde Bekir Kalyoncu’nun sanki daha fazla gözetildiğine dair bir izlenim edindim. Silahlı Kuvvetler camiasında, ilker Başbuğ’un Bekir Kalyoncu’yu ne kadar çok tuttuğu ve kolladığı bir sır değildir zaten... Yine, Yaşar Büyükanıt döneminde, sivil toplumun andıçlandığı bir çalışma yapılırken; Kalyoncu korgeneral rütbesiyle Genelkurmay Harekat Başkanıydı…

    Ve açıkçası, aynı dönemlerde sanki Hulusi Akar’ın da kendisine verilen görevler itibariyle ikinci planda tutulduğu izlenimini edindim. ilker Başbuğ’un Bekir Kalyoncu’yu ne kadar gözetiyorsa, Hulusi Akar’ı o kadar hırpaladığı da Silahlı Kuvvetler camiasında bir sır değildir…

    Bu sadece Hulusi Akar’ın yaşadığı bir olay da değil…

    Bugün Genelkurmay Başkanlığı koltuğuna oturan Orgeneral Necdet Özel’in de yaşadığı bir durum aslında…

    Orgeneral Necdet Özel, 2007 yılında korgeneral rütbesiyle Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanıydı. O yıl Orgeneral Necdet Özel’i “orgeneral” yapmamak ve Silahlı Kuvvetler’den ayrılmasını sağlamak için bazı çalışmalar yapıldı. Ancak, çok parlak bir askeri kariyeri olduğu için ve hep birinciliklerle geldiği için, Orgeneral Özel’i Silahlı Kuvvetler’den koparmayı başaramadılar ve “orgeneral” yapmak zorunda kaldılar…

    2004 yılında “Doğan Kitap” yayınevi tarafından yayınlanan “Apolet Kılıç ve iktidar” kitabımı yazarken; 30 kadar generalle konuştum. O dönemden beri Silahlı Kuvvetler’i yakından izlemeye çalışırım.

    Genelkurmay Başkanlığı görevine gelmiş Doğan Güreş, Necdet Üruğ gibi komutanlarla konuştum. Aynı şekilde, kuvvet komutanlığı yapmış çok sayıda komutanla konuşma imkanım oldu.

    Ne yazık ki şunu gözlemledim. Özellikle darbe dönemlerinde Türk Silahlı Kuvvetleri adeta yeniden “dizayn” edilmiş...

    27 Mayıs 1960 darbesinden sonra bir dizayn yaşandı. Emekli edilen ve kendilerine “EMiNSULAR” (Emekli inkılap Subayları) denilen subayların çoğu dindardı. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin genetiğiyle ilk oynayanlar 27 Mayısçılar oldular.

    Bunu, tarihi tanıklıklardan biliyoruz. Örneğin babası bir albay olan Prof. Mümtazer Türköne, “Babamın zamanında tümenlerin yakınındaki camilerde Cuma günleri ön saflarda hep üniformalı subaylar olurdu” diyor. Yine babası bir albay olan gazeteci-yazar Avni Özgürel bir sohbetimizde, “Babamın zamanında subaylar arasında hafızlık yarışmaları olurdu.” diyor.

    1960’lı yıllardan itibaren, adeta TSK’yı “dinden arındırma” süreci ile paralel olarak; subayların yoğun bir devrimci ve ihtilalci dalganın etkisi altında kaldığını görüyoruz. Bu dalga, 1971’de neredeyse Suriye’deki Baas tipi sosyalist bir askeri diktatörlükle sonuçlanıyordu. Milliyetçi generallerin karşı hamlesiyle, Türkiye sosyalist bir diktatörlük olmaktan kurtuldu.

    1980 ihtilalinden sonra da TSK’da bir “dizayn” yapıldığı kuşkusuz…

    1980’li yıllardaki dizaynların bir kısımını “Apolet Kılıç ve iktidar” kitabımda anlattım. 1980’lerde, 2000 yılına kadar gelecek genelkurmay başkanları tek tek, isim isim belirlenmişti…

    28 Şubat döneminin Genelkurmay Başkanı Orgeneral ismail Hakkı Karadayı, internete düşen bir ses kaydında o yıllarda “Kara Kuvvetleri Tayin Dairesi Başkanı” olduğunu söyler.

    “Son darbe” gözüyle baktığım 28 Şubat döneminde, yani 1997’den itibaren TSK’da bir “dizayn” daha yapıldı. Özellikle Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu’nun Genelkurmay Başkanı olduğu 1998’den itibaren, “28 şubat bin yıl sürecek” mantığı ile dizaynlar yapıldı. Çok ilginçtir, “Ergenekon”un yeniden yapılanma tarihi de 1999’dur.

