bazen sınavdan önce yani sınava çalışma amacıyla öğretmenlerin yaptırdığı uygulamadır. sınav soruları yazdırılır, 'bu sorulardan örneğin 5 tanesi sınavda çıkacaktır, bunlara çalışın' denilir.
iyilik gibi görünse de bir öğretmenin öğrencilerine yapacağı en büyük kötülüklerden biridir. bu açıdan bakıldığında soruları alan çocuk konunun o dar kısmıyla geçici bir ilgi kuracak ve asıl konuya asla hakim olamayacaktır. o yüzden eğitimcilere sesleniyorum: eğer iyilik yapmak isiyorsanız çocuklara soruları vermeyin! bırakın çalışıp tüm konuya hakim olsunlar.
- hocaam bunu ayrıntılı mı yazalım yoksa bi cümleyle açıklayalım mı? denir ve o sırada önündeki zeka küpü arkadaştan cevabı söylemesi istenir
- hocaam son soruyu bir kez daha tekrarlayın yazamadımda denir vee bu sefer zulalanmış ders kitabından sorunun cevabına bakmak için hoca oyalanır..
genelde evde sınav sorusu hazırlamakla uğraşmamış geceden kalma hoca, açar sınav esnasında kitabı artık allah ne verdiyse..
olağan durumdur keza hoca sınav sorularını bir kağıda yazıp fotokopi çektirmeye üşenmiş ve bu işi de öğrencisine yüklemiştir, asıl güzel olan durum ise hocanınn sınav sorularıyla birlikte cevaplarını da öğrencilere yazdırması şeklindedir
soruyu hazırlamayı unutmuştur veya kendi dersi değilde, öğretmeni eksik olan bir derse giriyorsa kendini yormak istemeyip kitaptan bakıp 5 soru yazdırmasıdır . soruların hepsini konuların sonundaki değerlendirme çalışmalarının arkasından yazdırır . ***
örnek olarak (bkz: din kültürü hocasının milli güvenlik dersine girmesi)
ortaokuldayken bir hoca yazdırmamıştı ama kırtasiyeden sınav sorularının cevaplarının olduğu kağıdı aldırmıştı ve ondan çalışmıştım. maalesef tek bir yanlışım olduğu için 90 almış olabilirim.