hukuk olmayan ülkede hukuk okuyan insan

entry25 galeri1
    24.
  1. Okurken vardır belki sonradan gitmiştir belki bir gün döner diye umutla bekleyen ancak şu anda kendini cahil hissedip mühendislik okumaya karar vermiş kişi olabilir.
    0 ...
  2. 23.
  3. Marx der ki, değişmeyen tek şey, emektir.
    Marx kapital'i yazdığından bu yana 150 yıl geçti.
    Ve marx, tüm yazdıklarıyla değişimin bilimini kurmaya çabaladı. O değişime, yorumdan çok değiştirici etki sunmak istediği zamanlar oldu.
    O da, onun aculluğuydu.

    Marx'ın yazdığı ciddi tek kitabı okumadan, marx üzerine ahkam kesenleri görünce, nefesim kesiliyor. Yapmayın.

    Hayat, değişti.
    Değişecek.

    Marx'ın anlattığı koşullar, sosyal demokrasi deneyimleriyle, direnişlerle, hak arayışlarıyla bizi bugünlere getirdi.
    Hepsinde de marx'ın belirliyici katkısı vardır diye düşünüyorum.

    Hukuk, üst yapı kurumudur. Bu demek değildir ki, üst yapı kurumu, alt yapıyı etkilemez, değiştiremez.
    Bunun en bilinir ve kabul görmüş örneği, türkiye'nin kurucusu M. K. Aatatürk'ün hukukla, alt yapıyı dizayn etmesidir.
    17 şubat 1926 medeni kanun değişikliği, bunun tek başına örneğidir.

    Bu ülkede hukuk, hep vardı.
    Yanlış uygulamaları oldu mu, çok oldu.
    Keyfi uygulamaları oldu mu, fazlasıyla.

    Unutmayın Ama devlet varsa, hukuk vardır.

    Hukuk okuyan gençlere tek sözüm: okuyun hukuku, iyi okuyun.
    Biz okuduk, yenilir gibi olduk, olsun yeniliriz.
    Hukuk varsa, haklı çıkacağız. Ki var.

    Hala varız, buradayız.
    Ve iyi ki hukuk var...
    1 ...
  4. 22.
  5. sarayda çaycılık yapma hayaliyle yanıp tutuşuyordur.
    0 ...
  6. 21.
  7. Normal insan. Ülkede hukuk var. Bizde okuduk zamanında. Ülkeye eleştiri getirirken hukukta okumayla bağlantı kurmak ne alaka. Evet.
    0 ...
  8. 20.
  9. Okuyoruz belki bir umut getirebiliriz.
    1 ...
  10. 19.
  11. Sırf hukuk okuyorum demek için giden şekilci insandır.
    1 ...
  12. 18.
  13. madeni olmayan ülkede maden mühendisi olmak gibidir.
    0 ...
  14. 17.
  15. imam hatipe gidip adalet bakanı olma fırsatını kaçırandır.
    0 ...
  16. 16.
  17. 15.
  18. 14.
  19. zor iş valla. kendimden biliyorum.
    0 ...
  20. 13.
  21. geleceğimizin ellerinde olduğu insan vazgeçmemesi umudunu yitirmemesi dilenendir.
    bende okuyorum sayılır belki de bundan kızgınlığım.
    0 ...
  22. 12.
  23. yıllarca okuyup çalışan savcı hakim olan insanların
    bir kaç milyon kişi oy verdi diye seçilip mecliste yargı hakkında karar vermeleri hukuka verilen değerin göstergesi olması durumudur.
    1 ...
  24. 11.
  25. Bu ülkeye hukuku ve adaleti getirmesi muhtemel insandır. Ayrıca bu ülkede hukuk yok diye okumasamıydı, hadi okudu diye diyelim aÇ mı kalsaydı. Hem madem hukuk yok adalet nasıl gelecek bu ülkeye at mühendisliği okuyan insan mı getirecek? Türkiye'deki 3 yılda bir değişen eğitim 'sistemi' de bok gibi o zaman bunca insanın neden öğretmen olduğunu da tartış seni gidi horse engineer? (bkz: niye bu kadar sinirlendiysem) (bkz: tamam sakinim)
    0 ...
  26. 10.
  27. işin sadece para kazanma kısmında olabilecek kişi. knorik bulyon demiş sistem tartışması yerine kısır döngü tartışmalardan medet umuyoruz diye. doğru da artık sistem tartışmasından çıkan bir netice olarak düzgün bir sistem yaratma kaygısı da doğru/iyi bir devlet düzeninin de varlığı da insana inandırıcı gelmiyor. sorun burada başlıyor. sistem tartışması da bir yerden sonra kabak tadı veriyor. yönetenler ve yönetilenler eşiğinden bakarsak yönetilenlerin sistem içinde söz sahibi olabilme şansı maalesef yok. geniş yığınlar ve halk tereddütsüz ezilen kesim... devlete, erke yakın olmak gücü ortaklaşa kullanmak maça kafadan 2-0 önde başlamak ve korunmak anlamına geliyor. (insanların yaşam şartları arasında uçurumların ortaya çıktığı/ vahşi bir sömürü düzeninin içselleştirildiği ortam da ne adalet olur ne de insana adam akıllı değer verilir.)