    Diyeceksiniz ki, bu kadar dizayna rağmen nasıl oldu da Hilmi Özkök, Necdet Özel gibi komutanlar Genelkurmay Başkanı olabildiler? Hilmi Özkök’ü Genelkurmay Başkanı yapmamak için her şey yapıldı. Necdet Özel için de benzer çalışmalar yapıldı… Bugün Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevini devralacak olan Orgeneral Hulusi Akar’ın, 28 Şubat sürecinde nasıl terfi ettirilmediğini yukarıda anlattım…

    Silahlı Kuvvetler’deki “dizayn” çalışmaları, sadece bunlarla sınırlı değil… Bir de, 1986 yılından itibaren “irticacı” gerekçesiyle TSK’dan atılan binlerce subay-astsubay var.

    Peki onlar atılınca yerlerine kimler geldi?.. Silahlı Kuvvetler’de yıllardır yaşanan sıkıntıların, ihtilalcilik oyunlarının, siyasete bulaşmaların temelinde bu soru var aslında…

    Türk Silahlı Kuvvetleri, ihtilalcilik tohumlarının ekildiği 1955’ten beri çok yara aldı, TSK’nın genetik kodları ile esaslı bir şekilde oynandı. Her darbe döneminde atılan binlerce subayın yerine, ya liyakatsız ya da siyasete meyilli subaylar geldi…

    Şimdi TSK’da artık bir normalleşme döneminin başlaması bekleniyor. Tayini, terfisi kendi içinde liyakat unsuruna göre şekillenen, siyasete bulaşmayan ve ülkenın dış güvenliğine odaklanmış bir TSK…

    Kimsenin inancından, ibadetinden dolayı sorgulanmadığı, atılmadığı ve namaz kılanın da kılmayanın da yan yana, eşit şartlarda görev yapabildiği bir TSK…

    Ancak böyle bir TSK ile Türkiye bölgesinin oyun kurucu bir gücü haline gelebilir…

    Ve ancak böyle bir TSK ile, Türkiye sonsuza kadar darbecilik illetinden kurtulur…
    19 ...
  8. 6.
  9. silahlı kuvvetler tarihinde ordu komutanlığı yapmadan kara kuvvetleri komutanı olmuş ilk paşadır yanılmıyorsam.
    3 ...
  10. 7.
  11. 2015 yılında genel kurmay başkanı olacak zad. kanımca şimdiye kadarki en karizma gkb olacak.
    4 ...
  12. 8.
  13. özel paşa'nın varisi. sıradaki genel kurmay başkanlığı makamının büyük olasılıkla sahibi.
    3 ...
  14. 9.
  15. harp okulu zamanında arkadaşları tarafından "Su uyur, Hulusi Akar" olarak anıldığı iddia edilir. sebebi:
    --spoiler--
    Akar, Harbiye’de öğrencilerin sosyal etkinliklerini ve özel hayatlarını mercek altına almıştı. Askeri okulların kültüründe en büyük suç sayılan 'ispiyonculuk' neredeyse teşvik edilir hale geldi. Akar öylesine 'seri' çalışıyordu ki öğrenciler aralarında 'Su uyur, Hulusi Akar' diye şakalaşıyorlardı
    --spoiler--

    kaynak:
    http://odatv.com/n.php?n=...ur-hulusi-akar-2405151200

    necdet özel sonrası göreve gelirse kim bilir daha neler göreceğiz.
    5 ...
  16. 10.
  17. 11.
  18. kuvvetle muhtemel, necdet özel'den sonraki genelkurmay başkanı.
    3 ...
  19. 10.
  20. paracemaat kurbanı general saldırısından yırtmış, şahsen benim dünya üzerinde tanıdığım en zeki ve akıllı insanlardan biridir.

    kesinlikle savaş stratejisini iyi bildiğini, insanlığının da üst sınırlara yakın olduğunu söyleyebilirim. o koduğumun oda tvsine felan bakmayın.

    iyi bir adam...
    4 ...
  21. 11.
  22. 2015 yaş kararları ile genelkurmay başkanı olmuştur.
    1 ...
  23. 12.
  24. ışid ve pkk'ya karşı ne yapacağı merakla beklenen komutan. akp'Nin peşine takılıp lay lay lom yapacaksa görevinin tadını çıkarsın. ara sıra şehit cenazesine gider. mgk, ak saray, başbakanlık, güneydoğu gezileri derken bir de bakmışsın görev süren bitmiş.

    zırhlı makam araçlı günler dileriz.
    9 ...
  25. 1.
  26. yeni genel kurmay başkanı https://tr.wikipedia.org/wiki/Hulusi_Akar .

    Orgeneral Hulusi AKAR 1972 yılında Kara Harp Okulundan ve 1973 yılında Piyade Okulundan mezun olmuştur.

    1973-1980 yıllarında çeşitli birliklerde ve Kara Harp Okulunda Takım Bölük Komutanlığı ve Bilgi işlem Subaylığı görevlerinde bulunmuştur.

    1982 yılında Kara Harp Akademisinden, 1985 yılında Silahlı Kuvvetler Akademisinden, 1987 yılında Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetler Kurmay Kolejinden mezun olmuştur.

