her şey yaratılmıştır. burada önemli soru kimin yarattığı.
misal hücreleri allah mı yaratmıştır? yoksa atomlar mı?
yaratmak bir şeyi var etmektir ve fiziksel açıdan hücreleri atomlar var eder(yaratır) fakat siz buna allah'Ta diyebilirsiniz.
başlık anlam bakımından düşük. sıkıntı o bence.
herşey yaratılmıştır. lakin insanların kafasının almadığı nokta, allah evreni yaratırken sebepler düzenini yarattı. yani bu ne demek:
suyun ateşi söndürmesi gibi sebep sonuç ilişkisi içinde bütün sistemi mükemmelen yarattı ve sistemin işlemesi için emir verdi: 'ol!' dedi ve herşey zamanla birbirini tetikleyerek oluşuverdi.
her şeyin bizler tarafından yaratıldığını anlatmaya çalışan düşüncedir. ideolojilerin, dinlerin veya aşkların bizim yücelttiğimiz olgular olduğunu anlatır. ama en önemlisi nasıl mutlu olduğundur, eğer yaratıldığını doğru bulup onunla mutlu oluyorsan sen zaten iyisindir daha fazlasını düşünmemen gerekir.
Hiçbir şey yaratılmadı; öyle ki tanrıyı bile biz yarattık ama bu yaratma da doğal süreçlerin bize yarattırdığıydı. Nedir bunu anlamak için biraz düşünebilmek gerekir ama o da çoğu insana zor geliyor.
2-3 felsefe kitabı okuyup kendini filozof sanan ekşi sözlük yazarının komik tespitlerindendir.
"ateistlerin boş fikirlerine yordukları kafalarını yararlı işlere yorsalar şimdiye ışınlanmayı bulurlardı" gerçeği yanında deli saçması kalır.
(bkz: ben sana düşünemezsin demedim, aklınla düşünemezsin dedim)
(bkz: götüyle düşünen adam)
yanlış önerme. yaratıcı güç beyindir. mesela şizofreni kendi beyninin yarattığı bir dünyada yaşıyor insan.
eğer yaratıcı bir tanrı varsa bu kez de tanrıyı kimin yarattığı sorusu cevap bekler. bu şekilde sonsuz sayıda tanrı olması gerekir. o yüzden tanrıyı yaratan da insan beyninin ta kendisidir.
insan eski çağlardan bu yana ekosistemin kendi kendine meydana gelemeyeceğini, illa ki onu yöneten, düzenleyen, meydana getiren bir varlık olması gerektiğini düşünür ancak bu varlığın kendi kendine meydana gelmiş olduğunu kabul eder. çok tanrılı dinlerde bile diğer bütün tanrıları yaratan, onların babası sayılan en büyük tanrı hiç kimse tarafından yaratılmamıştır.
mükemmel olan her şey illaki bir yaratıcı tarafından yaratılmak zorundaysa ve o yaratıcı tüm evreni yaratmışsa tüm bu yarattıklarından daha mükemmel bir varlık olduğundan onun da başka bir yaratıcı tarafından yaratılmış olması gerekir.
aslında bir yaratıcı olduğunu düşünenler ve düşünmeyenler temelde aynı mantık çerçevesine yerleştirirler inançlarını. birisi yaratıcının kendiliğinden meydana geldiğini düşünürken diğeri tüm bu düzenin kendiliğinden meydana geldiğini düşünür.
sonuçta yaratılışa inansanız da inanmasanız da bir şeylerin kendiliğinden meydana gelebileceğini kabul etmek zorundasınız.
Işınlanmayı inananların bulmasını bekleyenleri de gördük. Işınlanma bulunacak olsa yine bir ateist bulur. Bu arada tanrının varolma ihtimalini saçma ve gereksiz buluyorum yani bence yok; ama ateist değilim.
Bireysel doğruların ortaya çıkardığı bir söylemdir. Kişiye özel olduğundan gerçekliği üzerine konuşulması dahi saçmadır. inanç denilen şeyin hassasiyeti nedeniyle insanları tahrik edebilir, kırabilir bu cümle.