bizim bir hoca vardı. amk sıçmayı bile matematiğe bağlardı.
-sabah yediğin yemek öğleye yaklaşırken 2 saatlik dilimde 3 dakika boyunda midede sindirilerek. bğısağaya orda 2 saat kadar emilene kadar geçen süre zarfında acıkmaya başlarsın. .....
yukarıda yazılanlara bakarsak problem, mantık vs. şeyler matematik-1 denilen kısma girmektedir. hukuka gidecek adamın trigonometriyle integralle işi ne? illa mantık yürütme problem çözümü diyorsanız sistem görün, gidin araştırın biraz lsat sınavı nedir diye.
ilave bilgi olarak ise, girilen entrylerin çoğu matematik kafasıyla 'mekanik' şekilde düşünen bir defa cümle kurarken hata yaptı diye yapıcı olmak yerine yıkıcı olan tipleri göstermiştir, bu da bu çarpık sistemin bir başka sonucudur.
benzer tanım, mantıksızdır.
ilave tanıma devam, hukuku matematikle bağdaştırma cehaletinde bulunan öngörüsüz vatandaşlara inat, hukukçu, tekrar söylüyorum, mühendis değil matematikçi değil yıkıcı hiç değil yapıcı olmalıdır.
bir kere matematik-1 nedir arkadaşım diye soru sorulması gerekir. o mantıkla bakarsak tıp fakültesinde de matematik ihtiyacı yoktur. mühendis sözel ders almamalıdır diye gider bu silsile.
mühendisin sözel dersleri almaya ihtiyacı vardır. hukuk okuyan birinin de analitik düşünmeye ihtiyacı vardır. bunun yolu da direkt matematikten geçer. tabi ki tüm matematik konularını çatır çatır bilmesine gerek yoktur. ancak biraz da sınav sistemi nedeniyle böyle bir mecburiyet vardır.
ayrıca matematik-1 diye görülen mantık konusundaki temel ifadelerle hemen hemen bir çok makinenin mantıksal düzeyde tasarımı yapılır sonra fiziksel gerçekleştirimi yapılır. (çok alakalı olmadı farkındayım).
terazinin iki kefesinin eşit ağırlıkta olduğunu sembolize eder, tabi hukukun sözel olmasının ne önemi var, devlet onu eşit ağırlığa koyduysa vatandaş için o eşit ağırlıktır ve öğrenci trigonometri öğrenmelidir. yoksa avukat olduğunda açık duran mahkeme kapısının duvara oranlarını arctanjant'ın integralini bilmeden nasıl hesaplayacak?
hukuk isteyen birisi için matematik kafaya örümcek ağı örmekten başka işe yaramaz. Yani saçmalığın daniskasıdır. Tabi ki bir hukukçunun analitik düşünebilmesi bir olayı tüm yönleriyle görebilmesi gerekir ve bunun eğitimi de verilecekse sözel yöntemle olaylar üzerinden verilmelidir. Matematik ne la? Sistemin attığı bir başka kazıktan başka bir şey değildir bu zorunluluk.
yıllardır süregelen miras hukuku davasından gözlemlediğim kadarıyla hukuk okumak isteyen birinin en az ortaöğretim düzeyinde matematik bilgisi olması gerekir ki işin içinden çıkabilsin. gayet yerinde bir zorunluluk gibi görünüyor. hal, sikindirik bir miras hukukunda böyleyken, borçlar hukuknda, kim bilir ne kadar matematik gerekir ki, olaya buradan bakarsak, hukuk isteyenlerin üniversite sınavında matematik soruları yapmalrı gayet yerindedir.
normaldir. çünkü türkiye'de yıllardır eğitim sisteminden ziyade eleme sistemi vardır ve birilerinin elenebilmesi için matematik gibi kazık bir ders gereklidir.
Hangi üniversitenin hangi bölümünden mezun olunuyorsa olunsun temel matematik, fen, türkçe ve sosyal bilgiler gereklidir. Hatta bana kalırsa yabancı dil de gereklidir ama hadi bunu es geçelim şimdilik. ( türkiye sınırları dışında doktorluk yapmayacak birisi için bile ingilizce bilmek yabancı makalelerin takibi için gereklidir diye düşünüyorum ). Ayrıca temel matematik eğitimi, basit türev & integral zor da değildir. Gidip de diferansiyel denklemler ya da complex calculus öğretmeye çalışan yok hukuk öğrencilerine.
Klasik türkiye eğitim sistemi bokluğudur. Sözelcinin önünü kapamak ve gerizekalı muamelesi yapmak için elinden geleni yapıyorlar, yok analitik düşünmeymiş ona gerekliymiş falan sayısalcı uydurması gerizekalı olmayan herkes analitik düşünebilir, sonuçta tck üzerinden iş yapıyorsun ve ezber yani sözel.
230 günlük entryi bile eksileyen ve çözemeyen zeka yoksunları var üzülüyorum.
Analitik düşünme yok bilmem ne, yalan kardeşim kendinizi avutmayın, logaritma ile uğraşıp analitik düşünme yeteneği birine bahşedildiyse gösterin de omuzlarımızda taşıyalım. Analitik düşünme yetisini sanırsın sadece matematikle kazanıyorlar, bu zorunluluğun tek açıklaması, kendi yeteneğine göre yapılırsa o sınavdan o bölüme yetecek puanı alan insan sayısı bir hayli fazla olacağı için sistem, bu kalabalığı bölmek için böyle zorunluluklar koşuyor, yani sadece elemek için başka bir anlamı yok.
tyt ve ayt de Türkçe ve sosyal sorularını full yapıp fen matematikten de beşer net yaptığınız takdirde ilk 60.000 lik kesimdesiniz zaten. diploma puanı 70 olarak hesaplanmıştır.
yani hukuk fakültesi için mat yapmak çok da gerekli değil.
ha en iyi üniversitelerde okumak için bir farkınız olmalı ve matematikten de yüksek netler yapmalısınız o ayrı konu ama o biraz lükse girer takdir edersiniz ki...