    Genelkurmay Başkanlığı da dâhil olmak üzere çeşitli karargâh ve birliklerde Harekât ve Eğitim Kısım Amirliği, icra Subaylığı ve Şube Müdürlüğü görevlerini icra etmiştir. Ayrıca, Kara Harp Akademisinde Öğretim Elemanlığı ve 1990-1993 yılları arasında Napoli / italya'daki Müttefik Kuvvetler Güney Bölge Komutanlığı Karargâhında istihbarat Subaylığı görevlerinde bulunmuştur. Orgeneral AKAR, 1993-1994 yıllarında K.K.K Özel Kalem ve Basın ve Halkla ilişkiler Şube Müdürlükleri, 1994-1997 yılları arasında Genelkurmay Başkanlığı Özel Kalem Müdürlüğü görevlerini yerine getirmiş, 1997-1998 yıllarında Bosna-Hersek Türk Görev Kuvvet Komutanlığı görevinde bulunmuştur.

    1998 yılında Tuğgeneralliğe terfi etmiş ve bu rütbede 1998-2000 yılları arasında Tunceli/Hozat'ta iç Güvenlik Tugay Komutanlığı, 2000-2002 yılları arasında Napoli / italya'daki Müttefik Kuvvetler Güney Bölge Komutanlığı Karargâhı Plan ve Prensipler Başkanlığı görevlerini yürütmüş, 2002 tarihinde Tümgeneralliğe terfi etmiştir.

    Tümgeneral rütbesiyle; 2002-2005 yılları arasında Kara Harp Okulu Komutanlığı, 2005-2007 yılları arasında Kara Harp Akademisi Komutanlığı görevlerini yapmış ve 2007 yılında Korgeneralliğe terfi etmiştir.

    Korgeneral rütbesiyle; 2007-2009 yılları arasında Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı, 2009-2011 yılları arasında 3'üncü Kolordu Komutanlığı görevlerinde bulunmuş ve 2011 yılında Orgeneralliğe terfi etmiştir.

    2011-2013 yılları arasında Genelkurmay II nci Başkanlığı görevini yürütmüş olan Orgeneral AKAR, 03 Ağustos 2013 tarihinde Kara Kuvvetleri Komutanlığına atanmıştır.

    Genelkurmay Başkanlığınca iç Güvenlik Harekâtındaki başarılarından dolayı Üstün Cesaret ve Feragat Madalyasıyla ödüllendirilmiş olan Orgeneral AKAR, ayrıca TSK Üstün Hizmet Madalyası ve TSK Şeref Madalyasıyla ile taltif edilmiştir. Orgeneral AKAR aynı zamanda Bosna-Hersek'te SFOR harekâtındaki görevinden dolayı ABD Liyakat Madalyası ve Kore Cumhuriyeti Milli Güvenlik Liyakat Madalyası sahibidir.

    Orgeneral Hulusi AKAR, Bayan Şule AKAR ile evli ve iki çocuk babasıdır. ingilizce bilmektedir.
    1 ...
  27. 2.
  28. akp liler tarafından kendisine methiyeler dökülen orgeneralimiz.

    allah utandırmasın. 4 sene ordumuzun başında. bazende ankaradaki karargahtan çıkmalı ve genel kurmay forsunu doğu anadoluya götürüp ben burada da varım demeli!!
    2 ...
  29. 12.
  30. askerdeyken hiç görmeden nefretimi kazanmış komutandır. günde sadece 3 saat uyku uyuyup beyefendi ege ordusunu ziyaret edecek diye 3 gün boyunca geçeceği yeri temizlemiştik. bizim 3 gün boyunca temizlediğimiz yolu özel araçla geçmesi sadece yarım dakika aldı.

    şimdi araştırdım kendisi önceki genelkurmay başkanını mumla aratacak gibi duruyor. halbuki galip mendi paşa gibi bir asker lazımdır ordunun başına:

    (#28787916)
    3 ...
  31. 13.
  32. (bkz: su uyumaz hulusi akar). harp okulu komutanlığı döneminde çok ahı alınmış adam, cemaat ile yakınlığı vardır.
    3 ...
  33. 3.
  34. Akp'nin pardon Türkiye'nin yeni genel kurmay başkanıdır.
    0 ...
  35. 4.
  36. Doğrusu hulisi değil Hulusi olan isimdir.
    1 ...
  37. 5.
  38. 14.
  39. Bütün yıl Ankara'dan Yozgat sınırına bile çıkmayıp yılda iki kere yüzlerce koruma asker, onlarca gazeteciyle çuvalların arasından poz vermelik sınırı dürbünle dikizleyecek yeni adam.
    1 ...
  40. 15.
  41. 1999-2000 yıllarında tunceli hozatta tuğgeneral rütbesi ile tugay komutanlığı yapmış kişi, spor hastasıdır, tugyda rütbeli rütbesiz herkesi sabah sporuna çıkarırdı.
    1 ...
  42. 16.
  43. yeni genel kurmay baskanidir. icim rahat degil. egitimi super, ama bilemiyorum. kimseyi bosuna biryere getirmedi bu hukumet.
    1 ...
  44. 17.
© 2025 uludağ sözlük