hms hood

entry4 galeri0
    1.
  1. ikinci dünya savaşı öncesi ve sırasında birleşik krallık deniz kuvvetleri'ne bayrak gemisi olarak hizmet savaş kruvazörü*.

    1916'da sipariş edilmiş, 1920'de suya indirilmiş ve 1941'de bismarck tarafından batırılana dek birleşik krallık'ın amiral gemisi olarak dünyayı dolaşmıştır.

    bismarck'ı efsane durumuna getirilen karşılaşmaları ikinci dünya savaşı'nın ve belki de dünya tarihinin en ünlü deniz savaşlarından biridir. dönemin tüm olanaklarından ve üstün alman teknolojisinden sonuna kadar yararlanmış olan bismarck, deniz savaşlarındaki değişimler nedeniyle yapıldığı gün bile çağdışı olan hms hood'la kedinin fareyle oynadığı gibi oynamış, sıkılınca da batırmıştır.

    bu kadar kolay batmasının temel nedeni zırhının eski deniz savaşlarındaki yakın çarpışmalara uygun olarak yanlarda güçlü olması, tepesininse neredeyse tümüyle savunmasız olmasıdır. bismarck'ın uzaktan gönderdiği ve tepeden inen mermileri bu savunmasız bölgeye vurduğu ilk anda hms hood'un yazgısı zaten belli olmuştur.

    batışıyla birleşik krallık deniz kuvvetleri'nin deniz hiyerarşisinde tepedeki yerini yitirmesini sağlamıştır.

    sonradan öcü alınmak için birleşik krallık deniz kuvvetleri'nin kayıklarına kadar yüzen her aracı bismarck'ın peşine takılmış; dümen tertibatında sorun yaşayan bismarck kaçamamıştır. gelin gelelim onca gemiden atılan tonlarca mermi değildir bismarck'ı batıran. kendi mürettebatı batırmıştır bu devi.

    gene de belirtmeden geçmeyelim, ikinci dünya savaşı'nın en büyük gemisi bismarck ya da ikizi tirpitz değildir. japonya'nın gururu olan ancak hiçbir zaman potansiyellerine uygun kullanılamayan yamato ve musashi'dir.
    1 ...
  2. 2.
  3. 3.
  4. Jutland savaşı'nı kazanmalarına rağmen almanlardan çok sağlam bir dayak yemiş olan ingiliz donanmasının sözkonusu deniz muharebesinin akabinde benimsediği manevra kabiliyeti yüksek savaş gemisi stratejisinin ilk meyvelerindendir hms hood.

    Şöyle ki, Jutland Savaşı'nda sayıca çok az olan almanlar kalın zırhlı ağır toplu gemilerle ingilizlere dalmışlar, "hızlı olalım ağır vuralım" diye üretilmiş zırh yerine nerdeyse çarşafla kaplı olan ingiliz gemilerini önlü arkalı domaltıp dayak ata ata perişan etmişlerdir. ingilizler de bunun üzerine hız ve manevra kabiliyeti bol, kendine yaklaştırmadan savaşacak hafif gemi tasarımlarına yönelmişler ve hood gibi ağır kruvazörler ortaya çıkarmışlardır.

    Hms Hood'un bismarck ile olan hikayesini çoğu insan bilir. Bismarck 5. salvoda hood'un arka cephaneliğini havaya uçurmuş, bu patlamayla zaten incecik olan gemi titanic gibi ortadan ikiye bölünerek 1300 küsür mürettebatıyla 3 dakikadan az bir sürede tümüyle batmıştır. Burda yaygın olan efsanenin aksine hood'un yanlarında zırh vardır, ama güvertede zırh kalınlığı yok denecek kadar incedir. Zaten hood'un kaptanı da bunun bilincinde olduğu için top mermileri yukardan değil, yandan gelsin diye bir an önce Bismarck'ın dibine kadar sokulup savaşmak istemiş ve bundan ötürü de tam sürat bismarck'a doğru gazlamıştır. Bismarck'a burun dikine geldiği için zaten başlarda darbe yememiş, ama stratejik bir hata olarak çok erken dümen kırıp tüm topları bismarck'a doğru daha henüz uzak mesafedeyken yöneltmek istemiştir. Hata işte burdadır. Yan döndüğü gibi arka cephaneliğe topu yemiş ve havaya uçmuştur.

    Batarken öndeki 2 topu son kez ateş açmıştır denilir ama teorilere göre bu aslında top atışı değil, ön cephaneliğin de tam batış esnasında patlamasıdır. 2001'de keşfedilen enkazında hood'un sadece burnu bulunmus, burun ile kule arasında cephaneliğin yer aldığı kısım yoktur, sağda solda binlerce parçası serpilmiş olarak durmaktadır. Yine ilk patlamanın olduğu arka cephaneliğin olduğu bölüm de yoktur. Gemi enkazı bir burun, dümenin olduğu kuyruk ucu ve orta kulenin olduğu kısım ile patlama neticesinde okyanus dibinde geniş bir araziye serpilmiş milyonlarca enkaz parçacığından ibarettir.

    Sadece 3 kişi bu faciadan kurtulmuştur.
    0 ...
  5. 4.
© 2025 uludağ sözlük