sayısal bölümünü seçmeden hangi mesleği seçmesi gerektiğine kara vermesi gereken öğrencidir zira heyecan yapmasına gerek yoktur yeni sınav sistemiyle* sayısallar istedikleri alana el atıyorlar iki yıldır eşit ağırlık çıkışlı bir öğrenciden daha çok hukuk fakültesine gitme hakları kazanmışlardır.
güzel ülkemin eğitimin ne kadar yanlışlarda olduğunu gösterir. bu öğrenci hukuk u geçtim, istediği sayısal bölümü bile okuyamaz. on tercih hakkı vardır, ilk 5 i kesin istediği bölümlerdir. diğer 5 i ise "e puanım yetmezse bari şu bölümü okuyum, açıkta kalmayım" düşüncesi ile seçilmiş bölümlerdir.
birinci sınıf : aaa ne kadar kolay lan.
ikinci sınıf : çalışsam yapardım lan ama çalışmadım.
üçüncü sınıf : zaten kim bitiriyor ki 4 yılda uzadı benimki de.
dördüncü sınıf : kodumun okulu bitmicek gitti kafamı sikeyim nerden tercih ettim.
(bkz: ben)
lysde istediği bölüme girmesi için (ki bu herhangi bir mühendislik oluyor) 480lerde puan alması gerekirken bahsi geçen kişi EA'da 480lerde bir puan alırsa paşa paşa bir hukuk fakültesine yerleşebiliyor. hem de fizik,kimya,biyoloji gibi adamın hayatının içine eden derslere çalışmak,kafa patlatmak yerine paşa paşa edebiyatını çalışıyor ve yanında birinci bölümden kat kat kolay sorulan cpğrafyasına bakıyor. 480lerde bir puan alıp hukuk fakültesine yerleşiyor ve bir mühendisten daha rahat yaşıyor,daha iyi bir geleceği oluyor. E o zaman aferdersiniz ama bu sayısalcı eşşek mi? Bu ülkede bir akıllı EA'cılar mıdır? biliyorsa,hak ediyorsa girer sınava. Kazanırsa da paşa gibi olur hukukçu.
Edit: Bayağı puan kırıyorlar gençler.Uyarayım.
mühendislik okumak isteyen tm çıkışlı bir öğrenci ygs'de türkçe, matematik ve sosyal bilgileri rahatça çözer ama kafaya oynayan bir öğrenci değilse fen bilgisinden taş çatlasa 10-15 soru çözebilir. yani fenden bir eksiği vardır. lys'yi hiç saymıyorum bile. saf bilgi gerektiren fizik, kimya ve biyoloji derslerinde toplam 90 soruda 10 net bile çıkaramaz.
fakat hukuk okumak isteyen sayısalcı ygs'de türkçe, matematik ve fen bilgilerini rahatça çözer. ek olarak da hiçbir bilgi gerektirmeyen sosyal bilgilerin de hamuğa goyabilir. zamanı kalırsa 30-35 net yapabilir.
alan dışı tercihlerde 8-10 puan arası bir kayıp yaşandığını düşünürsek, sosyal bilgilerden elde edilecek bu kazanç kaybı sıfırladığı gibi durumu artıya da çıkarabilir.
ayrıca kimse darılmasın ama edebiyat/coğrafya sınavı yani lys 3 hakikaten kek. hiçbir bilgisi olmayan adam edebiyattaki 20 türkçe sorusunu çözüp araya da 10 tane ekstra soru sıkıştırdı mı 30 net eder. coğrafya desen, sosyal bilgiler bölümündeki coğrafyadan hiçbir farkı yok. yani biraz yazar, eser, sanat akımları falan çalışılarak çok rahat yüksek puanlar alınabilir.
sınavda hangi bölüm okuduğu fark etmiyor. sayısal öğrencisinin eşit ağırlıktan da, dilden de sınava girme hakkı var ve sadece sınavda bir soru fazladan yapman gerekiyor.
eğitim sisteminin sorunu mu desem faydası mı desem şey edemedim.Eski sisteme göre çok daha iyileştirilmiş ve şekillendirilmiş bu sistemde iyi bir edebiyat ve coğrafya altyapısına sahip öğrencinin katsayı engeline takılmadan rahatlıkla okuyabileceği görülmektedir.ancak şu varki atatürkün üzerinde durduğu çağdaş türkiye'ye böyle boktan bi sistemin yakışmadığı aşikardır.Öğretmenide hizmetlisinide memurunuda doktorunuda ilkokul çağından itibaren yetiştirilip donanımlı ve belirli seviye sahibi yapabilen bir eğitim sistemine sahip olmamız gerekmektedir.işte bunu yaptığımızda bir avrupa bir medeniyet ülkesi olabiliriz
sayısal bitirmiş ya da bitirecek olan öğrencidir. gelip beni bulabilir. sayısal çıkışlı olduğum halde hukuk okumaktayım, sorularınıza cevap verir yardımcı olurum, bilginize.
üniversite bitirmiş hatta üstüne bir de master yapmış biri olarak, hala hayalimde olan hede.
çalışıyorum, bir yandan da hukuk okursam, 6-7 senede biter.*