hitler in türkiye ye saldırmamasının sebepleri

entry289 galeri7
    54.
  1. bir teoride moskova'yı aldıktan sonra istanbul'a yönelmeyi düşündüğü şeklindedir ki bu teoriye göre moskovayı alamadığı için türkiye'ye saldırmamıştır.
    1 ...
  2. 55.
  3. 1)çünkü türkiye nazilere iyi fiyatlardan buğday,kauçuk,demir gibi önemli hammaddeleri sağlıyordu.karşılığında da bize silah veriyordu tiger hariç tüm tanklarından verdi stuka falan da verdi bf109lar falan.. baya çoştuk o aralar. iranı orta doğuyu siler süpürürdük istesek.
    2)hitler kafkas petrollerine ulaşmak istiyordu şimdi bunu türkiye üzerinden yapmaya kalksa rusya kuzeyden tepesine binerdi o yüzden direk rusyay girdi,ha diyceksiniz yunanistanı tüm balkanları falan aldı da türkiye ye neden saldırmadı,e türkiyeye saldırsa ingilterenin doğu akdenizdeki donanması kara denize girme hakkına sahip olacaktı bu da rusya seferini büyük zorluklara itecekti ayrıca ingiltere asker sıkıntısını silahlandırdığı türklerle giderecek bizi azcık pohpohlayıp almanların üstüne gönderecekti.
    3 ...
  4. 56.
  5. stratejik sebepleri olabilir. şöyle ki; almanya nın karşısında ingiltere, rusya, fransa, abd gibi ülkeler vardı. biz ise bu ülkelerle 1. dünya savaşında savaşmış ve potansiyel düşmanı olan devletleriz. almanya nın avrupa da dostu olarak italya dışında dişli bir ülke bulunmamaktaydı. italya ise daha çok afrika cephesini düşünmekteydi. biz ise sscb nin afrika ve abd ile bağlantısında kilit bir ülkeydik. her ne kadar sscb ortaasya daki türk milletlerinden bir tümen oluşturmuş olsa da bizim desteğimizi alamamıştır. hitler bizi de karşısına alsaydı rusya abd den beklediği yardımları rahatça almış olacaktı ve hitler in planları alt üst olacaktı.

    ülkemiz savaşa girmemiş ama savaşın tüm ekonomik olumsuzluklarını yaşamıştır. savaşın olduğu 1942-1945 yıllarında bütçemizin büyük bir kısmı savunma sanayiine harcanmış ve ülkemiz yıllarca süren bir yoksulluğa girmiştir. savaşın bitimine müteakip abd ve rusya nın arasında başlayan gerilim ve soğuk savaş döneminde abd rusya ya karşı bize silah ve mali yardımlar yapmıştır. bu da 1950 lı yıllara denk gelmektedir.

    sonuç olarak kimse bizim kara kaşımıza kara gözümüze göre dost veya düşman olmamaktadır. her ülke dost veya düşmanını milli menfaatlerine göre seçmektedir. yakın tarihimizde komşularımız ile olan ilişkilerimiz bunu doğrulamaktadır.
    2 ...
  6. 57.
  7. 58.
  8. o zamanki ortam ve şartların uygun
    olmamasından kaynaklanan sorunsaldır.
    şimdi ortam ve şartlar uygun olduğu
    için hitler türkiye'ye saldırıyor.
    (#14048744)
    2 ...
  9. 59.
  10. Hitlerin yazdığı bi kitaptan alıntı: musonlinı benim öğretmenim mustafa kemal de onun öğretmeni diye yazmış. Belki bu bize duyduğu saygının sonucudur. Ama bana göre rusyadan sonra sıra türkiye de olurdu.
    1 ...
  11. 60.
  12. sert karşılık görüp zaten "sonsuz" olmayan kaynaklarını iyice zayıflatmak istemediğinden olduğu sanılan bir sorunsal.

