hepiniz ayrı ayrı saçmalamışsınız açıkcası. ne sadece sözel ne de sadece sayısal zekayla normal tercih edilesi ,insan olunmaz. 2si de belli oranlarda lazımdır. dolayısıyla böyle 2 tane güzel bölüm insanlarını karsılaştırmak akıl karı degıldır.
adalet, hak, hukuk kavramları olmadan da bu insanlığın yaşayabildiğini, hukuk kavramının insanlık tarihine ne kadar geç girdiğini aslında sonradan uydurma bi icat olduğunu hatırlatırım ama mühendislik öyle midir ? hayır tabikide ilk insandan itibaren mühendislik uygulamaları var olmuştur son insana kadarda var olucaktır ama hukuk için şüpheliyim.
kafaları farklı işler. birisi sayısal diğeriyse sözel zekasını kullanır. hukukçu laf ebeliği yaparken mühendis hep mantıklı olanda karar kılmaya çalışır. aslında aralarında bu farklılıklardan dolayı sorun çıkmaz. aksine hep farklı pencerelerden bakabildikleri için sorunlarında uyuşmaları daha mümkündür.
ikisininde hata yapma olasılığı yoktur. hukukçu temkinli ve düşünerek konuşur. mühendis ise konuşurken mantık yürütür ve son tahlilde en mantıklı kararı verdiğini düşünür. düşünme zamanları farklıdır.
hukukçu başkalarını savunmaya ya da kötülemeye bayılır. mühendis ise kimseyi gözüyle görmedikçe yadırgamaz. her şey ıspatlı olmalıdır.
mühendislik öğrencisi siyasetten falan çakmaz güncel hayattan konuşmaz komik iddalar bunlar mühendislik öğrencisi ülkesindeki ve dünyadaki olayları takip eder bilgi sahibi ve hemen akabinde fikir sahibi olur ve siyasetin nasıl yapıldığını çok güzel gösterir he istisnalar mı onlar kaideyi bozmaz,ee buna inanamayanlar mı ? Onlar haydi en yakın mühendislik kantinine.
her durumda "somut olarak" mühendislik öğrencisinin kullandığı malzemeler, hukuk öğrencisinin kullandığı malzemelerden daha ağırdır. bu yüzden mühendislik öğrencisi kazanır diyorum. ancak "soyut olarak" bakıldığında hukuk öğrencisinin haşır neşir olduğu malzemeler çok daha ağırdır ve bu durumda hukuk öğrencisi kazanır diyorum.
sosyal hayat karşılaştırmasına gelecek olursak şayet, mühendislik öğrencisi ve hukuk öğrencisinin kaderi aynıdır. mühendislik öğrencisi hesaplarla, yüklemelerle, diyagramlarla uğraşırken; hukuk öğrencisi de aynı zamanda yasalar, kanunlar, anayasa ve ceza hukuku gibi şeylerle uğraşır ve bu sebepten dolayıdır ki ne mühendislik öğrencisi ne de hukuk öğrencisi sosyal hayat içerisinde pek fazla boy gösterme imkanı bulamazlar. bu yüzden iki öğrenci tipi de genelde "asosyal" öğrenci tipleri olarak tanımlanabilirler.
ancak her ne olursa olsun mühendislik öğrencisi kendini bir ortamda neşesi ve sıcakkanlılığı ile sevdirebilirken hukuk öğrencisi için bu durum biraz daha zor olabilir. zira o kadar kitap ve yasa içerisinde ben de batıp kalsam ben de aynı şekilde olabilirdim.
yani kısaca söylemek gerekirse aslında iki öğrenci tipi de neredeyse aynı seviyede denilebilir.
"ancak mühendislik öğrencisinin yarım adım da olsa önde sayılabileceği karşılaştırma." diyerek tanımımı da belirtmiş olayım.
ufak bir maddeleme ile kıyas tablosundan sonuç çıkarma örneği: *
-mühendislik kantininde pek kız bulunmadığından erkek öğrenciler zamanlarını gazete okuyarak, haber kanalı izleyerek, ders çalışıp spor konuşarak, "oğlum hangi kulübe yazılsak da kız bulsak?" muhabbeti yaparak geçirirler.
-"kulübe yazılıp kız düşürme hayalleri" sayesinde çoğu erkek mühendis adayları tango, salsa, bachata, fotoğrafçılık, sinema, bilim kurgu ile ilgilenmektedir.
-kız mühendis adayları ise o kadar erkeğin arasında kendilerine göre birilerini bulamadıkları için sporun tüm dallarında kendilerini geliştirmeye başlayıp siyasetin ileri gelen tartışmalarına katılıp (bkz: münazara yarışmalarındaki mühendisler) birer tavla üstadı olarak kendilerini bilme, ilme, spora, erkek arkadaşları sayesinde kız muhabbeti yapmaya adarlar.
hukuk öğrencileri ise devam zorunluluğu olmadığından ezberci yeteneğe sahip bir yaklaşımla dışarılarda günlerini gün edip bir mühendis adayı öğrencinin kurduğu mantık ile cümleye uzaktan bakmaktadırlar. mesleklerinin gayet taşaklı olduklarını kendileri dahil herkes bilmektedir fakat atladıkları, onlardan daha ezberci ve üstün bir meslek çeşidi daha vardır ki kimse bunu yadsıyamaz. (bkz: tıp)
bir vs'li başlık daha... yani yanlış açılmış başlıktır.
vs, türkçe'de ve benzeri, ve saire anlamındadır. burada da hukuk öğrencisi ve saire mühendislik öğrencisi gibi bir durum olmuştur.
söz konusu karşılaştırma yapmaksa... doğru başlık; "hukuk öğrencisi ve mühendislik öğrencisi" olmalıdır.
*
kaldı ki siz bu ülkenin yetiştirdiği üniversiteli gençliksiniz. türkçeye en çok sizin sahip çıkmanız gerekir.
yapmayın! vs'yi böyle kullanmayın!