üniversitede iki ayrı hoca aynı dersi veriyordur. herikisini de tanımadığın için rastgele birini seçersin. dönem sonunda bakarsın ki vize final 10, ders ff. bunda bir yanlışlık olduğunu düşünürsün. yaz okulunda diğer hocayla şansını denersin. sonra bir sabah uyandığında vizeden 80 aldığını görürsün. işte türk eğitim sistemi.
sınav sisteminin kişiye uygunluğunun kanıtıdır.
ilk iki sene testin cazibesine kapılır kişi ve derki kendince; "ulen test sonuçta öküz müyümmü alamicam yüksek not"
ve vizeye girer. 12 sorudan nasıl 8 alabildiğinin hayalini kurarken finaller başlayıverir. final sonuçlarında da sonuç olarak imkansızı başarıp 9 alınır. bu sınav şeklinin cazibesine kapılınıp ilk iki sene 2 farklı dönemde 2 farklı ders veren hocanın 4 sınavına girilir ve hep aynı notlar alınır.
yaz okulunda ise başka bir hocanın klasik olan sınavında 60 ı görünce vay be ben neymişim moduna girilir.
finaller için can sağlığı.
çıkarılan sonuç; her test kolay değildir. 6-7 şıklı olanlar hiç değildir.
Yaz okuluna müşteri bulma sanatının neticesidir.
Sonraki sene hocalar yer değiştirir. Bu tezgah da böylece sürer gider...
(bkz: Öğrenci paslaşması)
(bkz: Eski Asistana kıyak)
marmara tef*te, teknik resim dersinden, yaklaşık 3000 öğrencinin 1000 tanesini 2 ila 7 yıl arası bir süredir dersten bırakan hocanın ardından, diğer hocanın sınav zamanı anfi kalabalığını en aza indirmesi, üstüne bi isyanla gaza gelip sınavda ders anlatmasıdır, eli öpülesidir. **
tam tersi de görülebilen durumdur. örneğin bir lisede branş öğretmeni eksiği vardır. o branşa din hocası beden hocası gibi adamlar gelir. konuyu bilmediğinden bol keseden not verir. 2. dönem branş öğretmeni okula temin edilir meb tarafından ve beden hocası yerine asıl ders hocası gelir.. tüm notlar düşer..
başıma gelmiş bir olaydır.Gerçektende doğru yani.Matematikden 3 sınav ortamalamam birdi.2.dönem bi değişti.yazılı ortalamam 92 oldu.nerde görsem elini öpüyordum adamın.
vizeden yüz aldıktan sonra son hafta hocayla takışırsan finalden sıfır alırsın bu da eğitim sisteminin güzelliğini gösteren başka bir durumdur.*
halimiz içler acısı.