craig adında bir felsefeci vardır. son derece hazır cevap olan bu arkadaş, teizm üzerine argümanlar geliştirmektedir. bu tür soruların cevabı için craig'i izleyebilirsiniz.
Neden hiçbir şeyin yerine bir şeylerin olduğu sorusu, Daha geniş kapsamlı, Neden şeyler, oldukları gibi? sorusunun bir parçasıdır. Bilim insanları, bu sorunun cevabını, derin kanunlar arayarak bulmaya çalışırlar. Zaten her şeyin teorisi gibi nihai bir kuram da neden bir şeyin var olduğu sorusuna ışık tutabilir. Doğa kanunları, bir şeyin "olması gerektiğini" buyuruyor olabilir. Mesela bu kanunlar, boş uzayın*** istikrarlı bir faz olarak tanımlanmasına izin vermez. Yine de bu, bizim şaşkınlığımızı silip götürmeye yetmez; çünkü bu sefer, neden kanunlar böyle de başka türlü değil? diye sormamız gerekir. Kanımca, elimiz daima bu gizeme mahkûm olacak.
Tanrıya inanmanınsa bir faydası olduğunu sanmıyorum. "Tanrı" derken, aklımızda kesin bir şey (sevgi dolu, kıskanç, korkunç ya da başka türlü) bulunuyorsa, tanrının neden böyle olduğu, neden başka türlü olmadığı sorusuyla karşı karşıyasınız demektir. "Tanrı"nın, evrenin varoluşunun ardında olduğundan bahsederken aklınızda çok kesin bir şey bulunmuyorsa, neden bu kelimeyi kullanıyorsunuz? insanın trajedisinin bir parçası bu: anlayamadığımız bir gizemin karşısına başka bir gizemi koyarak rahatlamış gibi yapıyoruz.
Fiziği aslında anlamıyoruz. Büyük Patlama'ya yakın, aşırı yoğun ve aşırı sıcak koşullara geri döndüğümüzde, genel görelilik çatırdıyor. Kaçınılmaz tekillikler hakkında teoremler alıntılayan insanlara da şüpheyle bakıyorum. Örneğin Stephen Hawking'in kuramları değerlidir, zira bir noktada, örneğin bir yıldızın çökmesi durumunda, teorilerimizin artık geçerli olmadığını ima eder*. Ancak bunun ötesinde bir şey söyleyemezsiniz. Şu anda fazlasıyla cahiliz. Gelgelelim, bazı bilim insanlarının, çoklu evrenler ya da kuantum tünellemesinden doğan evren gibi büyüleyici görünen varsayımları için de bir sorun var: elimizde, bunların doğru olup olmadığına karar vermemizin bir yolu yok.
Bunun yanında, Leibniz'in sorduğu bu soru, ateizme karşı sunulabilecek bir argüman değildir; naturalizme karşı sunulabilecek bir argümandır.
Bir ek daha yapmak gerekirse, William Lane Craig gibi adamlar, bu tip soruları genelde hıristiyan teizmi için kullanırlar; gerçekçi bir cevap getirmeye çalışmazlar*.