Ego kelimesi kulağa hoş gelmiyor ama onun yerine kendine güveni tam olmayı koyarsak kimse itiraz etmez.
Hukuk karizma sahibi olmayı gerektiren bir alan. Serbest meslek erbabı genel olarak böyle. Misal dişçiye gittiniz ve yeni mezun 45 kilo hanım hanımcık bir kızımız dişinizi çekmeye talip.
Bu kişi bu disi hangi güçle çekecek endişesi duyarsanız o disi orada cektirmezsiniz.
Hukuk da böyle. Bilmem belki kazanırız diyen avukata kim neden davasını versin.
Çok bilmek, iyi bilmek, çok okumak, iyi bir analiz yeteneğine, muhakeme gücüne sahip olmak egonuz ile doğru orantılı ise siz iyi bir hukukçu olmak için değil unvanınız ile cübbe altında boy göstermek için bu yolu seçmişsiniz demektir.
Çok bilmeniz egonuzun yüksek olacağı anlamına gelmez. Zaten en başta dediğim gibi çok bilen, donanımlı insanlar mütevazı olur genel olarak.
Egoizm bir hastalıktır ve evet maalesef ki pek çok hukukçuda fazlasıyla vardır.
Dip soru: bir sınav için yüzlerce sayfa okumak sadece hukukçulara özgü sanıyorsunuz öyle mi?
Cübbeden önce ve cübbeden sonra diye ikiye ayrılır. Cübbeden önceki evre ego'nun yetişip büyüdüğü evredir.
Cübbeden sonra ise master degree seviyeye geçer.
Bunca yıllık is hayatimda egosu olmayan hukukçu görmedim. ( Avukat, hakim, savcı hepsi aynı)
Hiçbir sikim olmayan insan egosu diye bir şey var bu ülkede bunun mesleği ya da camiası yok.
Neredeyse tüm ülke özfarkındalıktan yoksun olduğu için herhangi bir sıfata sahip olunca o sıfata yapışıp özgüvenlerini oradan kazanmaya çalışıyorlar.
Hukuk öğrencisi olarak tiksindiğim egodur. Yahu millet içinde artık bölümü söylemeye utanır oldum amk bu geyikler yüzünden. Yine yukarıda değinilmiş ama şahısla çok alakalı bir şey bu. Ankarada okuyan arkadaşım var ki çocuk iyi dediğimiz özellere tam burslu gidebilecekken ankara hukuk yazdı. Her neyse bu adama dışarıdan birisi sorsa nerede okuyorsun diye ankara Üniversitesi der. Yani sen demeden adam bölümünü bile söylemez. Egonun e si yoktur. Dershaneden arkadaşımdı kendisi deneme sınavlarında da çatır çatır yaparken zerre hava civa yapmazdı.
Bir de bunun zıt kutuplusu arkadaşım var. Atılım tam ücretli hukuk öğrencisi ama tripler gsü hukuk amına koyayım. Birisiyle tartışırken bile ben hukukçuyum diyebiliyor. Nerede okuyorsun sorusuna cevap ise direk üni falan katmadan - hukuk okuyorum-. Hayır bir bok bilseler neyse amına koyım. Borçlar hukukunu aa ile veren adam daha menfi zarar müspet zarar ayrımını bilmiyor. Yok arkadaş özel işi birkaçını tenzih ederim yaş. Bugün bilgide bile tam burslu kontenjan 1900lerde iken ücretli 149 binle kapatmış. Bu nasıl iş lan?
olmaması gereken şeydir. sadece hukukçular için değil bu psikolog, mühendis, doktor vb. hepsi için geçerlidir.
lakin şöyle bir meseleyi es geçmemek lazım ki ilme saygı duymak gerekir. bir doktora nasıl ameliyat yapılacağını ondan daha kıdemli olmayan bir doktor anlatamaz. nitekim hukuki konularda da danışılacak kişi hukukçular olmalıdır.
maşallah bizim ülkemizde herkes alim, herkes siyasetçi, herkes hukukçu!
anayasa değişikliği yapılıyor, insanlara anlatmaya çalışıyoruz geleni gideni; sen ne bilirsin diyorlar? ben bilmeyeceğim de "sen mi bileceksin?" diye sorunca da egoist oluyorsunuz.
Bu ego fakülte kalite/başarı/sıralama gibi faktörler ile ters orantılıdır. Ankara Hukuktaki arkadaşlarım bunu yapmazken özeldeki arkadaşlar oraya hukuk şuraya da biraz hukuk diye dolanıyordu. Yok gelip bizi küçümsemeler yok sen git renkli kitaplarınla oyna demeler ( netter veya sobotta ) . Altı üstü zor tutturduğun özel okulda baba parasıyla hukuk okuyorsun 4 5 seneye işsizsin havan kime dostum?
Ankara Hukuk kızları canımsınız. Boş egosuz hava sahasına tam destek.
Editvs: Kedı uzanamadığı ciğere mundar dermiş argümanı ( ! ) ve tıpçılar yaee serzenişine cevabım :Ben tercih yaptigimda ankara hukuk filan rahat tutuyordu. Ben gidip seçmedim yani ciğere uzanabiliyordum neyse. Olm şaka mısınız, gidip vatandaşın ekmek teknesini haczediyorsunuz üç beş banka için sonra bize dil uzatırsınız. Ele iğne batırmağa gelmeden kendinize acil çuvaldız.