hiçbir şey kaybetmemiş insandır. endüstriyel kağıt ve yayın evlerinin algısına gelmeyin kitap okumak teknolojinin gelişmediği dönemlerde insanları oyalamak için ortaya çıkmış basit bir uğraştır aynı satranç gibi. şimdi açarsın pc'yi, girersin internete kitaba falan gerek yok açık ve net.
kitap okumaktan kasıt roman vb ise benim ablam da bu gruba dahil ki kendisi sözelde türkiye sıralamasında ilk 2000deydi ve kelime dağarcığı baya geniş. ona sorarsanız asla bir şey kaybetmedi kitap okumadığı için yine olsa yine okumaz çünkü kitap okumanın zevkini asla bilmedi bir kere kitap okusaydı muhtemelen sürekli okumak isteyecekti. bana sorarsanız çok şey kaybetti bazı kitaplardan aldığım zevki hiçbir şeyden almadım.
Okudukça öğrenmeyi öğrendikçe keyiflenmeyi tatmamış kişidir. Çok okuyan mı bilir yoksa çok gezen mi diye sordukları zaman tabi ki çok gezen bilir demeyeceğim. Okuyarak her şeyi bütünüyle detaylarıyla betimlemeleriyle karşında bulursun. Kitap okumamak başlı başına kendini cezalandırmaktır aslında. Kitap okumayan insanların diğer bir kötü yanı da bir süre sonra yaptıkları şeyin iyi olduğunu, zaman kaybetmediklerini düşünmeleridir. Kitap okumayan birisinden beklenecek bir düşünce çokta şaşırmamak gerekir.
Kitap okuma eylemi de yemek yemek, su içmek gibi fizyolojik bir ihtiyaç olmalıydı. Niteliksiz kitaplar lezzetsiz yemek, nitelikli kitaplar ise lezzetli yemekler olmalıydı. "Kayıp zamanın izinde" serisi en lezzetli kitaplardan biri olmalıydı. insanlar kitap okumaya acıkmalıydı ve bir süre okumadıklarında fenalaşıp hastaneye kaldırılmalıydı. Beni anlayan sevgili okurlar, "ayyyy keşkeee" dediğinizi duyuyorum. Dünya pek sevimli bir yer olurdu değil mi? Neden tanrıların aklına böyle bir şey gelmemiş ki?
Yaşadığımız çağda garipsenebilecek durumdur. Kitap okumayan insan ne kaybeder? Buna bir çok cevap bulunabilir elbette.
Ama şu da bir gerçek ki kitap okumak su gibi hava gibi doğal bir ihtiyaç değildir. Olsa olsa Sonradan kazanilabilecek bir yetenek olabilir. Mesele piyano çalmak gibi. Herkes piyano çalabilir mi? Belli bir eğitim alırsa evet. En basit bestelerden birkaçı kısa sürede öğrenilebilir belki. Fakat herkes piyano çalmakta başarılı olamaz ya da herkes piyano çalmak istemez. Tıpkı okumayı öğrenmiş bir kişinin düzenli kitap okumayabileceği gibi.
Doğal olarak bunu bir tartışma konusu yapmak biraz mantıksızdır.
Bence kendine zevkli gelen türü henüz keşfedememiştir. Misal ben zamanında roman okuduğum zamanlar bana kitap okumak sıkıcı gelirdi. Fakat ne zaman ki tarih kitaplarını okumaya başladım ilk defa kitap o zaman zevkli gelmeye başladı.
yeni olayları geçmişi bilmediği için doğru yorumlayamayan, sorunları nasıl çözeceğini bilmeyen insandır. sonra vay efendim niye şu şunu vurdu vs. kitap okumak insan olmayı öğretir.