    türkiye o zaman ismet paşa´nın kontrolünde ordusu "ergenekon" falan ayağına zayıflatılmaya yeltenmemiş sapasağlam bir ordu. gerçi hitler de çok güçlü ama, işin artık "sürpriz" saldırı boyutu kalmamış, asker sınırlarda teyakkuzda trakya sınırına yığılma yapılmış....saldırsa belki teknik üstünlük onda, ama asker üstünlüğü türkiye´de olacağından, bu durumu tersine çevirmek için teknik ve insan kaynaklarını fazlaca zorlamak zorunda kalacağından, ve bu durumunda en çok sovyetlere yarayacağını düşündügünden saldırmadığı düşüncesi bizlerde hakimdir.

    hitler türkiye´ye saldırdığı zaman muharebeler uzun süre "beraberlik" içerir, kızılordu almanya´in ukrayna´da poposuna poposuna vuraraktan defetmekle kalmaz, bir de kızılordu iyice güçten düşmüş türkiye´ye doğu´dan saldırır, ve tahminen taaa mekke´ye kadar yürürdü.

    böyle bir şey gerçekten sözkonusu olabilirdi.

    ve bu durumda da dünyanın bütün petrol rezervleri elinde olacağından, ne amerika amerika , ne de çin çin olabilirdi, ve hepimiz bülbüller gibi rusça konuşur, bu sözlük entry´lerini de rusça giriyor olurduk.

    ki yüzde 70 ihtimalle aynı sebepten de abd ya da ingiltere gücünü fazlaca bölmemek için türkiye´ye karşı "barışçıl" yaklasmaya çalışmıştır. hitler savaşı kaybetmekle kalmaz, sen onu geç bütün dünya -türkiye´nin stratejik konumunu da hesap edersen, resmen komunist olurdu (amerika ve avustralya haric)

    bu senaryo oynanmış sonuç hep böyle çıkmıştır. sözlük yazarı bilsindir.
    2 ...
  13. 61.
  14. tek başına tüm avrupaya kafa tutan bir almanya göz önüne alınırsa , korktuğu için olmadığı kesindir . siklememiş olmaları daha kuvvetli bir ihtimaldir .
    2 ...
  15. 63.
  16. hitler´in esas korkusu kızılorduya karşı , kendi deyimiyle "çelik bir yumruk" indirebilmek için...türkiye´ye saldırsaydi, o yumruk "çelik" değil, ucuz demir, tahta ya da yumuşak plastik şeklinde olacaktı.

    "güç birliği" savaşlarda çok önemlidir. gücünü böldüğün zaman, aynen daha önce de söylediğim gibi, daha amerikalılarla ingilizler normandiya´ya çıkmamış.

    düşünsene kızılorduya çelik yumruk indirmiş, gene de stalingrad da , kelimenin tam anlamıyla düzmüşler herifi...ya o yumruğu indiremese n´olacaktı.

    sovyetlerin başında da "stalin" var...herkesin dediği şey nedir sevgili sözlük yazarı, biliyor musun?...eğer stalngrad´dan önc e almanları durdursalardı, o zaman normandiya çıkartmasından 2,5 yıl önce durdurmuş olacaklardı. ki bu çok büyük bir zaman inisiyatifi demektir.

    stalin, türkiye´ye hiç acımazdı, derhal karstan girer, öyle fazla batı türkiye´yle uğraşmadan ırak,suriye kuveyt arabistan diye devam ederdi.

    karşısında amerikan ingiliz ordusu da yok...ohhh ohhhh...

