herkesin felsefesi kendine..
-
bir sınır, durak veyahut nefes alma noktası var ve bu insan algısı/derinliği çerçevesinde genişler-daralır ya da yok olur.. bu sınır tabii ki bir dini inanç sonucu da oluşabilir -ki genellikle de dini inançlar belirler sınırları ya da ahlak.. toplumsal, evrensel, aile ahlakı.. kültür de belirleyebilir.. herhangi bir ırk'ın, grubun lideri de belirler.. yani bir birey olarak kendimizden çok bir başkasının hakimiyetindedir.. trafik kuralları gibi.. bu nedenle belki de ya tamamiyle bütün sınırlar belirlendiği için başımızı kaldırmayız ya da bütün sınırları kaldırıp bize sonsuz ufku vaadedene boyun eğeriz.. "güdülmeliyiz" diye düşünürüz.. bir şekilde.. o ya da bu isimlerin, zamanın ve mekanın önemine dikkat etmeyiz.. on bin yıl önce de şimdi de başımızı kaldırmayız.. ya her şeyi yasaklayana ya da her şeye izin verene boynumuzu kıldan inceltiriz..
idam sehpası, sonsuza yükselen bir kale ya da bir kurşun. Hiç Farketmez bir söz ile bitiririz her şeyi.. öyle ya da böyle..
hasan sabbahin cenneti vaad edip, kendisinin ateist oldugunu saklamasi, bunu en buyuk sir olarak nitelemesiyle; kurnazlarin kurnazi, zeki adamin bas felsefesidir.