mantıksız değil sonuçta türev, integral çöz demiyor adamlar ama genel olarak sistem yanlış evet. Diğer bir yandan da fizik ve matematik hayatın olmazsa olmazı en azından mantığını öğrenmek gerektiğini düşünüyorum çünkü her şey bu ikisinden yola çıkılarak başlamıştır. Hayati kararlar verecek seviyeye gelecek olan adamlar en azından analitik düşünmeye çalışmış ve nasıl bir şey olduğunu idrak etmiş adamlar olmalı.
Çok mantıklıdır. Avukat olunduğunda fonksiyonlarla olayı açıklayıp sanığına da bir parabol çözdürerek masum olduğunu ispatlatır. Ve siz davadan sonra ağzınızda 90 derecelik dik açıyla bir sigara yakabilirsiniz.
Tıp için mercidabik savaşında vergiye bağlanan devletin adını öğrendiler bu öğrenciler, mühendislik için recaizade Mahmut Ekrem ın araba sevdasını öğrendiler..sen de bileceksin evlat.
hâkim olunca matematiğe gerek olmadığını düşünüyorsanız o kalemi derhal yere bırakın. ceza indirimleri, yıl hesaplamaları, mahsup kararları, müddetnameler ve kesinleşmeler. bunlar matematik olmadan olmuyor aslan parçaları.
zorunlu edit : iş bu giride hâkimliğe atıfta bulunulmuştur.
matematik hukukcu icin zorunlu olmasa da, soz konusu hukukcunun matematikinin iyi olmasi, o kisi icin faydalidir. mezuniyetten sonraki meslek hayatinda kolaylik saglar. cogu bolumde oldugu gibi hukuk bolumunde de teori ile pratik birbirinden farklilik arz eder. teoriyi pratige aktarirken hukukcunun muhakeme yetenegine sahip olmasi gerekir. matematik ise bu muhakeme yeteneginin temelini olusturur. yani matematiki iyi olan birinin olaylari pratige dokmesi daha kolaydir. bu sebeptendir ki, hukukcu olmak isteyen birinin matematikinin iyi olmasi, hukuki olaylari cozmesi acisindan faydali olacaktir.
türkiyeye has bir durum değil. he şunu tartışalım doğru bir ölçme ve değerlendirme yöntemi midir ? ama yerine yeni bişey koyamazsın. aslında o çözülen limitler integraller matematikler falan senin matematikçi olman için değil zor bir sınavı atlatıp buralara gelmen ve çözümleme bireşim gibi analitik düşünme gibi zekanıda test etmek içindir. zeka testlerinin çoğu da analitik düşünme ölçer.
hukuku isteyen çok kişi olduğundan -ne yazık ki- gerekli olandır. hukuk alanı için bakarsak matematik, hukukta hiçbir işe yaramaz. "matematiksel ve rasyonel düşünmeyen bir insan nasıl hakim ve savcı olabilir?" diyen arkadaşa soruyorum: matematiği çok iyi olup edebiyatı, coğrafyayı ezberleyerek hukuka giren, mantık yürütemeyen insanları n'apacağız? bir insanın matematiği iyi diye o kişiye hukukçu diyemeyiz. hukuk, daha çok sözel bilimlere yakındır.
Bunun cevabını verebilmek için zamanında sözelde olan hukuk fakültesinin neden eşit ağırlığa alındığına bakmak gerekir. Evet, zamanında hukuk fakültesi sözeldi. Yani, matematikle falan ilgisi alakası yoktu. Peki ne oldu da hukuk fakültesi sözelden eşit ağırlığa kaydırıldı? Cevabını hiç kasmadan verelim:
tıp kazanmak için matematik çözmekle eş değerdir. matematik çözüp tıpa giden bir insan olarak söyleyim hani şu lysde herkes alanını çözecek tıpçı biyoloji mühendis fizik çözecek hikayesi var ya o yalan külliyen yalan. kendimden örnek vereyim biyolojiden yaptığım haddi hesabı olmayan yanlışa rağmen çözdüğüm matematikle tıp fakültesine kapağı attım. nerde eğitim sistemi?