Armand Van Helden, Frankie Knuckles, Junior Vasquez, Larry Levan gibi isimlerin gelişmesinde öncü olduğu ve çok dallanmasına rağmen kitlesini kitlemeyi başarabilen müzik türü.
Türkiye'de de electronic müziğin en çok beğenilen türü.
house music, 1980'lerin ortasında, chicago'daki club djlerinin geliştirdiği ve bir şekle soktuğu elektronik müzik türüdür. 1970'lerin soul & funk tarzından oldukça etkilenmiştir. house müziğin en önemli elementi kick drumın her vuruşa bir denk gelmesidir. aynı zamanda buna ''four to the floor beat''i de denir. genel olarak kick drum soundu drum machine ya da sampler kullanılarak meydana getirilir. house musicdeki davul genelde hihatlerle süslenir ve doldurulur. snare(trampet) ya da clap(alkış) her vuruşta ya da 2 vuruşta bir duyulur. bu ritim çeşiti aynı zamanda four on the floor olarak da bilinir ve 1960 ve 70 lerin drum patternidir. tempo genelde 118 ve 135 arası değişir.
house müziğin ismini chicago'daki ünlü gece kulübü the warehouse'dan aldığı tahmin edilmektedir. aslında 70 ve 80 lerde the warehouse gayler tarafından ziyaret edilen bir clubmış. bu biraz da house musicden soğutabilir. *
DJ Frankie Knuckles da the warehouse'da performans sergileyen djlerdenmiş. gay olup olmadığı hakkında pek bilgi bulamadım webde. öyleyse de bizi ilgilendirmemeli sanırım. Neyse günün birinde bu dj, dance parçalarını trax records firmasıyla beraber piyasaya sürüyor. sonra bu parçalar zamanla adını ''house'' parçaları olarak değiştiriyor. halk arasında DJ Frankie Knuckles'ın çıkarttığı albümdeki parçalar ''house'' olarak nitelendirilmeye başlanıyor. tüm olayı bu yani.
Altın yıllarını doksanların başından ortalarına kadar yaşamış olan müzik türüdür. Özellikle 92-96 yılları arasında ortaya koyulan eserler, şimdilerde "House music yaptığını sanan David Guetta" gibi ucuz adamların yaptığı işlerden çok daha saygı duyulasıdır. Kerri Chandler, Roger Sanchez, Mood II Swing, Grant Nelson, Master At Work gibi kişilerin/grupların yaptığı işleri dinledikçe neden on yıl daha erken doğmadım diye sormadan edemiyorum.
Trance ile alakası olmayan, damardan verilen ilaçlardan ziyade, beyne verilen ilaçlarla akraba olan müzik türü. Trance'in son yıllardaki kısırlığı, House'un çıkışına bağlanıyor. Özellikle tiesto'nun kendisi, bunun apaçık örneğidir. Bir David Guetta realitesi var zaten; sormayın, gitsin. Tiesto, bu bağlamda, her ne kadar Love comes again gibi bir tapınak inşa etmişse de, David Guetta piyasasına doğru yanaşmakta.
elektronik müziğin bir dalı olarak house müzik, 1980'lerin başında chicago'da başlamıştır. frankie knuckles adlı prodüktörle başlayan bu müzik türünün birçok çeşidi vardır. (euro house,progressive house,tech house,electro house vs.) Dans müziğiyle birçok benzerdir fakat ayrıntılı bakıldığında house çok farklı bir türdür. 90'ların başından itibaren house'un temsilcisileri daft punk,bob sinclar,david guetta,antoine clamaran,plastikman gibi isimler olmuştur. şu anki dj prodüktörlerin çoğu ise house müzik ile uğraşır.
(bkz: https://www.youtube.com/watch?v=TnERa69atgA)
insanların xtc, esrar, bonzai vs maddeler kullanıp kafayı zirveye ulaştırma aracı olarak kullandığı en yaygın müzik türü. O kafalarla bambaşka gelir sesler, bazen silkseler göremeyeceğiniz hayallere dalmanızı (bkz: esrar), bazen ışık hızında dans etmenizi sağlar (bkz: xtc).
Bu işle uğraşan bazı türk djlerden en ünlüleri;
(bkz: dj ibrahim çelik)
(bkz: dj army)
(bkz: dj fahri yılmaz)
(bkz: dj muratti)
(bkz: dj samet kıyak)