    eğitim sisteminin rezilliği içinde bir sağa bir sola evrilip tutarsızlıkları görüp sistemin çarklısı oluvermek para kazanma uğruna olsa dahi hazımsızlık yaşatabilir insana. hukuk öğrencisi olmak ne için? kaybolan adaleti tekrar keşfe çıkmak için mi? cebine koyduğun ve biriktirdiğin hayal kırıklıkları dışında eline bir şey geçmez mi yoksa?
    aklıma hande kuday 'ın cumartesi günü kotardığı mizahtan fazlasıyla beslenen yazısı geldi. artık bir şeyleri ciddiye alıp kafaya takma ve hatta kafayı bozma eşiğine son vermek mecbur oldu nitekim ülkenin hali içler acısı ve komik ötesi. ciddiyeti kaldırmıyor yaşananlar. neyse hande kuday'ın yazdığı o malum son paragraf: ''Memleketin yönetim biçimi Cumhuriyet'ten fıkraya evrilmiş, ben daha duruma uygun şaka mı kovalayacağım? Bende deniz bitti. Hukuk kariyerim için de çok umutlu değilim; zira memlekette hukuk biteyazarken hukuk bilmeyen kimse kalmadı. Geçen sene, Siz şimdi bütün kanunları ezbere biliyor musunuz? diye soran adam, şimdi bana HSYK yapısının değiştirilmesi teklifinin ayrıntılarını ve yasalaşması halinde yürütmeye verilecek sınırsız yetkinin boyutlarını anlatıyor. Bu gidişle zaten mahkemeler Bekir Bozdağ'ın evinde görülecek, tuvalete giderken yolumu kaybedip birkaç ayakkabı kutusuna denk gelmezsem artık bana oradan da ekmek çıkmaz. 30 yaşımda kariyer bunalımına girdim. Moda blogger'ı olmak için geç, apartman yöneticiliği için erken bir yaştayım. Şansımı sabah kuşağında denemek istiyorum. Müge Anlı'ya rakip olmak için saç, Gülben Ergen'e meydan okumak için de umre seyahati eksiğim var. Onun dışında kendime güveniyorum. Zaten Nagehan Alçı'nın 0.07'lik reytingi çıtayı bayağı düşürdü. Onun yolunda iyi kötü ilerlerim.
    Sağlam irade, sağlamından iade olunca haber verin, ben tekrar hukuka dönerim; zira kalan enkazı toparlamak için çok yardım gerekecek...''

