hukuk mu üstün olmalı siyasi iktidar mı

entry8 galeri0
    8.
  1. siyasi iktidarın üstün olması durumunda, ''ona başka buna başka'' uygulanabildiğinden guguk a dönüşebildiği için, üstün olması gereken elbette ki hukuktur.
    2 ...
  2. 7.
  3. pek tabiki hukuk üstün olmalıdır diye cevap verilecek bir sorudur. çünkü siyasi iktidarın da yargılanması ve hukuki açıdan aktivitelerinin kontrol edilmesi gerekmektedir.
    1 ...
  4. 6.
  5. hukuk üstün olursa (tabi hukuka-olması gereken hukuka yakın bir mevzuattan söz ediyorum) bir tane doğru olur.

    siyasi iktidar üstün olursa her dönemin kendi doğrusu olur ve bir gün size uymayan bir doğru yüzünden haksızlığı uğrarsınız mutlaka.
    2 ...
  6. 5.
  7. bu memleketi kuran bizim bu günlerimizi görmemizi sağlayan ulu önder bile hukukun üstünlüğünü tanırken bu tür tartışmaların yanlış olduğunu söylüyorum.
    1 ...
  8. 4.
  9. evrensel hukuk'un(insan'i ahlak kısmı) üstün olamamasından kaynaklı sorunsaldır. siyasi iktidar'ın -oy vermek bir şeyler'i değiştirseydi, yasaklanırdı- çizgisinin ve hukuk'un çitle çevrili alanın kurallarını üstünlük sayamayacağım. ikisi'de rant tabanlı, otoriter kısıtlamalardır. -takdir yetkisi- hukukunun boşluğunu hiç saymıyorum bile. tabi şu insan'i ahlak ilkelerinin yanında, üstün olması biraz zoraki gerekiyor. malesef.
    0 ...
  10. 3.
  11. ikisinden de üstün olması gereken insanın temel hak ve özgürlükleridir.
    hukuk ve siyasi erk, insan doğasına ve ihtiyaçlarına aykırı yapılanmışsa, olumsuzluk yönünden birinin diğerinden farkı kalmaz.
    1 ...
  12. 2.
  13. hukuk elbette daha üstün olmalıdır. siyaset dine ve hukuka hizmet eden bir araç olmalıdır. tersi olması durumunda "baskıcı ve zorba" bir yönetim ortaya çıkar. halka zulmeden, insanların emeklerini gasp eden bir lanet galoş araç olur.
    0 ...
  14. 1.
  15. hukuk, kısaca tabiriyle toplumların birlikte yaşayabilmesini düzenleyen, toplumun ve o topraklarında ki devlet in kurallarını belirleyen siyaset üstü bir olgudur, en büyük ve kesinlikle barındırması gereken niteliği tarafsız ve adil olmasıdır.
    siyasi iktidar ise; demokratik ülkelerde seçimler sonucunda çoğunluğun desteğini kazanmış ve hukuksal açıdan bir engeli olmaksızın ülke yönetimine getirilmiş, siyasi bir gruptur.
    burada ki tartışma mevzuumuz ülke de ki hukuk sistemi mi baskın olmalı yoksa çoğunluğun desteğini kazanmış siyasi iktidar mı? siyasi iktidar çoğunluğun teveccühünü kazandığı için hukuk sistemi üzerinde etkili olma hakkına sahip midir?..

    (mümkün olduğunca kişisel görüşümü belli etmemeye çalıştım, herhangi bir etkilenme olmamasına, olabildiğince objektif olmaya dikkat ettim ve umarım yararlı bir fikir alış verişi olabilir)

    not: evet forum gibi olmuş olabilir, ama tartışmanın çerçevesinin ne önemi var, mühim olan bu önemli konuyu konuşabilmemiz.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük