ingilizlerin bankalarıdır. operasyon yapamadılar başka ülkelere musallat olmak için gidiyorlar. dış ilişkilerden anlamayan dar görüşlülerin sıradan entrylerini görebiliriz bu başlıkta.
bakın bu olay yandaş medyaya nasıl yansıyacak. önemli olan bu.
'' faiz lobisi türkiye'den çekiliyor. *
'' cumhurbaşkanı erdoğan yaptığı açıklamada faiz lobisini türkiye'den def ettiklerini ve olası bir krizi böylelikle engellediklerini bildirdi.
''- eyy hsbc... sen benim ülkemde kalıcı hasarlar bırakarak , yüksek faiz ile milli iradeyi borca batırmak suretiyle ekonomik krize davetiye çıkarırsan bizde bunu senin yanına bırakmayız. böyle pılını pırtını toplayıp kaçarsın işte. bizim inançlarımızda faize yer yok. hele ki yüksek faiz ile vatandaşı mağdur etmeye tahammülümüz yok.''
bu ülkede ne zaman ters birşeyler olsa hep hükümet medya tarafından kahraman ilan ediliyor.
--spoiler--
TMSF'nin Bank Asya yönetimine hukuksuz el koyması, iş Bankasına BDDKnın el koyacağı haberleri ve Citibankın Akbanktan çıkmasının ardından HSBC de Türkiyeden ayrılmayı düşünüyor.
Bankacılık sistemine uygulanan keyfi ve hukuksuz yaptırımlar sektörü derinden sarsıyor. BDDK ve TMSF tarafından Bank Asya yönetimine hukuksuz el koyma, iş Bankası'na BDDK'nın el koyacağı iddiaları sektördeki diğer oyuncuları tedirgin etti.
--spoiler--
para özgürlüğü sever. yabancı yatırımcı refaha, rahata gitmek ister.
ak partimizin faiz yiyen partilere karşı yaptığı olumlu adımdır.
bu bankalar neden gidiyor? Çünkü islama aykırı, şeriata aykırı devletin parasını çaldıkları gibi bir de tüyü bitmemiş yetimin hakkını fazilerle çalıyorlar. Liderimizin de açık açık söylediği gibi "ey merkez bankası sen kime hizmet ediyorsun" tepkisinden korkarak kaçan gavur bankasıdır. defolup gitsin. burası %50 müslüman bir ülkedir. hepsi için diyemiyorum çünkü ak partimizin oyu belli.
ilk ve son kredi kartımı aldığım ve türkiyedeki faaliyetlerine resmen son vermiş banka. mevcut alacakları (kredilerden ve kart kullandırmaktan kaynaklanan) temlik yoluyla bazı şirket ve gruplarca devralınmıştır. yani bu şu demektir; eğer hsbc bankasına kredi ya da kredi kartı borcunuz varsa her an bir şirket tarafından hakkınızda yasal takip yapılabilir ve bu bankaya olan borcunuz nedeniyle icra işlemine maruz kalabilirsiniz. tabi bu alacak 3.350 tl ve altındaysa hakkınızda yasal takip yapılabilmesi için öncelikle ilgili şirketin hakem heyetinden takip için olur alması gerekmektedir. bu süreç ise 3-6 ay içinde gerçekleşecektir.
--spoiler--
Türkiye'de 298 şube ve 5 bin 659 çalışanla hizmet veren HSBC, 47 bankanın faaliyet gösterdiği Türkiye bankacılık sektörünün aktif büyüklük açısından 33,8 milyar TL ile en büyük 12. bankası konumunda bulunuyordu.
HSBC Türkiye özellikle 2014'te oldukça zorlu bir yıl geçirmiş ve kârdan zarara dönerek 55,9 milyon TL net zarar açıklamıştı. Bankanın 2013 yılındaki net kârı 29,8 milyon TL seviyesindeydi. Bankanın 2014 küresel faaliyet raporunda Türkiye'de yaşanan sıkıntılar, BDDK ile Merkez Bankası'nın kredi kartı faizlerine sınırlama getirmesine bağlanıyordu.
Bu önlem, kredi kartı ve bireysel kredi büyümelerini yavaşlatmak adına Başbakan Yardımcısı Ali Babacan önderliğindeki ekonomi ekibinin aldığı tedbirlerden birisiydi.
HSBC'nin küresel faaliyet raporunda ayrıca Türkiye'de büyümenin yavaşlamasının da bankacılık sektörüne olumsuz yansıdığı ifadeleri yer alıyordu.
HSBC Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Brian Robertson ise 2011'den bu yana hem Avrupa hem de Türkiye'de özel sektör yatırımlarının zayıf seyretmesi nedeniyle ticari kredilerde istenen ivmenin yakalanamadığına vurgu yapıyordu. HSBC'nin Türkiye'den çıkmasında etkili olan konulardan birisi de bankanın bireysel bankacılıkta yaptığı yatırımın karşılığını alamaması oldu.
300'e yakın şube açmasına karşın HSBC'nin toplam mevduattan aldığı pazar payı 2014 sonu itibarıyla yüzde 1,8 seviyesinde kaldı.
Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre 2014 sonunda Türkiye'de toplam 156 milyon adet mevduat hesabı varken, bu hesapların sadece 3,2 milyonluk kısmı HSBC'deydi. Bankanın büyüme yakaladığı alan ise kredi kartları oldu. Bireysel kredi pazarındaki payı yüzde 2,4'te kalan HSBC, kredi kartı sayısında yüzde 3,3, kredi kartı alacaklarında ise yüzde 5'e yakın pazar payına ulaşmayı başardı.
Ancak kredi kartı alacaklarının sektör için risk düzeyi en yüksek olan kredi türü olarak kabul edilmesi, HSBC'nin Türkiye faaliyetlerini gözden geçirmesine yol açtı.
--spoiler--