    1944 normandiya çıkarması olmuş olmasına rağmen adamlar avrupa´nın yarısını zaptetmeyi başardılar. dünya da 60 yıl soğuk savaş hüküm sürdü. almanya bir de sovyetlere "çelik yumruk " indirmişti !!!eğer o yumruk birazçık zayıfça bi yumruk olsaydı.. stalin almanlara hiç acımadı, bize de acımazdı. bi harita var, bütün arabistan, avrupa taaa ispanya´ya kadar - ki ispanya´da o zamanlar franco var, onu kafalardı stalin- ...

    bizler bambaşka insanlar olurduk.
    3 ...
  17. 64.
  18. nazi almanyasının siyasi görüşü nasyonel sosyalizm idi ve bu görüşe en büyük rakip rusya'nın komünizmi idi. diğer taraftan avrupa'da ki en büyük rakip ve 1. dünya savaşından kalma hesabı olan ülke de ingiltere idi. dolayısı ile asıl hedef ve zor lokmalar rusya ve ingiltere idi. o anda türkiye'yi işgal etmesinn kendisine hiçbir faydası olmayacaktı. gerçi tüm balkanları işgal etmişti, bulgaristan, yunanistan kolayca işgal edilmişti. eğer o eksende gitse sıra türkiye'de idi gerçektende ama anadolu topraklarına girmenin vereceği fayda çok yoktu. zaman ve asker kaybı olurdu. ana hedef olan rusya'nın üzerine yürüdü. zaten rusya'yı yenebilse idi türki cumhuriyetler, kafkaslar üzerinden türkiye'yi kuşatmış olacaktı ve belki de fransa gibi tek kurşun atmadan istila edecekti. ama olmadı, soğuğa, ikmal hatalarına ve rusların şehir savunmalarına yenildi naziler. onlar yenilince bu defa biz yenmiş sayıldık. savaşın son demlerinde almanya'ya kağıt üzerine savaş ilan ettik ve son anda galip ülkeler tarafında kaldık ama 12 ada yunanlıların oldu.
    aslında hitler neden türkiye'yi işgal etmediden çok türkiye neden almanya'ya karşı savaşa girmedi sorusu da sorulabilir pekala. çünkü zamanın ingiltere'sinden bu yönde o kadar çok baskı vardı ki, türkiye, en nihayetinde inönü iki tarafı da savaş sonuna kadar oyaladı. iyi mi oldu kötü mü oldu? 1. dünya savaşında ki gibi alman kartına oynamak zorunda kalmadığımız için iyi oldu ama ingiltere yanında yer alıp almanlara karşı cephe açsaydık maddi kayıplarımıza karşılık avrupalılığımızın tartışılmadığı bir ülke olurduk. hiç olmadı dibimizde ki 12 adaların yunanistan'a peşkeş çekilmesine göz yummazdık. diğer taraftan yeni kurulan bir ülke olduğumuz için üzerimizden siindir gibi geçen almanya yüzünden artık iflah olmaz bir halde de olabilirdik. kestirmek zor. gerçek olan ise jeopolitik önem denen şey çok geçmeden kendini gösterdi ve sscb korkusuna karşılık abd'nin sınır karakolu olarak iki kutuplu dünyada yerimizi aldık.
    2 ...
  19. 65.
  20. türkiyeyi allahın korudugunun göstergesi olan sorunsaldır. hitler manyagı rusya ile ugraşmaktan bize saldırmaya fırsat bulamamış ve buda iyi olmuşdur çünkü alman tankları yunan sınırında namlularını bizimkilere dogru çevirmişken sınırın karşı tarafında panzer tanklarını, süvari birlikleri ile karşılamaya çalışan bir türk ordusu vardı.
    1 ...
  21. 66.
  22. Hitler, Mustafa Kemal Atatürk'ün kendisine ve tüm Alman halkına milliyetçiliği öğrettiğini belirtmiş ve Mustafa Kemal'i akıl hocası olarak görmüştür. ''Hitler'in Sofra Sohbetleri'' kitabında ''Dünyada düşman olmayacağım tek ülke Türkiye'dir.'' demiştir.
    2 ...
  23. 67.
  24. sıra türkiye'ye gelmeden geberip gitti.
    2 ...
  25. 68.
  26. her mantıklı insanın tahmin edebileceği gibi türkiye'ye sadece sırası gelmediği için ve daha öncelikli stratejileri olduğu için saldırmamıştır. gerçekten de -aşağılık kompleksi değil bu malesef gerçek- hitler o zamanın üstün alman savaş teknolojisi ile türkiyeye zaman ayırıp girmiş olsaydı dümdüz ederdi anadoluyu ama bu onun için daha büyük sorunlara gebe olurdu. ruslar bu sefer anadoluyla uğraşan hitlerin balkanlardan üzerine hayvan gibi saldıracaklardı bu da hitlerin götünü tutuşturmaya yetecekti. hem türkiye tarafsızlığını belirtmiş olmasıyla ve suya sabuna pek dokunması nedeniyle hitlerin listesinde başlarda yer almamıştır. kim bilir üçüncü reich kurulmuş olsaydı ve sıra dünya egemenliği yolunda türkiyeye gelseydi dediğim gibi anadolu moğol istilasına uğramış köy gibi dümdüz olacaktı.
    2 ...
  27. 69.
  28. rusya düşmüş olsa idi, türkiye ye saldırmasına bile gerek olmayacaktı. hitler, müttefik olarak asker ihtiyacını karşılayacağı bir kaynağı kurutmak istemez idi.
    2 ...
  29. 70.
  30. Birinci Dünya savaşında yanlarındaydık, ayrıca Hitlerin de Atatürke olan hayranlığını bilmeyen yok.
    1 ...
  31. 71.
  32. adamın başka planları vardı bence.Birde rusya ile türkiyenin işbirliğini istemiyor olabilir.
    2 ...
  33. 72.
  34. çeşitli ihtimaller değerlendirilebilecek olmakla birlikte, daha ziyade ittifak arayışının rol oynamış olması muhtemel bir sorunsaldır. savaş sürecinde epeyce bir süre müttefiklerle türkiye arasında olduğu gibi, almanya ile türkiye arasında da diplomatik süreç devam etmiştir (ama neyse ki hitler ile işbirliği halinde savaşa girmemiz gündeme gelmemiştir).