    meryem koray 'da şöyle yazmış cuma günü: '' bense,kördüğüme benzetiyorum. Yalnız yaşanılan kaotik durum nedeniyle değil, bu sorunlar yumağının çözülüp çözülemeyeceği konusunda da bir kördüğüm içindeyiz. Yolsuzlukları ciddiye almamak, ya da paralel devlet içindeki çeteleşmeden kaygılanmamak mümkün değil. Ancak, bu iktidar kavgasının tarafları arasındaki ilişkiler öyle iç içe geçmiş durumda ki, yolsuzlukların nereye kadar uzandığı, kimleri kapsadığının şaibe olmaktan çıkarılıp gerçeğe dönüşmesi oldukça zor görünüyor. Ayrıca, bu gibi durumlarda çare arayacağımız hukuk ve yargı da şimdi hem şaibe altında hem sorun yaratan konumunda. Kimi davacı, kim davalı, kim savcı, kim yargıç karışmış durumda. Bunun da ötesinde, yaşanılanların bugünkü tarafları kapsayan yanları olduğu gibi onları aşan ve sisteme ulaşan yanları da var.''

    görünen o ki kafa yordukça aslında benim için bu denli kafa yorma diyerek büyük bir hızla yaşanan ve peşimizi bırakmayanlar silsilesi... hukuksuzluk ve adaletsizliği bir yana bırakıp yazılan/ önümüze sunulan kördüğüm ' ün tadına bakmak lazım. sanki ardı arkası kesilmeyen ve heyecanlandıran bir dizi film gibi. neydi o ümit yaşar oğuzcan şiiri:

    ''Sen bana paralel

    Ben sana paralel

    Paralel paralel

    Paralelli

    Taralel taralel

    Taralelli''
    0 ...
  28. 9.
  29. Hukukçuların elinde kalan hukuk sadece güçlülerin çıkarlarını korur. Siz hangi hukukçunın statükoya karşı çıktığını gördünüz. Tarihin kahramanları içinde hukukçuya tesadüf edilmemiştir. Gerçi bir kişi var.
    2 ...
  30. 8.
  31. bunun bir de hukuk diye bir kavramın asla adil olamayacağına inananı ve buna rağmen hukuk okuyanı vardır ki, bu da ben oluyorum sanırım.
    1 ...
  32. 7.
  33. Hayatı icra takibi yaparak geçecek insandır.
    2 ...
  34. 6.
  35. Marks'ın tanımı neydi:
    "devlet, elitlerin çıkarını korumak icin kurulmuş örgütlü yapıdır."
    Kendi tanımında hukuk olmayan ve yanlı olan bir yapıdan hukuk, adalet beklemek zaten saçmadır. Şöyle bir bakın etrafınıza hep biz ölürüz, hep biz vergi veririz ve hep biz bedel öderiz, biz kimiz halk.
    Egemenlik millettedir lafı çok aldatmacali bir laf ne diyor charlie chaplin:
    "Eğer seçimle bir şey değişseydi bana oy verme hakkı verilmezdi."
    Günlük kavgalardan arinip sistemle ilgili tartışmaya geçmek gerekirken hala laik, türbanlı, dinci,ateist tartismalarindayiz.
    Hal böyle olunca adalet,insanca yaşam gibi kavramlar havada kalıyor. Kusura bakmayın ama
    "Nasılsanız, öyle yönetilirsiniz." Mensup olduğum islam dini peygamberinin sözü.
    Vesselam.
    1 ...
  36. 5.
  37. deniz olmayan şehirde su ürünleri mühendisliği okumaya benzer.
    1 ...
  38. 4.
  39. Adalet olmayan ülkede kaz gibi falültesini okuyan ileride meslektaşlarımızdır.
    0 ...
  40. 3.
  41. 2.
  42. hukuk olmayan ülkeye belki de kendisi hukuk kazandırmak için hukuk okuyan insandır.
    0 ...
  43. 1.
  44. hukukun sınıflandırılması gereken ülkede aynı ülkedir. zengin hukuku ve fakir hukuku diye.
    0 ...
  45. 26.
  46. hayat olmayan ülkede hayat üniversitesi okumaktan hallicedir.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük