hukuk devleti

entry35 galeri2
    35.
  1. 34.
  2. "Hukuk, adalet, demokrasi deyince çalışan, askere giden, vergi veren, milletine ve devletine karşı vazifelerini ifa eden sessiz milyonlar değil de teröristler, iltisaklılar, milleti ve devleti kemiren kemirgenler aklınıza geliyorsa ya AHMAKSINIZDIR yada başka hesaplarınız vardır. "

    Fatih Eryılmaz
    1 ...
  3. 33.
  4. Devletin, sermayedara "makul sınırlar çizen bir kurallar bütününe aykırı davranmadığın sürece asla malına mülküne çökmeyeceğiz." şeklinde garanti vermesidir.
    0 ...
  5. 32.
  6. 16 nisan 2017 referandumunda YSK nın vermiş olduğu skandal karar ile artık Türkiye için geçerliliğini yitirmiş sıfat.

    geçmiş olsun.
    5 ...
  7. 31.
  8. Yönetimsel anlamda piramidin en üstünde hukukun olacağını belirten ilkedir. Bu hukuk da millet iradesidir; ancak sandıktan çıkanı değil! Hukukun üstünlüğünü temel alır ve idari işlem yapanların -ister sandıktan çıkmış olsun isterse torbadan çıkmış olsun- hukukun karşısında eşit olacağını ve yaptıkları tüm işlemlerde hukuka bağlı kalmak zorunda olduklarının ilkesidir. Güvencesini Anayasa'dan alır. Uygulamada ise kendisine pek rastlanılmaz.

    Ülkede "hukuk üstünlüğünün" tek bir durum dışında kendisini bağlamayacağının tek istisnası vardır. Bir kişi vardır ki, anayasa'dan aldığı temelle yaptığı işlemlerde hukuka bağlı değildir; o da Cumhurbaşkanı'dır. Cumhurbaşkanı'nın yaptığı işlemlerdeki hukuki sorumluluk ilgili bakanlara aittir.

    Hukuk devleti'nin ne olduğu merak ediliyor ise son günlerdeki Anayasa Mahkemesi'nin kararlarına ve tavrına bir bakın derim.
    0 ...
  9. 30.
  10. 29.
  11. politikacıların sığınağıdır. gündüz vassaf, nükleer yalanlar yazısında demişti, "Bilin ki devlet adına konuşanlar, 'Biz hukuk devletiyiz' demeye kendilerini mecbur hissediyorlarsa bir gün başlarına iş gelir diye korktuklarından." hukuki olan şeyin itibarını sorgulamış yazısında.

    Hatırlatalım; köle sahibi ve köle olmak da hukukiydi. Suudi Arabistan’da kadınların araba kullanmasının yasak olması hukuki. Meclis kararıyla Adnan Menderes’lerin, Deniz Gezmiş’lerin, Erdal Eren’lerin devlet tarafından öldürülmeleri hukuki. Fazıl Say’ın Ömer Hayyam’ın rübaisini paylaştı diye mahkemece çarptırıldığı ceza, hukuki. Kürt belediye başkanlarının hapse atılması hukuki. Ergenekon hukuki. Pınar Selek’in adaletin kurbanı olması, hukuki. Ayasofya’yı camiye dönüştürme çabaları hukuki. Nükleer santrallar inşa edilsin diye antlaşmalar imzalamak.. Onlar da hukuki.

    görünen o ki, türkiye gerçekten bir hukuk devleti.
    0 ...
  12. 28.
  13. Tam üstteki entry'nin yanlışlığına bu bahiste dikkati çekmek gerekir. Zira hukuk,üstteki iddianın aksine devletin gücünü sınırlandırma,bu güç karşısında zayıf olan bireyi güçlendirme;dolayısıyla adalet idealide ulaşmayı hedefler.Gerçekten hukuk devletinin esas özelliği devletin karşısında bireyin özgürlüklerini kuvvetlendirmek,keyfiliği önlemek,kanunilik ilkesiyle hukuk güvenliği sağlamak ve ahlakları yaşanabilir kılmak falandır.Elbette devlet birtakım yetkilere sahiptir ve şiddet(zor) kullanma da buna dahildir.işte bu özgürlüğün sınırlarını katı şekilde hukuk çizecektir.Şayet sadece çizmekle kalmıyor ve bu yargısal denetimle uygulanabilir kılınıyorsa ve hatta toplumsal bir teamül haline gelmişse o zaman hukuk devleti vardır,denilebilir.Ayrıca hukuk devleti kavramını doğal hukuk anlayışıyla ele almak lazım gelir ki,kanun devletinden ayrılsın.Zira her kanun hukuka uygun değidlir.

    Özet: bizim için epey yol var.
    1 ...
  14. 27.
  15. 'devlet kendi şiddetine hukuk,bireyinkine ise suç adını verir.'
    0 ...
  16. 26.
  17. insan hakları ve kişi hak ve özgürlüklerine dayanan evrensel hukuk kurallarına göre yapılan yasaların, yönetim görevini üstlenen kişi ve organları da bağladığı devlettir.
    0 ...
  18. 25.
  19. 24.
  20. 23.
  21. yalnzıca ülküden ibarettir,dünyada bir tane bile hukuk devleti yoktur zira her türünden casusluk meşru meslek olduğu sürece hukuk devletinden söz edilemez.
    1 ...
  22. 22.
  23. devlet hukuksuzluğun ta kendisidir .
    1 ...
  24. 21.
  25. bu tip devletlerde,devlet hukuk kurallarına bağlıdır ve rejim söz konusu olmadıkça tarafsızdır.ayrıca bu tip devletlerde her vatandas hukuk önünde eşittir. *
    0 ...
  26. 20.
  27. en kısa tanımıyla, faaliyetlerinde hukuk kurallarına bağlı olan, vatandaşlarına hukukî güvenlik sağlayan devlet demektir.
    kaynak:http://www.anayasa.gen.tr/hukukdevleti.htm
    0 ...
  28. 19.
  29. 18.
  30. acıdır , adaletin içine sıçanlar pardon sızanlar , olduğu için hukuk kalmadı yedik onu biz ama , guguk devleti var arzu ederseniz..
    0 ...
  31. 17.
  32. büyük yanılgıya rağmen yasa devletinden * farklıdır. hukuk devletinde yasa devletinden farklı olarak yasalar akla mantığa eşitliğe ve insan haklarına dayalıdır. bu yasalar bireylere eşit şekilde uygulanır. bir devletin sadece yasalarının olması o devleti hukuk devleti yapmaz. her hukuk devleti yasa devleti iken her yasa devleti hukuk devleti değildir.

    edit: birşey ima etmiyorum arkadaşım tanımı bu
    1 ...
  33. 16.
  34. temel ilkeleri şöyle özetlenebilir:

    1. kuvvetler ayrılığı teorisinin uygulanması: yani iktidarın çeşitli gruplar arasında paylaştırılması olayı. yasama-yürütme-yargı

    2.yasamanını ve yürütmenin yargısal denetimi: burada kastedilen anayasa mahkemesi ve danıştay olsa gerek

    3.yargı bağımsızlığı: yasama ve yürütmeyi denetleyen yargı bağımsız değilse kuvvetler ayrılığı ilkesi anlamsız kalmaktadır.
    1 ...
  35. 15.
  36. hukukun üstünlüğünün hakim olduğu devlettir. hukuk devletlerinin anayasalarında, bu kanun olarak geçmektedir. hukuk devletlerinde yargı, kayıtsız şartsız, bağımsızdır. fertlerin hukuk karşısında eşit olduğu, hiçbir şahıs ve zümreye imtiyaz tanımadığı devlet, hukuk devletidir. anayasamızın 2. maddesinde bu yazılı olarak belirtilmiştir.
    0 ...
  37. 14.
  38. ülkemizde önce ögretide, sonra yargı kararlarında ve 1961 ve 1982 Anayasalarında yer alan kavramdır.
    0 ...
  39. 13.
  40. 12.
  41. en iyi haliyle "dostlara adil davranılıp başkalarına yasa'nın uygulandığı" devlettir. buradaki dostlar; şu veya bu şekilde temayüz etmiş bir zümredir. bir sınıf değildir zira bu kimseler arasında ne kültürel ne de ekonomik açıdan ortak noktalar vardır. başkaları ise pek tarif edilebilecek bir gibi değildir. yani herkes ve hiç kimse.
    0 ...
  42. 11.
  43. hukukun üstünlüğüne inanan bir toplumla gerçekleşecek olgudur,yasama ,yürütmeden bağımsız yargının varlığı şarttır,demokrasi ancak hukuk devletinde var olabilir,özgürlükler ,haklar ancak hukuk devletinde varlık kazanır,eğer hukuk devleti olamıyorsa o devlet kaostan kurtulamaz ,toplum dalgalı denizde ne olacağını bilemeden yaşar,güçlü her daim güçsüzü ezer,kurumlar hantallaşır,hukuk devleti sadece kurallar dizini değildir ,insanlık onurunun daha dik durabildiği ,güçsüzün de hak talep edeceği ve hakkını alacağı devlettir,herşeyin özüdür hukuk devleti,insanlık onuru için daha çok hukuk,....
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük