Merkezi Houstonda bulunan Dinler Arası Diyalog Enstitüsü (IID) dün bir ilke imza atarak kilise, havra ve caminin yan yana bulunduğu Dinlerarası Barış Bahçesinin temellerini attı. Farklı dinlerden insanların kullanımına açık olacak olan Barış Bahçesi aynı zamanda bir öğrenim merkezi olarak da işlev görecek. IID Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Alp Aslandoğan, Dinler Arası Barış Bahçesinin Houstonun sembolü olacağını ve kültürel dini çeşitliliğe büyük katkı sağlayacağı görüşünde:
Barış Bahçesi, farklı dinlerden insanların birbirlerini anlama ve dostça ilişkiler geliştirmelerine katkı sağlamayı hedefliyor. Bahçede bir müze, öğrenim merkezi, kütüphane de bulunacak.
Barış Bahçesi üç büyük dinin ibadet merkezi olan havra, kilise ve caminin yanısıra bu dinlere ait önemli sanatsal ve tarihi eserlerin replikalarına da ev sahipliği yapacak. Ancak Budizm ve Hinduizmin de unutulmadığını belirten Dr. Aslandoğan, dünya çapında faaliyet gösteren bu dinlerin de bahçelerinde temsil edileceğini belirtiyor.
Bahçede, seminer ve panel programlarının yanısıra bu dinlere ait öğretici belgesel filmler de gösterilecek. Konser ve düğün merasimlerinin de gerçekleşeceği bahçe ibadete de açık olacak.
Programın açılış konuşmasını yapan IID Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Alp Aslandoğan, Teksas Dinlerarası Barış Bahçesinin, çatışmalar ne denli yoğun olursa olsun, bizlerin barışın tarafında olduğumuzun ifadesidir. Rahibe Teresanın dediği gibi bizler karanlığa küfretmektense bir mum yakıyoruz. şeklinde konuştu. Zaman zaman medyanın kendileri hakkında rahatsız edici yayınlarda bulunduğunu belirten Aslandoğan, korkunun ve nefretin yıpratıcı etkileri ile mücadele etmenin güçlüğünü hissedebiliriz. Ancak inananlar olarak sevginin korkudan daha güçlü olduğunu da biliyoruz dedi.
Programın ilk duasını ise Galveston Başpiskoposu Cardinal DiNardo yaptı.
Programda Piskopos Janice R. Huie, Houston Sultanahmet Camii imamı Mustafa Yigit, Beth Yeshurun Hahamı Steven Morgen, Texas Piskoposu Andrew Doyle, Lousiana Körfez Bölgesi Kiliseler Meclisi Piskoposu Michael Rinehart, IID Yönetim Kurulu Üyesi ve Houston Üniversitesi Dini Çalışmalar Direktörü Dr. Lynn Mitchell, Yeni Ahit Presbiteryen Kilisesi Yönetim Kurulu Başkanı Garry Schoonover, Maqom Talmud Okulu Kurucusu Haham Judith Abrams Dinler Arası Barış Bahçesinin açılışına dualarıyla eşlik ettiler.
Dr. Lynn Mitchell, Fethullah Gülenin şu ana dek farklı dinlerden birçok insanı biraraya getirerek dünya barışına çok büyük katkı sağladığını söyledi.
C Bölgesi Belediye Meclisi Üyesi Anne Clutterbuck, 22. Bölge Eyalet Meclis üyesi Joe Deshotel, 13. Bölge Eyalet Senatorü Rodney Ellis, 9. Bölge Federal Kongre üyesi Al Green, 18. Bölge Federal Kongre Üyesi Sheila Jackson Lee de bahçenin açılışı ile ilgili birer konuşma yaptılar.
Kongre Üyesi Al Green, konuşmasında ABDnin bir süper güç olarak dünyayı yönetebileceğini ama asıl önemli olanın dünyaya barış getirebilmek olduğunu söyledi.
Yapılan duaların ve konuşmaların ardından, din adamları ve kongre üyeleri hep birlikte Barış Bahçesinin temellerini attılar.
ikiyüzü aşkın izleyicinin katıldığı programa basın mensupları ve akademisyenlerin yanısıra Türk toplum temsilcileri de ilgi gösterdi.
Kongre üyesi Al Green: Bu proje çok önemli. Dünyada nükleer silahları olan dokuz ülke var. Bu nükleer güçle maalesef yeryüzündeki varlığımızı sona erdirebiliriz. Bu Barış Enstiüsünün yaptığı iş bize kardeşçe yaşamamız gerektiğini anlatması bakımından çok önemli. Kardeşçe yaşamasını öğrenemezsek, aptalca ölmek zorunda kalacağız. Bu enstitünün yaptığı şey komşuluğu kardeşliğe çevirmek. Şehrimize barış getirmeye devam ettikçe onlarla çalışma yolları aramaya devam edeceğim. şeklinde konuştu.
Programa katılan iş adamı Atilla Tuna: Program çok ilginçti. Amerikada özellikle Müslüman Türklerin önderliğinde bu kadar dini liderin biraraya gelip böyle bir açılışa katkıda bulunmaları son derece önemliydi. Amerikadaki bu tür diyalog faaliyetleri aritmetik değil geometrik dizi gibi artıyor. Katlanarak büyüyor. şeklinde konuştu.
Houston Sultanahmet Camii imamı Mustafa Yiğit de, Temelleri atılan bu bahçenin adı Barış Bahçesi. Nitekim Allah(C.C) Hucurat suresinde bize yeryüzünün bir barış bahçesi olması gerektiğini söylüyor. Ayrıca böyle bir bahçenin temelinin bugün burada atılmış olması Müslüman olmayan insanları mescidde barındırma hoşgörüsünü gösteren Peygamber Efendimizin (s.a.s) de sünnetini temsil etme anlamına gelir. dedi.
Programı izlemeye gelen Gülen Hareketi adlı kitabın yazarı Houston Üniversitesi öğretim üyesi Profesör Helen Rose Ebaugh ise, Buraya sadece politikacıların değil aynı zamanda dini liderlerin de gelip dua etmeleri son derece önemli ve etkileyiciydi. Dünyada barışı tesis için çabalarımızı artırmamız gerekiyor. Bence bu çok iyi bir model. Çağımızda globaleşme çok önemli ve Gülen Hareketinin sadece Türkiye ile sınırlı kalmayıp globalleştiğini görmek çok etkileyici. şeklinde konuştu.
Temel atma töreninin ardından, Göçmen Reformu için Hareket Çağrısı başlıklı dua programına geçildi. Programın bu bölümünde din adamaları göçmenlik sorunuyla ilgili görüşlerini paylaştılar. Programın bu bölümünde söz alan Houston Sultanahmet Cami imamı Mustafa Yiğit, Hz. Muhammedden bir hadis naklederek inananların tek bir vucut olduğunu, vucudun bir parçasının hastalanması durumunda, bundan tüm vucudun etkileneceğini belirtti.
Çok düşünceli olmalı ve bütün vücudu ihtiyaçlarını dikkate almalıyız. Bu biraz zor olabilir ancak başkalarının problemleriyle de ilgilenmek ahlaki bir sorumluluktur. Bu sorumluluk sadece Müslümanlara değil, tüm topluma aittir diyen Mustafa Yiğit, 'Allah, insanları tüm yaratılmışlarla birlikte insanlığı sevmeye, ihtiyaç sahiplerine yardım etmeye ve gerektiğinde kendimizi başkalarına tercih etmeye davet etti. hepimizi bu davete icabet etmeye çağırıyorum.