    çok bilinmese de, 2. dünya savaşı'nda italya ve japonya dışında macaristan, bulgaristan gibi bazı avrupa ülkeleri de almanya 'nın yanında savaşmıştır (bu da o ülkelere pahalıya mal olmuştur). hitler türkiye'den de böyle bir ittifak, o olmasa bile aktif ve yakın işbirliği beklemiş ve elde etmeye çalışmış olabilir.
    2 ...
  35. 73.
  36. en az transdinyester e neden saldırmadığı sorunsalı kadar önemlidir.
    2 ...
  37. 74.
  38. 75.
  39. çok güçlü cephelerde verdiği mücadeleri kazandıktan sonra türkiyeye uğraması muhtemeldir.
    nitekim diğer cepheler mutlu sonla bitseydi , hitler için türkiye çok zorlu bir coğrafya olmayacaktı.
    1 ...
  40. 76.
  41. anadoluyu işgal etmenin kolay olmasına rağmen elde tutmanın zor olduğunu bilmesinden kaynaklanmaktadır.
    1 ...
  42. 77.
  43. 78.
  44. 79.
  45. hitler faşistti caniydi ama akıllıydı. sovyet rusya ile savaşacakken birde türkiyede cephe açarsa soyvetlerle türkiye birlikte hareket ederek almanyayı hezimete uğratırdı bunu gayet iyi biliyordu.ayrıca karşısında öyle diğer avrupa ülkelerine benzer bir ülkede yoktu.Türkiye , Türk milleti rüştünü kurtuluş savaşında ispatlamıştı.türkiyeyi işgal edersin edersinde orada kalıcı olamazsın geldiğin gibi gitmek zorunda kalırsın.tabiri caizse türkler idmanlıydı bu konuda.hitlerde bunu gayet iyi biliyordu o yüzdende heryere saldırdı sovyet rusyaya bile. ama türkiyeye saldırmaya cesaret edemedi.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük