milan kundera'nın kitsch tezine dayanarak ulaşabileceğimiz sonuca göre, yaratılışındaki kusurlardan muzdarip kitlenin bokla ilişkisi sonucunda ortaya çıkan duyguların boy verdiği başlık. yaradılışın kitsch'i boktur gibi bir sonuç ortaya çıkarılabilecek başlık.
milan kundera şöyle der ;
son zamanlara kadar bok lafının basında b.. olarak geçmesinin ahlaki kaygılarla hiçbir ilgisi yoktur. bokun ahlaksızlık olduğunu öne süremeyiz herhalde, değil mi? boka karşı çıkma metafizik bir karşı çıkıştır. her gün yaptığımız dışkılama işi yaradılışın kabul edilmezliğinin günbegün kanıtlanması demektir. ya/ya da: ya bok kabul edilebilir bir şeydir (bu durumda banyonun kapısını kilitlemeyelim) ya da kabul edilemeyecek bir biçimde yaratılmışız demektir. bundan da şu çıkıyor demek ki; 'varoluşla kesin olarak uzlaşma'nın önerdiği estetik ülkü, bokun reddedildiği ve herkesin bok yokmuş gibi davrandığı bir dünyadır. Bu estetik ülkünün adı kitsch'dir.
insanlık hali doğal ihtiyaç gibi kelimeler ile olayı yaşıyan avutulmak istensede olayı yaşattığı travmadan çıkması için daha çok uğraşması gerekebilir.