kimi bilimcilere göre bir zaman makinesinin türevi. yani bir yıldızın 500 milyon yıl önce yaydığı ışık bize henüz ulaştığından, bu teleskopla bakıldığında o yıldızın 500 milyon yıl önceki halini görmüş oluyoruz.
Yeryüzünden 547 kilometre yükseklikte, dünyanın yörüngesinde bulunmaktadır.
Teleskop 13 metre uzunlugunda, 12 ton ağırlığındadır.
26 yıllık görevinde 5 milyar kilometreye yakın yol katetmiş ve 100 terabytetan fazla veri toplamıştır.
ilk gönderildiğinde aynasındaki bir problem sebebi ile tabiri ile miyop kalmış 3 yıl sonra peşinden gönderilen costar hubble a monte olarak aynalarından kaynaklanan bulanıklığı arındırmıştır.
ismini Edwin Powell Hubble'dan alan uzay aracıdır.
Venüs'ten Merkür'e yarım saatte gidemediği bilinmektedir.
Evet yanlış duymadınız, gidememektedir. Aslına bakarsanız yörüngesi dışına çıkıp, hiçbir yere gidebildiği söylenemez.
adı üstünde "teleskop". Bir yerlere gidebilsin istenseydi şayet, mekik olarak tasarlanıp, bu isimle anılırdı.
Bir Voyager 1 değildir. "soluk mavi nokta" ve carl sagan'ın bu fotoğrafla ilgili yorumunu bilmeyenlerin, göz atmasını şiddetle tavsiye ederim. 1986'da kalkıştan 73 saniye sonra infilak eden Challenger Uzay Mekiği var bir de. O da ilginçtir. Apollo serileri hakkında pek bir bilgim yok. Hatta benim için uzay aracından ziyade, 90'lı yılların devrimi niteliğindeki tetrisleri ifade eder. O derece uzağım.
"hubble uzay teleskobu" hakkında pek bir şey bilmediğim için, başka uzay araçlarından bahsettiğim için üzgünüm.
"Benim astronomi bilgimin sonuna geldik" diyemedim. Halbuki kısa bir yorum yapıp çıkacaktım ama artık çok geç. neyse.. Allah'tan birçok yazar uzun yazıları okumuyor. Bu gibi durumlarda şık bir giriş cümlesi seçip, sonra da kaptırmak en güzeli. her zaman işe yarar. Hatta bana sorarsan bilimsel bir yazı oldu gibi. Ne kadar da Astronomik bir erkeğim..
zamanında halkın desteğini ve hükümetin fonunu hızlıca kaybetmeye başlayan nasanın alelacele fırlattığı ve fırlatırken yaptığı küçük bir hatadan dolayı ilk sonuçları flu olan teleskop. dönemin gazeteleri hubble miyop çıktı şeklinde manşet atarken nasa yaptığı hatanın çözümü için altı ay ve yüklüce bir para yardımı istedi vealtı ay sonra belki de dünya tarihinde yaşanan bilimkurgudiyebileceğimiz bir operasyonla bozulan hubble'ın merceğine dev bir lens takarak*, hubble teleskopunu düzeltti.
1990 yılından günümüze kadar sayısız gözlem ve keşif yapan, insanoğlunun uzaydaki emektar bekçisidir.
225'inci Amerikan Astronomi Birliği toplantısında yapılan açıklamada, Hubble'ın birçok sisteminin sorunsuz çalışmaya devam ettiği ve teleskobun en az 2020'ye kadar aktif kalabileceği ifade edilmiştir.
Ayrıca nasa, 2018 yılında fırlatılması planlanan ve Hubble teleskobu'nun yerine geçecek olan James Webb uzay teleskobu ile birlikte en az 1 yıl çalışmasını amaçlamaktadır.
uzaya gönderirler optikler bozuk çıkar. sonra tamir için ekip gönderilir herşey yolunda gider. tam hadi gidiyoruz derken birde bakarlar kapılar kapanmıyor. herifler bildiğin bantla sarıp kapatırlar swh