Popüler romanları pek okumam ama ileride yazacağım kitap için bana bir şeyler kazandıracak romanları -özellikle bilimkurgu ve distopya- okurum yoksa tarih, felsefe, sosyoloji gibi alanlarda yazılmış kitapları okumak daha faydalıdır efendim.
bir yaştan sonra kurgu şeyler okumak insana anlamsız gelebilir ama hayatın toplumsal, ekonomik ve siyasal gerçeklerinden beslenen romanlar okuyana bir şeyler katabilir.
Eksiktir, farkında değildir ve okumadığı sürece hep yarım kalacaktır. O güzel insanların muhteşem iç dünyalarını asla bilmeyecek ve hep eksik kalacaktır.
eski dönemlerde bendim. açıkçası eksikliğini de hiçbir şekilde hissetmiyordum okumaya başladıktan sonra kitap okumadığım dan kaynaklı var olan eksikliğimi hissetmeye başladım.
roman sanatını sadece başka insanların yaşamını anlatan bir tür sananlar elbette roman okumayı gereksiz bulabilir. hatta bunun bir sanat olduğundan da haberdar olmayabilir. bir roman okuduğunuzda yalnızca içindeki öyküyle ilgileniyorsanız, ondan merak duygunuzu tatmin etmekten başkaca bir fayda göremezsiniz.
roman sanatının doğasını anlayanlar için içindeki öykü ve hatta zaman sırası sadece zorunlu olarak bulunması gereken bir iskelettir. iskeletin dışında kalan şeylerle ilgilenmeyen okurların bir zaman sonra roman okumayı gereksiz bulması kadar normal bir şey yok.
Her yönden tartışabilirim bu konuyu ama şimdi üşeniyorum. Oturup yargı dağıtmayacağım dediğim gibi bence ne okuduğunuzun bir önemi yok önemli olan bir şekilde bir şeyler okumak. Deli denilecek kadar okuyan biriyim ama böyle düşünüyorum önemli değil yani.