horlamak, uyuma eylemi sırasın çevrenizdekileri gerçekten rahatsız eden bir şeydir.. eğer kibar bir insansa yanınızdaki, yastığınızı hafifçe oynatmak suretiyle o lanet olasıca sesınizi kesmeniz için çabalar. eğer hayvansa, birşeyler fırlatır yada küfür ederek sizi uyandırır. şu anda kardeşim öküz gibi horlayarak uyuyor ve ben klavyeye kıracak gibi basıyorum. uyan laaan uyaaan , çıldıracağım artık !
gırtlağa ciddi zararlar verebilen, uyku kalitesini düşüren, sabah kalktığınızda yorgun ve karamsar hissetmenize neden olan, gürültü sebebi rahatsızlık verici sesler senfonisi. genelde uyurken olur.
o kişi keyifli keyifli uyuyordur, içinde bir kötülük fesatlık yok, mükemmel şekilde uyuyor, bu işin tek handikapı çevredekiler uyuyamıyor o.
ben asıl horlamayan insandan korkarım, artık ne tür hinlikler varsa kafasında, onları kurguluyor demek ki, onlar gerçek hayatta bir uygulanmaya kalkarsa horlayan insanı çok ararsınız o zaman.
hem ne varmış canım horluyorsa bırakın horlasın.
(edit: olayın benimle alakası yok canım, ben horlamam aslında yani, tabi, sanırsam, öyle, bence, kanımca, kesinlikle belki de...)
öküzcesine gerçekleştirdiğim eylem. sevgiliciğim kaydedip sabahına dinlettiğinde inanmak zorunda kaldım. yoksa ben de inanmıyordum evet. ayı gibi horluyorum. daha doğrusu kükrüyorum.
hayatım boyunca horlama sesinden nefret eden, en ufak bir horlama sesinde uyuyamayan bir insan olarak üniversiteye gelince benim de geceleri hiç de hafif olmayan bir şekilde horladığımı öğrendim. bunu kabullenmek bir yılımı aldı ama sonra pek de önemsemedim. hatta zamanla kendimle dalga geçmeye başladım, bunu kabullenmemle kendi horlamam bana pek bir şirin gelmeye başlamıştı. abarttım, bir gün "bak ben nasıl da kendimle barışık ve sevimliyim" edalarında bunu sevgilime bile söyledim. güldü. gaza geldim, çok yorgun olduğum zamanlarda uyuyakaldığımda ağzımdan salya falan akıyor bazen dedim. evet bunu da dedim. harbiden sıçmışım ya.
sonuç, birkaç ay sonra (aylar geçmiş aradan)baygın baygın telefonda konuşurken muhabbet nasıl oraya geldi hatırlamıyorum amaa bana;
-ne kadar sevsen de horlarken ağzından salyalar saçarak uyuyan birine sarılamazsın geceleri ya...
dedi. hakettim mi evet. ama o da hakettiğini aldı. huff.
hiçkimsenin kabul etmediğin insan davranışıdır. genelde sen horluyosun denen vatandaşın tepkisi şu şekildedir.
-kim horluyo ya , ben mi? ben horlamam .
+iyi a... k.. ben götümden uyduruyom o zaman .
insanın psikolojisini bozan durumdur. horlayan kişi dışarılarda yatamaz olur ve hatta sevdiği adamın koynunda horlamanın ne itici olabileceğini düşünüp düşünüp uykuları kaçıverir, halbuki uyurken bile varlığını hissettiren bir kişi alınmalı, pamuklara sarılmalı, baş tacı edilmelidir.
senfonik bir şekilde olduğunda katlanabilirliği söz konusu olan eylem. * daha fazla yorgunluğun tetiklediğini düşünürüm her defasında. bir de bu eylemi bayanların kabullendiğine rastlamak deveye hendek atlatmak kadar zordur.
-canım feci horluyorsun yeter ya!(erkek)
-sevgilim saçmalama ben horlamam ki!(kız)
-sıçmazsın da demi aşkım sen (bu kısmını ancak içinizden) diyemezsiniz.
en azından ben senfonik horluyorumlarla vaziyeti esprili geçiştirmek en iyisidir.
horlama istem dışı olduğu için, horlayan kişinin istese de abartamayacağı ya da daha az horlamaya çalışamayacağı fizyolojik bir olaydır. tedavisi mümkündür.
horlama, genellikle küçük dilin uyku sırasındaki aşırı hareketinden ortaya çıkar. her insanda farklı derecelerdedir.
aşırı horlayan bazı insanlar uykularında kısa süreyle nefessiz kalabilirler. bu durum yanındaki insanları korkuttuğu gibi horlayan kişiyi de kalp ve solunum bozukluğuna sokar.
5'ten fazla ya da 7 saatlik bir uykuda 30'dan fazla olması durumu bir hastalık belirtisidir. bu kişiler gündüzleri uyku isteği, sabahları baş ağrısı, yorgunluk ve depresyon belirtileri gösterirler. daha ileri safhada kalp ritminde bozulma ve cinsel isteksizlik başlar.
bu hastaların tam bir kulak, burun, boğaz muayenesinden geçirilmesi gerekir.
bu tür bir hastalık yoksa horlamanın azalması için alkol ve sigarayı bırakma, azaltma, zayıflama, rahat bir yastık seçimi gibi önlemler alınabilir.
burun yapısına bağlı bazı horlamalarda ameliyatla çözüme ulaşılabilir.